S&P 500 ^GSPC
4,967.39
-0.87%
Nvidia NVDA
$805.06
-4.92%
Meta META
$478.94
-4.56%
Amazon AMZN
$174.30
-2.75%
Alphabet GOOG
$154.22
-2.05%
Apple AAPL
$164.20
-1.70%
Microsoft MSFT
$398.22
-1.50%
Tesla TSLA
$148.34
-1.06%

Intel, Walgreens in 3 druge dividendne delnice z več kot 5-odstotnim donosom, s katerimi lahko povečate svoj pasivni…

Mladen Rudonja
22. 9. 2022
5 min read

Cene delnic so se letos precej znižale, vendar je to za vlagatelje prednost. Na trgu je veliko dobrih dividendnih delnic, ki so zaradi padanja cen in povečevanja donosov zdaj še privlačnejše. Tukaj je 5 visokokakovostnih podjetij z dividendnim donosom nad 5 %, ki lahko pomembno okrepijo pasivni portfelj, usmerjen v dohodek.

5 podjetij z varnim dividendnim donosom nad 5 %

Intel

Delnice polprevodniškega velikana Intel $INTC-1.7% so bile letos pod velikim pritiskom. Vlagatelji so zaskrbljeni, da bo podjetje lahko financiralo svoj ambiciozni načrt za razširitev proizvodnih zmogljivosti, nekateri pa se celo bojijo, da bo moralo zmanjšati izplačila, da bo lahko financiralo svojo strategijo. To je znižalo ceno delnice za več kot 40 %, dividendni donos pa je presegel 5 %.

Petletni cenovni grafikon delnice INTC, Vir: Google Finance

Intel je naredil velik korak za odpravo teh težav, saj je kot partnerja za financiranje dveh tovarn pridobil družbo Brookfield Infrastructure. Brookfield in njegovi partnerji bodo vložili do 15 milijard dolarjev, kar je polovica pričakovanih stroškov. To bo zaščitilo Intelovo bilanco stanja in mu omogočilo financiranje zdravih in rastočih dividend. Družba že dolgo povečuje izplačila, kar se bo verjetno nadaljevalo tudi po transakciji z družbo Brookfield.

Walgreens Boots Alliance

Walgreens Boots Alliance $WBA+1.6% ima izjemne rezultate na področju dividend. To podjetje, ki se ukvarja z zdravstveno oskrbo, lekarniško dejavnostjo in maloprodajo, izplačuje dividende že več kot 89 let, zadnjih 47 let zapored pa jih je povečalo. To jo uvršča med dividendne aristokrate in jo za nekaj let približa še bolj elitnemu razredu dividendnih kraljev.

Petletni cenovni graf delnice WBA , Vir:Google Finance

Dividenda Walgreens trenutno prinaša 5,7-odstotni donos . Podjetje lahko zlahka pokrije to izplačilo. V zadnjih treh četrtletjih je ustvaril 2,6 milijarde dolarjev prostega denarnega toka. Čeprav se je ta znesek zaradi manjšega obsega in vladne podpore, povezane s pandemijo, zmanjšal za več kot 700 milijonov dolarjev v primerjavi s prejšnjim letom, je brez težav pokril izplačilo dividend v višini 1,25 milijarde dolarjev. To je omogočilo, da je ohranila sredstva za naložbe v nadaljnjo rast.

W.P. Carey

W.P. Carey $WPC+1.7% je nepremičninskiinvesticijski sklad (REIT), ki izplačuje 5,2-odstotno dividendo. Podjetje ustvarja zelo stabilne prihodke od najemnin, ki podpirajo to izplačilo. Ima raznolik portfelj nepremičnin v pisarniškem, maloprodajnem, industrijskem in skladiščnem sektorju ter sektorju samopostrežnih skladišč. Te operativno pomembne nepremičnine oddaja najemnikom na podlagi dolgoročnega neto najema, pri čemer najemnik krije spremenljive stroške davkov na nepremičnine, vzdrževanja in zavarovanja stavb. Večina najemnih pogodb vsebuje klavzule o letnem povečanju obrestne mere, ki so vezane na inflacijo. Zato je družba W.P. Carey dosegla stalno naraščajoče prihodke od najemnin.

Petletni cenovni grafikon delnice WPC , Vir:Google Finance

To je pripomoglo k temu, da je podjetje lahko povečalo dividende. Od leta 1998, ko je družba REIT vstopila na borzo, je vsako leto povečala izplačila vlagateljem. Dodaten dejavnik rasti dividend je njena sposobnost nadaljnjega pridobivanja nepremičnin, ki prinašajo dohodek. Njegova trdna bilanca stanja mu omogoča, da s svojimi širokimi pooblastili išče posle v nepremičninskih sektorjih po vsem svetu.

Družba Kinder Morgan

Kinder Morgan $KMI trenutno+2.7% izplačuje dividende z donosnostjo 6,2 %. Plinovodni velikan to izplačilo podpira s trdnim finančnim profilom. Ustvarja zelo stabilne denarne tokove, ki so podprti z dolgoročnimi pogodbami in državno regulirano strukturo tarif. Družba Kinder Morgan medtem približno polovico svojega denarnega toka izplača v obliki dividend. To ji omogoča, da ohrani denar za krepitev že tako trdne bilance stanja, odkup delnic in financiranje širitve.

Petletni cenovni grafikon delnice KMI , Vir:Google Finance

Družba Kinder Morgan vlaga denar v razširitev več plinovodov, izgradnjo platforme za obnovljivi zemeljski plin in razvoj več vozlišč za obnovljiva goriva. Te naložbe naj bi pripomogle k povečanju denarnega toka družbe, kar ji bo omogočilo nadaljnje povečevanje dividend, ki ga je izvajala zadnjih pet let.

Blackstone

Blackstone $BX-1.6% je največji svetovni upravljavec alternativnega premoženja. Med upravljanjem denarja strank zbira stalne prihodke od provizij. Ustvarja tudi prihodke na podlagi uspešnosti, saj njegovi investicijski skladi dosegajo ciljne donose. Ta dva vira družbi Blackstone zagotavljata veliko prihodkov.

Petletni cenovni graf delnice BX , Vir:Google Finance

Družba večino tega denarja vrne delničarjem. Odkupuje delnice in izplačuje dividende, ki se spreminjajo iz četrtletja v četrtletje, odvisno od dobička. Na podlagi izplačil v zadnjem letu je dividendni donos družbe Blackstone 5,8-odstoten. Čeprav bo to izplačilo v prihodnosti nihalo, naj bi se na splošno še naprej povečevalo, saj družba Blackstone širi svojo dejavnost na področju alternativnega premoženja, ki jo spodbujajo vlagatelji, ki vse bolj iščejo alternative nestanovitnim trgom delnic in obveznic.

IZJAVA: Vse informacije v tem dokumentu so zgolj informativne narave in nikakor ne predstavljajo naložbenega priporočila. Vedno opravite lastno analizo.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.