S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Colt CZ Group: cea mai dură companie de la Bursa de Valori din Praga ar putea avea probleme

Nicolae Francescu
22. 9. 2022
5 min read

La Bursa de Valori din Praga se află câteva companii foarte interesante. Cu toate acestea, puțini sunt cei care au o asemenea anvergură globală ca Fabrica de armament cehă - acum Colt CZ Group. Calitatea sa este evidentă mai ales datorită faptului că legendara marcă Colt a fost achiziționată relativ recent. S-ar fi crezut că firma de armament ar fi fost în centrul atenției în situația actuală de escaladare a situației. Nu neapărat. Gigantul din domeniul armamentului s-ar putea îndrepta acum spre mai multe probleme.

CZ Scorpion Evo 3 este o mitralieră modernă de 9×19 mm fabricată de Česká zbrojovka. Sursa.

Așa cum s-a întâmplat în ultimele luni, situația din jurul Ucrainei și celelalte efecte care rezultă sunt de vină. Numai că, de data aceasta, este vorba mai degrabă de energie scumpă. Cum pot dăuna ei societății?

Trebuie să pornim de la o declarație făcută în luna februarie a acestui an de către ministrul adjunct pentru gestionarea armamentului, Lubor Koudelka, care suna astfel: "Ministerul Apărării are garantat un preț avantajos pentru aceste arme, indiferent de creșterea rapidă a prețurilor materiilor prime și a forței de muncă, până în 2025 ".

La începutul acestui an, Zbrojovka a început să îndeplinească o comandă pentru armata noastră. Este vorba despre 350 de bucăți de puști CZ BREN 2 PPS, un număr mare de tipuri mai vechi de CZ BREN 2, pistoale CZ P-10 și lansatoare de grenade CZ 805 G1.

https://www.youtube.com/watch?v=yttm7WIZTd4

Materiile prime și forța de muncă păreau a fi cel mai mare bau-bau la acea vreme. Cu toate acestea, după cum știm acum, adevărata amenințare este acum prețul energiei, care, în mod firesc, va fi necesară în cantități considerabile într-o producție industrială atât de solicitantă. S-ar putea ca industria de armament să sufere pentru că trebuie să îndeplinească un contract și să vândă arme cu o marjă mai mică?

Dar Grupul Colt CZ era deja conștient de creșterea prețurilor inputurilor la acea vreme. Să sperăm că vor putea face față acestei creșteri extreme.

La problemele cauzate de covid în ultimii doi ani s-au adăugat creșterea prețurilor la electricitate și gaze, precum și a costurilor materialelor și transportului. "Am implementat o serie de schimbări și măsuri pentru a minimiza aceste costuri multiple, care se ridică la zeci de milioane de coroane. Ne creștem eficiența și productivitatea muncii noastre, investim masiv în tehnologii noi, mai eficiente", a declarat pentru E15 Jan Zajíc, șeful Česká zbrojovka.

Acțiunile nu merg deloc rău.

Totuși, vestea din partea opusă este participarea companiei de armament pe lista scurtă a licitației, în care, alături de italieni și norvegieni, au concurat pentru compania de muniții RUAG Ammotec, deținută de statul elvețian. Deși nu au reușit să câștige, este cu siguranță o dovadă a calității companiei.

Dacă sunteți interesat de funcționarea părții din Uherský Brod a companiei, iată un videoclip frumos:

https://www.youtube.com/watch?v=ATQD6mCpcoQ

Cum se descurcă Colt CZ Group în general?

Să trecem de la știri la o privire de ansamblu. Cum s-a descurcat anul trecut?

Compania a realizat un total de 10,861 miliarde de coroane cehești în 2021, ceea ce reprezintă o creștere frumoasă de 55,99% față de 2020. Anul trecut, compania a obținut un profit brut de 4,289 miliarde de coroane cehești . Profitul brut, precum și veniturile cresc, de asemenea, în mod regulat. Pe de altă parte, marja brută este în scădere, ceea ce se datorează creșterilor de costuri pe care le-am menționat mai sus. Oricum, marja este încă aproape de 40%, ceea ce nu este rău. Compania este profitabilă de mult timp, generând peste 760 de milioane de lire sterline anul trecut, depășind cel mai bun an de până acum în 2019.

În ultimele 12 luni, rata de plată a fost de aproximativ 24%, ceea ce arată că societatea păstrează peste trei sferturi din profiturile generate și este în continuare capabilă să plătească un dividend solid. Dividendul din acest an a fost stabilit la 25 de dolari canadieni pe acțiune.

În general, Colt CZ Group este una dintre cele mai interesante opțiuni de la Bursa de Valori din Praga. Industria de armament a fost, este și (din păcate) va fi un sector profitabil, care probabil va fi mereu necesar. În plus, Zbrojovka nu se teme să ia măsuri agresive de expansiune, așa cum a demonstrat prin achiziția Colt.

https://www.youtube.com/watch?v=Mrld3aly5D8

Dacă vă plac articolele și postările mele, nu ezitați să aruncați un follow. Mulțumesc! 🔥

Disclaimer: Aceasta nu reprezintă în niciun caz o recomandare de investiții. Acesta este doar rezumatul și analiza mea, bazată pe date de pe internet și pe alte câteva analize. Investițiile pe piețele financiare sunt riscante și fiecare ar trebui să investească în funcție de propriile decizii. Sunt doar un amator care își împărtășește opiniile.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.