S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

100 let stara statistika s 100-odstotno stopnjo uspešnosti zagotavlja, da bo trg z orožjem prešel. Prav tako vam bo…

Mladen Rudonja
22. 9. 2022
5 min read

Verjetno bi vsak novopečeni vlagatelj rad videl trge le v zeleni barvi. In morda celo izkušeni. Na žalost tako ne deluje in ne more delovati. Padci in bearmarkets so del trga in bodimo veseli zanje. Vsak padec lahko namreč odpre nove priložnosti za nakup. To je le eden od razlogov, zakaj priporočam, da v času recesije ostanete mirni. Drugi podatek pa je, da je doslej vsak tržni prostor v nekem trenutku propadel.

Ta statistika pravi, da je bil vsakemu tržišču v zgodovini postavljen znak "stop".

Danes vam želim predstaviti nekaj številk, ki vam bodo z vidika dolgoročnega vlagatelja morda izboljšale občutek. Večinoma bodo vsi pozitivni... Razen če ste zagrenjeni. Toda v tem primeru ste verjetno že seznanjeni s temi številkami 😁

Številke in statistični podatki govorijo veliko!

Tržni cikli se merijo od vrha do dna, zato borzni indeks uradno vstopi v medvedje območje (bearmarket), ko se cena po zaključku trgovalnega dne zniža za vsaj 20 % od zadnje najvišje vrednosti (če je padec med 10 % in 19,999 %, mu pravimo popravek). Bikovski trg je torej pravo nasprotje bikovskega trga. Ko trg pridobi 20 % ali več od zadnje najnižje vrednosti. Samo v pojasnilo. Zdaj pa številke:

Medvedji trgi so lahko boleči, vendar so na splošno trgi večinoma pozitivni. V zadnjih 92 letih tržne zgodovine so medvedji trgi predstavljali le približno 20,6 let. Z drugimi besedami, delnice so se povečale v 78 % primerov.

Medvedji trg ne pomeni nujno gospodarske recesije. Od leta 1929 je bilo 26 medvedjih trgov, vendar je bilo v tem času le 15 recesij. Medvedji trgi so pogosto povezani z upočasnjevanjem gospodarstva, vendar upadanje trga ne pomeni nujno, da prihaja recesija.

Na medvedjem trgu delnice v povprečju izgubijo 36 %. Nasprotno pa na bikovskem trgu delnice v povprečju pridobijo 114 %.
Medvedji trgi so običajni. Od leta 1928 je bilo v indeksu S&P 500 26 medvedjih trgov. Vendar je bilo tudi 27 bikovskih trgov, na katerih so se delnice dolgoročno močno povečale. Na dolgi rok so delnice vedno rasle tako daleč! Že skoraj stoletje.

Previdnost - seveda ne trdim, da ne morete izgubiti, da bo jasno!

90 let zgodovine indeksa S&P 500. Pazite na tehtnico! Tu je uporabljena logaritemska lestvica. Vir:
Tu je S&P 500 v absolutnem smislu. Vir:

Trgi (govorili bomo predvsem o indeksu S&P 500, ki je tako ali tako glavni cilj večine od nas) se dolgoročno vedno povečujejo in presegajo najvišje vrednosti vseh časov. Toda, kot sem napisal zgoraj - to ne pomeni, da ne morete izgubiti hlač. Če bi na primer hipotetično vse vložili v indeks pred letom 2000 (kar je zelo slaba ideja), bi na enako vrednost čakali več kot 15 let . A vrnimo se k številkam.

Medvedji trgi so običajno kratkoročni. Povprečno trajanje medvedjega trga je 289 dni oziroma približno 9,6 meseca. To je precej manj od povprečne dolžine bikovskega trga, ki znaša 991 dni ali 2,7 leta. Če bi torej želeli oceniti konec trenutne recesije, bi lahko poskusili s povsem statističnim pristopom.

Dolgoročna povprečna pogostost med medvedjimi trgi je 3,6 leta. Čeprav mnogi menijo, da je bikovski trg, ki se je končal leta 2020, najdaljši v zgodovini, je tehnično najdaljši bikovski trg tisti, ki je trajal od decembra 1987 do zloma dot-com marca 2000.

Po drugi svetovni vojni so bili medvedji trgi manj pogosti. Med letoma 1928 in 1945 je bilo 12 zaporednih medvedjih trgov, vsakih približno 1,4 leta. Od leta 1945 jih je bilo 14, torej približno vsakih 5,4 leta eno. Zato predvojna leta nekoliko izkrivljajo naše statistike in povprečja.

https://www.youtube.com/watch?v=_lx0-3vKEkw

Polovica najmočnejših dni indeksa S&P 500 v zadnjih 20 letih se je zgodila med medvedjimi trgi. Še 34 % najboljših dni na trgu se je zgodilo v prvih dveh mesecih bikovskega trga - še preden je bilo jasno, da se je bikovski trg začel. Z drugimi besedami, najboljši način za preživetje recesije je, da ostaneš pri naložbah, saj je težko določiti čas okrevanja trga . Toda to je izbira vsakega posameznika. Na primer, pogosto vidimo, da se veliki uspešni hedge skladi v času upada nekoliko umaknejo. To pa ima lahko številne druge vzroke.

Če upoštevamo številke, ki jih imamo zdaj? Ob predpostavki 50-letnega naložbenega obdobja lahko pričakujete, da boste doživeli 14 medvedjih trgov. Čeprav je težko opazovati, kako vaš portfelj pada skupaj s trgom, se je treba zavedati, da so bili padci vedno začasen del procesa.

Seveda nikoli ne vemo, kaj nas čaka v prihodnosti. Preteklost prav tako ni zagotovilo za prihodnost. Vsaj pogledati ga je mogoče in si ustvariti sliko. Upam, da sem to vsaj malo storila :)

Kaj pa vi, ali verjamete številkam? 😇

Če uživate v mojih člankih in objavah, vas prosimo, da mečete follow. Hvala! 🔥

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih z interneta in nekaterih drugih analizah. Naložbe na finančnih trgih so tvegane, zato bi moral vsak vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.