S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

O statistică veche de 100 de ani cu o rată de succes de 100% garantează că piața ursului va trece. De asemenea, vă va…

Nicolae Francescu
22. 9. 2022
6 min read

Probabil că orice investitor începător și-ar dori să vadă piețele doar în verde. Și poate chiar și pe cei cu experiență. Din păcate, nu funcționează și nu poate funcționa așa. Crizele și piețele de scădere fac parte din piață și trebuie să ne bucurăm pentru ele. Pentru că fiecare scădere poate deschide noi oportunități de cumpărare. Acesta este doar unul dintre motivele pentru care vă recomand să vă păstrați calmul în timpul unei crize. Iar cealaltă este statistica care spune că, până acum, toate piețele de urs au dat faliment la un moment dat.

Această statistică spune că fiecare piață de urs din istorie a primit un semn de oprire

Aș dori să vă prezint astăzi câteva cifre care ar putea să vă facă să vă simțiți mai bine din perspectiva unui investitor pe termen lung. Toate vor fi pozitive, în cea mai mare parte... Doar dacă nu ești amărât. Dar, în acest caz, probabil că ești deja familiarizat cu aceste numere 😁

Cifrele și statisticile vorbesc de la sine!

Ciclurile de piață se măsoară de la vârf la bază, astfel încât un indice bursier intră oficial în teritoriul bear (bearmarket) atunci când prețul scade cu cel puțin 20% față de ultimul său maxim după închiderea zilei de tranzacționare (dacă scăderea este între 10% - 19,999%, o numim corecție). Piața bull market este exact opusul pieței bear market. Atunci când piața câștigă 20% sau mai mult față de ultimul minim. Doar pentru a clarifica. Acum, cifrele:

Piețele bear pot fi dureroase, dar, în general, piețele sunt pozitive de cele mai multe ori. În ultimii 92 de ani de istorie a pieței, piețele bear au reprezentat doar 20,6 din acești ani. Cu alte cuvinte, acțiunile au crescut în 78% din timp.

O piață bear nu înseamnă neapărat o recesiune economică. Din 1929 au existat 26 de piețe bear, dar numai 15 recesiuni în acest interval. Piețele bear merg adesea mână în mână cu o economie în încetinire, dar o piață în declin nu înseamnă neapărat că urmează o recesiune.

În medie, acțiunile pierd 36% pe o piață bear. Dimpotrivă, într-o piață de creștere, acțiunile câștigă în medie 114%.
Piețele de scădere sunt normale. Din 1928, au existat 26 de piețe bear pentru S&P 500. Dar au existat și 27 de piețe bull - iar acțiunile au crescut semnificativ pe termen lung. De fapt, pe termen lung, acțiunile au crescut întotdeauna atât de mult! Timp de aproape un secol.

Atenție - bineînțeles că nu spun că nu poți pierde, ca să fie clar!

90 de ani de istorie a S&P 500. Atenție la cântar! În acest caz, se utilizează scara logaritmică. Sursa
Aici, S&P 500 în termeni absoluți. Sursa

Piețele (așa că vom vorbi mai ales despre S&P 500, care este oricum obiectivul principal al majorității dintre noi) cresc întotdeauna pe termen lung, depășind maximele din toate timpurile. Dar, așa cum am scris mai sus - asta nu înseamnă că nu poți să nu-ți pierzi pantalonii. De exemplu, uitați-vă la al doilea grafic - ipotetic, dacă ați plasa totul (ceea ce este o idee foarte proastă) în indicele de dinainte de 2000, ați aștepta mai mult de 15 ani pentru aceeași valoare . Dar să revenim la cifre.

Piețele bear au tendința de a fi pe termen scurt. Durata medie a unei piețe bear este de 289 de zile, adică aproximativ 9,6 luni. Această perioadă este semnificativ mai scurtă decât durata medie a unei piețe de creștere, care este de 991 de zile sau 2,7 ani. Așadar, dacă ați dori să estimați sfârșitul actualei recesiuni, ați putea încerca o abordare pur statistică.

Frecvența medie pe termen lung între piețele bear este de 3,6 ani. Deși mulți consideră că piața de creștere care s-a încheiat în 2020 este cea mai lungă din istorie, din punct de vedere tehnic, cea mai lungă piață de creștere este cea care a durat din decembrie 1987 până la prăbușirea dot-com din martie 2000.

Piețele bear au fost mai puțin frecvente după cel de-al Doilea Război Mondial. Între 1928 și 1945, au existat 12 piețe bear consecutive, una la fiecare 1,4 ani sau cam așa ceva. Din 1945 până în prezent, au fost 14 - unul la aproximativ 5,4 ani. Așadar, anii de dinainte de război denaturează puțin statisticile și mediile noastre.

https://www.youtube.com/watch?v=_lx0-3vKEkw

Jumătate din cele mai bune zile ale S&P 500 din ultimii 20 de ani au avut loc în timpul piețelor bear. Alte 34% dintre cele mai bune zile ale pieței au avut loc în primele două luni ale pieței de creștere - înainte de a fi clar că aceasta începuse. Cu alte cuvinte, cel mai bun mod de a rezista în această perioadă de criză ar putea fi să rămâneți investiți, deoarece este dificil de anticipat revenirea pieței . Dar asta este alegerea fiecăruia. De exemplu, vedem deseori că marii ași ai fondurilor speculative se retrag puțin în perioadele de scădere. Dar acest lucru poate avea un număr mare de alte cauze.

Dacă ne luăm după cifrele pe care le avem acum? Presupunând un orizont de investiții de 50 de ani, vă puteți aștepta să aveți parte de 14 piețe bear, mai mult sau mai puțin. Deși poate fi dificil să vă vedeți portofoliul scăzând odată cu piața, este important să vă amintiți că scăderile au fost întotdeauna o parte temporară a procesului.

Desigur, nu se știe niciodată ce ne rezervă viitorul. De asemenea, trecutul nu este o garanție a viitorului. Este cel puțin posibil să ne uităm la ea și să ne formăm o imagine. Sper că am făcut asta măcar un pic :)

Dar tu, crezi în cifre? 😇

Dacă vă plac articolele și postările mele, nu ezitați să aruncați un follow. Mulțumesc! 🔥

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Acesta este doar rezumatul și analiza mea, bazată pe date de pe internet și pe alte câteva analize. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.