S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

100-годишна статистика със 100% успеваемост гарантира, че пазарът на бира ще премине. Той също така ще ви каже кога ще…

Игор Иванов
22. 9. 2022
1 min read

Вероятно всеки начинаещ инвеститор би искал да вижда пазарите само в зелено. А може би дори и опитните. За съжаление, това не е така и не може да се случи. Диповете и пазарите са част от пазара и нека се радваме на тях. Защото всеки спад може да открие нови възможности за покупка. Това е само една от причините, поради които бих препоръчал да запазите спокойствие по време на спад. А другата е статистиката, според която досега всеки пазар за бира е фалирал в някакъв момент.

Според тази статистика на всеки пазар за бръмбари в историята е бил поставян знак "Стоп".

Днес бих искал да ви представя няколко цифри, които могат да ви накарат да се почувствате по-добре от гледна точка на дългосрочния инвеститор. В по-голямата си част те ще бъдат положителни... Освен ако не сте озлобени. Но в такъв случай вероятно вече сте запознати с тези числа 😁

Цифрите и статистиките говорят много!

Пазарните цикли се измерват от върха до дъното, така че даден борсов индекс официално навлиза в меча територия (bearmarket), когато цената спадне с поне 20% от последния си връх след края на търговския ден (ако спадът е между 10% и 19,999%, го наричаме корекция). Тогава бичият пазар е точно обратното на пазара на бикове. Когато пазарът нарасне с 20% или повече от последното си дъно. Само за уточнение. Сега за числата:

Мечите пазари могат да бъдат болезнени, но като цяло пазарите са положителни през повечето време. През последните 92 години от пазарната история мечите пазари са заемали само около 20,6 от тях. С други думи, акциите са поскъпвали в 78% от случаите.

Мечият пазар не означава непременно икономическа рецесия. От 1929 г. насам е имало 26 мечи пазара, но през това време са настъпили само 15 рецесии. Мечите пазари често вървят ръка за ръка със забавянето на икономиката, но спадът на пазара не означава непременно, че предстои рецесия.

Средно акциите губят 36% по време на мечи пазар. Иобратното, при бичи пазар акциите печелят средно 114%.
Мечите пазари са нормални. От 1928 г. насам е имало 26 мечи пазара на S&P 500. Но е имало и 27 бичи пазара - и акциите са се повишили значително в дългосрочен план. Всъщност в дългосрочен план акциите винаги са се повишавали досега! В продължение на почти един век.

Внимание - разбира се, не казвам, че не можете да губите, за да е ясно!

90 години история на S&P 500. Гледайте скалата! Тук се използва логаритмичната скала. Източник:
Тук е S&P 500 в абсолютно изражение. Източник:

Пазарите (затова ще говорим предимно за S&P 500, който така или иначе е основният фокус на повечето от нас) винаги се покачват в дългосрочен план, надминавайки своите исторически върхове. Но както написах по-горе - това не означава, че не можете да свалите панталоните си. Например, погледнете втората графика - ако хипотетично вложите всичко (което е много лоша идея) в индекса отпреди 2000 г., ще чакате повече от 15 години за същата стойност. Но да се върнем на числата.

Мечите пазари обикновено са краткосрочни. Средната продължителност на мечия пазар е 289 дни, или около 9,6 месеца. Това е значително по-кратко от средната продължителност на бичия пазар, която е 991 дни или 2,7 години. Така че, ако искате да оцените края на настоящия спад, можете да използвате чисто статистически подход.

Дългосрочната средна честота между мечите пазари е 3,6 години. Въпреки че мнозина смятат, че бичият пазар, който приключи през 2020 г., е най-дългият в историята, технически най-дългият бичи пазар е този, който продължи от декември 1987 г. до срива на дот-ком през март 2000 г.

След Втората световна война мечите пазари се срещат по-рядко. В периода 1928-1945 г. имаше 12 последователни мечи пазара - по един на всеки 1,4 години. От 1945 г. насам те са били 14 - по един на всеки 5,4 години. Така че предвоенните години малко изкривяват нашите статистики и средни стойности.

https://www.youtube.com/watch?v=_lx0-3vKEkw

Половината от най-силните дни на S&P 500 през последните 20 години са били по време на мечи пазари. Други 34% от най-добрите дни на пазара са настъпили през първите два месеца на бичия пазар - преди още да е ясно, че той е започнал. С други думи, най-добрият начин за преодоляване на спада може да бъде да се запази инвестицията, тъй като е трудно да се определи времето за възстановяване на пазара. Но това е избор на всеки. Например, често виждаме как големите асове на хедж фондовете се отдръпват малко по време на спад. Но това може да има и много други причини.

Ако използваме цифрите, с които разполагаме сега? При 50-годишен инвестиционен хоризонт можете да очаквате да преживеете 14 мечи пазара, плюс-минус. Макар че може да е трудно да наблюдавате как портфейлът ви пада заедно с пазара, важно е да помните, че спадовете винаги са били временна част от процеса.

Разбира се, човек никога не знае какво ще му донесе бъдещето. Миналото също не е гаранция за бъдещето. Възможно е поне да го погледнем и да си съставим представа. Надявам се, че съм го направила поне малко :)

А вие вярвате ли на цифрите? 😇

Ако ви харесват моите статии и публикации, не се колебайте да ги последвате. Благодаря! 🔥

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основан на данни от интернет и няколко други анализа. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.