S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Kogenud tehniline analüütik paljastab näitaja, mis viitab sellele, et turud peaksid taas tõusma hakkama

Mart Poom
22. 9. 2022
4 min read

Tehniline analüüs ei ole ilmselt igaühe jaoks, mida ma mõistan. Siiski on see meetod, mis aitab meil analüüsida mitte ainult varusid, vaid kogu turgu. Üks kogenud analüütik tegi tehnilise analüüsi ainult S&P 500 $^GSPC ja-0.9%tuli välja huvitav leid. Mille järgi peaks siis karuturg lõppema ja rallid uuesti algama?

See kogenud analüütik on Josh Arnold Seeking Alpha'st, kes võttis ette Vanguard S&P 500 ETF-i (VOO). Selle eesmärk on jäljendada eespool mainitud S&P 500 indeksit, mida peetakse kogu turu võrdlusaluseks. Indeks on aasta algusest juba 20% madalamal, nii et praegused näitajad hakkavad aeglaselt sarnanema juuli madalseisuga. Investorid tervitaksid kindlasti languse lõppu. Analüütik esitas mõned põhjused, miks jah ja miks ei.

ETF VOO, allikas: Seeking Alpha

Olulised viited

Valdav suundumus on langev. Alljärgneval graafikul näeme trendijoont, mis näitab, et turg on täiesti tabanud jaanuaris seatud kõigi aegade kõrgeima taseme trendivastuse. Kuni see joon ei ole läbi murdunud, oleme endiselt karuturul.

Allikas.

Järgmine asi on tugi umbes 358 dollari juures ja juunis seatud põhi. Alates selle nädala algusest on tugi mitu korda murdunud. Juuli madalseis on 334 dollarit, kuid selleks peaks turg langema veel umbes 6%.

Nagu analüütik kirjutab, oli nädala alguses toimunud müügi järel maksimaalne valu indeksites palju suurem kui praegune hind. Tavaliselt tähendab see, et me näeme mingisugust kasvu taastumist, ralli. Kuid sellele järgnes veel rohkem müüki. Mida tähendab maksimaalne valu tegelikult? Kogenumate investorite või kauplejate jaoks on siin selgitus. Maksimaalne valu täitmishind on lihtsalt hind, millega lõpeb suurim arv optsioone. Kui maksimaalne valu on kõrgem kui praegune turuhind, peaks see tõusma. Kui maksimaalne valu on madalam kui praegune turuhind, peaks toimuma langus.

Nüüd vaatame 5 graafiku seeriat.

Allikas.

Esimesel graafikul näeme VOO ETFi korrelatsiooni USA 10-aastase riigikassa tootlusega. Turgudel suhtutakse võlakirjade tootluse tõusu negatiivselt, samas kui langevad tootlused on turgudel teretulnud. Või õigemini on see ajalooliselt nii olnud. Seega näitab esimene graafik, et intressimäärad ja aktsiad on väga negatiivselt korrelatsioonis. Teisisõnu, kui tootlus tõuseb, langevad aktsiad (enam-vähem). Niikaua kui see suhe kehtib, on intressimäärade suund varude jaoks kriitilise tähtsusega. Ja nagu me nüüd teame, tõstis Fed intressimäärasid 0,75% võrra, nii et nüüd on USA üldine intressimäär 3,25%.

Teisel graafikul näeme aktsiate müügi ja ostude suhet. Seda tähistatakse kui CPCE. Mida rohkem see suhtarv tõuseb, seda enam tähendab see, et ostetakse rohkem müügi- kui ostupakke, mis on karuteemaliste tunnete näitaja. Seega, kui maksimaalne väärtus on saavutatud ja see näitaja hakkab pidevalt langema, võime eeldada, et karuturg on läbi (põhi). Juunikuu madalaimal tasemel oli CPCE 0,81. Praegu oleme 0,72 taseme ümber.

Viimased kolm graafikut on suhtarvud, mis samuti aitavad investoritel määrata sentimenti, joonistades peamised aktsiatüübid üksteise vastu. Järjekorras on Nasdaqi aktsiad versus S&P 500, tarbekaupade aktsiad versus tarbekaupade aktsiad ja kasvuaktsiad versus väärtusaktsiad. Kõik need graafikud näitavad agressiivsemate turupiirkondade ja nende kaitsvamate vastavate turgude vahelist suhet. Diskontinuiteedid võrreldes fundamentaalsete näitajatega tõusevad kenasti (2. graafik), kuid teised mitte. Kui näete, et need graafikud hakkavad tõusma, eriti kui aktsiad jätkavad langust, siis teate, et põhi on lähedal või on juba saavutatud. Praegu me seda ei näe, mis annab alust arvata, et me näeme juuni madalseisu või selle läheduses asuva madalseisu uuesti testimist.

Mida võtta.

Analüütik arvab, et me puudutame juuni madalaimaid tasemeid või vähemalt jõuame neile lähedale. See tähendaks veel 6% kuni 8% langust. Ta arvab ka, et see juhtub väga varsti ja siis lõpeb karuturg, nii et see ei ole pikaajaline.

Allikas: cnbc.com

Kuna siin võeti arvesse ainult tehnilise analüüsi aspekte, siis arvan, et see ennustus on ikkagi positiivne. Mina isiklikult ei oleks üllatunud, kui langus oleks kergelt üle 10%. Selle kasuks räägiks ka eespool nimetatud rahapoliitika karmistamine mitte ainult FEDi, vaid ka mitme teise keskpanga poolt. Lisaks sellele, nagu näeme CNBC ülaltoodud graafikust, testis USA 10-aastase riigivõlakirja tootlus käesoleva artikli kirjutamise ajal 3,6%. Vaadates viimase 5 aasta graafikut, oleks raske leida kõrgemat väärtust. Tuletame meelde, et juuni madalseisus oli tootlus 3,48%. Ja nagu me teame, ei meeldi aktsiatele (enamasti) võlakirjade tootluse tõus.

Kuidas te seda näete? Kas karuturg on lõppemas või komistame veel mõned kuud madalseisus? 🤔

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.