S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Egy 100 éves statisztika 100%-os sikerességi aránnyal garantálja, hogy a méhpiac átmegy. Azt is megmondja, hogy mikor…

György Sárosi
22. 9. 2022
6 min read

Valószínűleg minden kezdő befektető csak zöldben szeretné látni a piacokat. És talán még a tapasztaltak is. Sajnos ez nem így működik és nem is működhet. A mélypontok és a barmok a piac részei, és örüljünk nekik. Mert minden visszaesés új vásárlási lehetőségeket nyithat meg. Ez csak az egyik ok, amiért azt javaslom, hogy maradjunk nyugodtak a visszaesés idején. A másik pedig az a statisztika, amely szerint eddig minden méhészeti piac tönkrement valamikor.

Ez a statisztika azt mondja, hogy a történelem során minden méhészeti piacon kiadtak egy stop táblát

Szeretnék ma bemutatni néhány olyan számot, amelyek a hosszú távú befektetői szemszögből nézve jobb kedvre deríthetik Önöket. Mindegyik pozitív lesz, a legtöbb esetben... Hacsak nem vagy keserű. De ebben az esetben valószínűleg már ismered ezeket a számokat 😁.

A számok és a statisztikák sokat mondanak!

A piaci ciklusokat a csúcstól a mélypontig mérik, így egy részvényindex hivatalosan akkor lép medvés területre (medvepiac), amikor az árfolyam a kereskedési nap zárása után legalább 20%-kal csökken az utolsó csúcshoz képest (ha a csökkenés 10% - 19,999% között van, akkor korrekciónak nevezzük). A bikapiac tehát a bikapiac pontos ellentéte. Amikor a piac 20%-kal vagy annál nagyobb mértékben emelkedik a legutóbbi mélyponthoz képest. Csak hogy tisztázzuk. Most pedig a számok:

A medvepiacok fájdalmasak lehetnek, de összességében a piacok az idő nagy részében pozitívak. Az elmúlt 92 év piaci történelméből a medvepiacok csak 20,6 évet tettek ki. Más szóval, a részvények az esetek 78%-ában emelkedtek.

A medvepiac nem feltétlenül jelent gazdasági recessziót. 1929 óta 26 medvepiac volt, de ez idő alatt csak 15 recesszió. A medvepiacok gyakran együtt járnak a gazdaság lassulásával, de egy csökkenő piac nem feltétlenül jelenti azt, hogy recesszió következik.

A részvények átlagosan 36%-ot veszítenek medvepiacon. Ezzel szemben bikapiacon a részvények átlagosan 114%-ot nyernek. A
medvepiacok normálisak. Az S&P 500 indexben 1928 óta 26 medvepiac volt. De volt 27 bikapiac is - és a részvények hosszú távon jelentősen emelkedtek. Tény, hogy hosszú távon a részvények eddig mindig emelkedtek! Közel egy évszázadon át.

Vigyázat - persze nem azt mondom, hogy nem lehet veszíteni, hogy világos legyen!

Az S&P 500 90 éves története. Vigyázz a mérlegre! Itt a logaritmikus skálát használjuk. Forrás
Itt az S&P 500 abszolút értékben. Forrás

A piacok (tehát leginkább az S&P 500-asról fogunk beszélni, amire a legtöbben amúgy is fókuszálunk) hosszú távon mindig emelkednek, és meghaladják az eddigi csúcsokat. De ahogy fentebb írtam - ez nem jelenti azt, hogy nem veszítheted el a nadrágodat. Nézze meg például a második ábrát - ha hipotetikusan mindent a 2000 előtti indexbe fektetne (ami nagyon rossz ötlet), akkor több mint 15 évet kellene várnia ugyanarra az értékre . De vissza a számokhoz.

A medvepiacok általában rövid távúak. A medvepiac átlagos hossza 289 nap, azaz körülbelül 9,6 hónap. Ez lényegesen rövidebb, mint a bikapiacok átlagos hossza, amely 991 nap vagy 2,7 év. Ha tehát a jelenlegi visszaesés végét szeretnénk megbecsülni, megpróbálkozhatunk egy tisztán statisztikai megközelítéssel.

A medvepiacok közötti hosszú távú átlagos gyakoriság 3,6 év. Bár sokan a 2020-ban véget ért bikapiacot tartják a történelem leghosszabbjának, technikailag a leghosszabb bikapiac az, amely 1987 decemberétől adotcom 2000. márciusiösszeomlásáig tartott .

A második világháború óta ritkábban fordulnak elő medvepiacok. 1928 és 1945 között 12 egymást követő medvepiac volt, körülbelül 1,4 évente egy. 1945 óta 14 ilyen eset volt - körülbelül minden 5,4 évben egy. A háború előtti évek tehát kissé torzítják a statisztikáinkat és az átlagokat.

https://www.youtube.com/watch?v=_lx0-3vKEkw

Az elmúlt 20 évben az S&P 500 legerősebb napjainak fele medvepiacok idején következett be. A piac legjobb napjainak további 34%-a a bikapiac első két hónapjában következett be - még mielőtt egyértelmű lett volna, hogy a bikapiac megkezdődött. Más szóval, a legjobb módja a visszaesés átvészelésének az lehet, ha befektetve maradunk, mivel nehéz időzíteni a piac fellendülését . De ez mindenkinek a saját döntése. Például gyakran látjuk, hogy a nagy hedge fund ászok a visszaesés idején kicsit visszahúzódnak. De ennek rengeteg más oka is lehet.

Ha a mostani számok alapján megyünk? Feltételezve egy 50 éves befektetési horizontot, 14 medvepiacra lehet számítani, plusz-mínusz. Bár nehéz lehet végignézni, ahogy a portfólió a piaccal együtt esik, fontos megjegyezni, hogy a visszaesések mindig is a folyamat átmeneti részét képezték.

Természetesen soha nem lehet tudni, mit hoz a jövő. A múlt sem garancia a jövőre. Legalábbis meg lehet nézni és képet alkotni róla. Remélem, hogy legalább egy kicsit sikerült :)

Mi a helyzet veled, hiszel a számoknak? 😇

Ha tetszenek a cikkeim és bejegyzéseim, nyugodtan dobj egy követést. Köszönöm! 🔥

Jogi nyilatkozat: Ez semmiképpen sem befektetési ajánlás. Ez pusztán az én összefoglalóm és elemzésem, amely az internetről származó adatokon és néhány más elemzésen alapul. A pénzpiaci befektetések kockázatosak, és mindenkinek saját döntései alapján kell befektetnie. Én csak egy amatőr vagyok, aki megosztja a véleményét.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.