S&P 500 ^GSPC 5,075.28 +0.09%
Tesla TSLA $163.80 +13.22%
Amazon AMZN $177.77 -0.99%
Nvidia NVDA $831.10 +0.83%
Apple AAPL $167.98 +0.65%
Microsoft MSFT $409.05 +0.36%
Meta META $495.58 -0.10%
Alphabet GOOG $159.96 +0.02%

Intel, Walgreens и още 3 дивидентни акции с доходност над 5%, които ще ви помогнат да увеличите пасивния си доход

Игор Иванов
22. 9. 2022
1 min read

Цените на акциите отбелязаха значителен спад през тази година, но за инвеститорите това е предимство. На пазара има много стабилни дивидентни акции, които сега изглеждат по-привлекателни, тъй като цените им падат, а доходността се увеличава. Ето 5 висококачествени компании с доходност от дивиденти над 5%, които могат значително да подсилят пасивния портфейл, ориентиран към доходите.

5 компании със сигурна дивидентна доходност над 5%

Intel

Акциите на гиганта в областта на полупроводниците Intel $INTC+2.2% бяха подложени на огромен натиск през тази година. Инвеститорите са обезпокоени от способността на компанията да финансира амбициозния си план за разширяване на производствения си капацитет, а някои дори се опасяват, че ще трябва да намалят изплащаните суми, за да финансират стратегията си. Това свали цената на акциите й с над 40% и повиши дивидентната й доходност над 5%.

Петгодишна ценова графика на акциите на INTC, Източник :Google Finance

Intel направи голяма стъпка, за да отговори на тези опасения, като привлече Brookfield Infrastructure като партньор за финансиране на два завода. Брукфийлд и неговите партньори инвестират до 15 милиарда долара, което е половината от очакваните разходи. Това ще защити баланса на Intel и ще му позволи да финансира здравословен и нарастващ дивидент. Компанията има дълга история на увеличаване на изплащаните суми, което вероятно ще продължи и след сделката с Brookfield.

Walgreens Boots Alliance

Walgreens Boots Alliance $WBA-2.2% има изключителен опит в областта на дивидентите. Тази компания за здравни грижи, аптеки и търговия на дребно изплаща дивиденти повече от 89 години и ги увеличава през последните 47 поредни години. Това я определя като дивидентен аристократ и я доближава с няколко години до още по-елитния клас на дивидентните крале.

Петгодишна ценова графика на акциите на WBA , Източник:Google Finance

Дивидентът на Walgreens в момента носи доходност от 5,7% . Компанията може лесно да покрие това изплащане. През последните три тримесечия свободният паричен поток на компанията възлиза на 2,6 млрд. долара. Въпреки че сумата е с над 700 млн. долара по-ниска от предходната година поради по-малките обеми и свързаната с пандемията правителствена подкрепа, тя с лекота покрива изплатените дивиденти в размер на 1,25 млрд. долара. Това му позволи да запази средства, които да инвестира в по-нататъшен растеж.

У.П. Кери

W.P. Carey $WPC-0.4% е инвестиционен тръст за недвижими имоти (REIT), който изплаща дивидент в размер на 5,2 %. Компанията генерира много стабилни приходи от наеми, за да поддържа това изплащане. Компанията разполага с диверсифициран портфейл от имоти в офисния, търговския, индустриалния и складовия сектор. Тя отдава тези важни от оперативна гледна точка имоти под наем на наематели на базата на дългосрочен нетен лизинг, като наемателят поема променливите разходи за данъци върху имота, поддръжка и застраховка на сградата. Повечето договори за лизинг съдържат клаузи за годишна ескалация на лихвите, обвързани с инфлацията. В резултат на това W.P. Carey постига постоянно нарастващи приходи от наеми.

Петгодишна ценова графика на акциите на WPC , Източник:Google Finance

Това помогна на компанията да увеличи дивидента си. REIT увеличава изплащаните суми на инвеститорите си всяка година от излизането си на борсата през 1998 г. Друг фактор за ръста на дивидентите е способността на компанията да продължава да придобива доходоносни имоти. Нейният солиден баланс ѝ позволява да използва широкия си мандат за търсене на сделки в различни сектори на недвижимите имоти по света.

Kinder Morgan

Kinder Morgan $KMIпонастоящем+0.1% изплаща дивидент с доходност от 6,2 %. Тръбопроводният гигант подкрепя това изплащане със солиден финансов профил. Тя генерира много стабилни парични потоци, подкрепени от дългосрочни договори и регулирана от правителството тарифна структура. В същото време Kinder Morgan изплаща около половината от паричния си поток под формата на дивиденти. Това ѝ позволява да запази парични средства, за да укрепи вече стабилния си баланс, да изкупува обратно акции и да финансира разширяването си.

Петгодишна ценова графика на акциите на KMI , Източник:Google Finance

Kinder Morgan инвестира средства за разширяване на няколко тръбопровода, изграждане на платформа за възобновяем природен газ и разработване на няколко центъра за възобновяеми горива. Тези инвестиции трябва да помогнат за увеличаване на паричния поток на дружеството, което ще му позволи да продължи да увеличава дивидента си, както прави през последните пет години.

Blackstone

Blackstone $BX-0.5% е най-големият мениджър на алтернативни активи в света. Той събира стабилни приходи от такси, докато управлява парите на клиентите. Освен това генерира приходи, базирани на резултатите, тъй като инвестиционните му фондове постигат целите си за възвръщаемост. Тези два източника осигуряват на Blackstone големи приходи.

Петгодишна ценова графика на акциите на BX , Източник:Google Finance

Дружеството връща по-голямата част от тези пари на акционерите. Тя изкупува обратно акции и изплаща дивидент, който варира през отделните тримесечия в зависимост от приходите. Въз основа на изплатените суми през последната година дивидентът на Blackstone е 5,8 %. Въпреки че това изплащане ще се колебае в бъдеще, то би трябвало да продължи да нараства като цяло, тъй като Blackstone развива бизнеса си с алтернативни активи, стимулиран от инвеститорите, които все повече търсят алтернативи на нестабилните пазари на акции и облигации.

ОТКАЗ : Цялата информация, съдържаща се тук, е само с информационна цел и по никакъв начин не представлява инвестиционна препоръка. Винаги правете собствен анализ.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.