S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

100 aastat vana statistika 100%-lise edukuse määraga garanteerib, et mesimarket läheb läbi. Samuti ütleb see teile,…

Mart Poom
22. 9. 2022
4 min read

Tõenäoliselt sooviks iga algaja investor näha turge ainult rohelisena. Ja võib-olla isegi kogenud. Kahjuks ei toimi ja ei saa nii toimida. Dips ja bearmarkets on osa turust ja olgem nende eest õnnelikud. Sest iga langus võib avada uusi ostuvõimalusi. See on vaid üks põhjus, miks ma soovitan languse ajal rahulikuks jääda. Ja teine on statistika, mis ütleb, et siiani on kõik bearmarketid mingil hetkel alla käinud.

See statistika ütleb, et igal ajaloolistel bearmarketitel on välja antud stopp-märk

Ma tahaksin teile täna esitada paar numbrit, mis võiksid teid pikaajalise investori seisukohast paremaks muuta. Nad kõik on enamasti positiivsed... Välja arvatud juhul, kui sa oled kibestunud. Aga sel juhul oled sa ilmselt juba tuttav nende numbritega 😁

Numbrid ja statistika räägivad palju!

Turutsükleid mõõdetakse tipust madalseisu, nii et aktsiaindeks siseneb ametlikult karuteele (bearmarket), kui hind langeb pärast kauplemispäeva sulgemist vähemalt 20% oma viimasest kõrgpunktist (kui langus on vahemikus 10% - 19,999%, nimetame seda korrektsiooniks). Pulli turg on siis täpselt vastupidine bioturule. Kui turg tõuseb 20% või rohkem oma viimasest madalseisust. Lihtsalt selgituseks. Nüüd numbrid:

Karuturud võivad olla valusad, kuid üldiselt on turud enamasti positiivsed. Viimase 92 aasta jooksul on karuturud moodustanud ainult umbes 20,6 aastat. Teisisõnu, 78% ajast on aktsiad tõusnud.

Karuturg ei tähenda tingimata majanduslangust. Alates 1929. aastast on olnud 26 karuturgu, kuid ainult 15 majanduslangust. Karuturud käivad sageli käsikäes majanduse aeglustumisega, kuid langev turg ei tähenda tingimata majanduslanguse saabumist.

Keskmiselt kaotavad aktsiad karuturul 36%. Seevastu tõusuturul võidavad aktsiad keskmiselt 114%.
Karuturud on normaalsed. Alates 1928. aastast on S&P 500 indeksis olnud 26 karuturgu. Kuid on olnud ka 27 tõusuturgu - ja aktsiad on pikemas perspektiivis märkimisväärselt tõusnud. Tegelikult on varud pikemas perspektiivis alati nii palju tõusnud! Peaaegu sajandi jooksul.

Ettevaatust - muidugi ei ütle ma, et te ei saa kaotada, et olla selge!

90 aastat S&P 500 ajalugu. Jälgige skaalat! Siin kasutatakse logaritmilist skaalat. Allikas
Siin S&P 500 absoluutarvudes. Allikas

Turud (nii et me räägime peamiselt S&P 500-st, mis on nagunii enamiku meie peamiseks fookuseks) tõusevad alati pikemas perspektiivis, ületades oma kõigi aegade kõrgeimad tasemed. Aga nagu ma eespool kirjutasin - see ei tähenda, et sa ei saa oma pükse kaotada. Vaadake näiteks teist graafikut - kui te hüpoteetiliselt paneksite kõik (mis on tõesti halb mõte) 2000. aasta eelsesse indeksisse, siis ootaksite sama väärtust rohkem kui 15 aastat . Kuid tagasi numbrite juurde.

Karuturud kipuvad olema lühiajalised. Keskmine karuturu pikkus on 289 päeva ehk umbes 9,6 kuud. See on oluliselt lühem kui keskmine pull-turu pikkus, mis on 991 päeva ehk 2,7 aastat. Nii et kui te tahaksite hinnata praeguse languse lõppu, võiksite proovida puhtalt statistilist lähenemist.

Pikaajaline keskmine sagedus karuturgude vahel on 3,6 aastat. Kuigi paljud peavad 2020. aastal lõppenud tõusuturgu ajaloo pikimaks, on tehniliselt kõige pikem tõusuturg see, mis kestis 1987. aasta detsembrist kuni dot-com-krahhini 2000. aasta märtsis.

Pärast Teist maailmasõda on karuturud harvemini esinenud. Aastatel 1928-1945 oli 12 järjestikust karuturgu, üks umbes iga 1,4 aasta tagant. Alates 1945. aastast on neid olnud 14 - üks umbes iga 5,4 aasta tagant. Seega moonutavad sõjaeelsed aastad meie statistikat ja keskmisi näitajaid veidi.

https://www.youtube.com/watch?v=_lx0-3vKEkw

Pooled S&P 500 viimase 20 aasta tugevaimatest päevadest on toimunud karuturgude ajal. Veel 34% turu parimatest päevadest leidis aset pulli esimese kahe kuu jooksul - enne, kui oli selge, et pulli turg oli alanud. Teisisõnu, parim viis majanduslanguse üle elada võib olla jääda investeerima, sest turu taastumist on raske ajastada . Aga see on igaühe enda valik. Näiteks näeme sageli, et suured riskifondide ässad tõmbuvad majanduslanguse ajal veidi tagasi. Kuid sellel võib olla väga palju muid põhjusi.

Kui lähtuda praegustest numbritest? Eeldades 50-aastast investeerimishorisont, võite oodata 14 karuturgu, pluss või miinus. Kuigi võib olla raske vaadata oma portfelli langust koos turuga, on oluline meeles pidada, et langused on alati olnud ajutine osa protsessist.

Loomulikult ei tea kunagi, mida tulevik toob. Ka minevik ei ole garantii tuleviku kohta. Vähemalt on võimalik seda vaadata ja kujundada pilt. Ma loodan, et olen seda vähemalt natuke teinud :)

Mis on teiega, kas te usute numbreid? 😇

Kui teile meeldivad minu artiklid ja postitused, visake julgelt jälgima. Aitäh! 🔥

Vastutusest loobumine: See ei ole mingil juhul investeerimissoovitus. See on puhtalt minu kokkuvõte ja analüüs, mis põhineb internetis leiduvatel andmetel ja mõnedel muudel analüüsidel. Finantsturgudele investeerimine on riskantne ja igaüks peaks investeerima oma otsuste põhjal. Ma olen lihtsalt amatöör, kes jagab oma arvamusi.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.