S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Colt CZ Group: Praha börsi kõige karmim ettevõte võib olla hädas

Mart Poom
22. 9. 2022
4 min read

Praha börsil on mitu väga huvitavat ettevõtet. Kuid vaid vähestel on selline ülemaailmne haare nagu Tšehhi relvatehasel - nüüd Colt CZ Group. Selle kvaliteeti näitab eelkõige asjaolu, et legendaarne Colt'i kaubamärk omandati suhteliselt hiljuti. Võiks arvata, et relvaettevõte oleks tänases eskaleerunud olukorras tähelepanu keskpunktis. Mitte tingimata. Relvagigant võib nüüd sattuda mitmete probleemide ette.

CZ Scorpion Evo 3 on Česká zbrojovka toodetud kaasaegne 9×19 mm püstolkuulipilduja. Allikas.

Nagu viimastel kuudel on olnud, on tegelikult süüdi olukord Ukraina ümber ja sellest tulenevad muud mõjud. Ainult et seekord on tegemist pigem kalli energiaga. Kuidas nad saavad ühiskonnale kahju teha?

Alustame selle aasta veebruaris tehtud avaldusest, mille tegi relvastuse juhtimise asekantsler Lubor Koudelka ja mis kõlas järgmiselt: " Kaitseministeeriumile on tagatud nende relvade soodne hind, sõltumata tooraine ja tööjõu kiiresti kasvavatest hindadest, kuni 2025. aastani ".

Selle aasta alguses hakkas Zbrojovka täitma lepingut meie armee jaoks. Tegemist on 350 tk CZ BREN 2 PPS püssidega, suure hulga vanemate CZ BREN 2 tüüpide, CZ P-10 püstolitega ja CZ 805 G1 granaadiheitjatega.

https://www.youtube.com/watch?v=yttm7WIZTd4

Tooraine ja tööjõud tundusid tol ajal tõesti suurima mooruspilvana. Kuid nagu me nüüd teame, on tegelikuks ohuks nüüd energia hind, mida loomulikult vajatakse märkimisväärses koguses sellises nõudlikus tööstuslikus tootmises. Kas võib juhtuda, et relvatööstus kannatab, sest ta peab täitma lepingut ja müüma relvi väiksema marginaaliga?

Kuid Colt CZ Group oli juba sel ajal teadlik sisendhindade tõusust. Seega loodame, et nad saavad hakkama äärmise kasvuga.

Kahe eelneva aasta jooksul tekitatud probleeme suurendasid veel elektri- ja gaasihinna tõus ning materjali- ja transpordikulud. "Oleme rakendanud mitmeid muudatusi ja meetmeid, et vähendada neid mitmekordseid kulusid, mis moodustavad kümneid miljoneid kroone. Me suurendame oma töö tõhusust ja tootlikkust, investeerime palju uutesse, tõhusamatesse tehnoloogiatesse, " ütles Česká zbrojovka juht Jan Zajíc E15-le.

Aktsiatel ei lähe üldse halvasti.

Kuid uudis vastupidisest tünnist on relvaettevõtte osalemine pakkumismenetluses, kus nad koos itaallaste ja norrakatega konkureerisid Šveitsi riigile kuuluva laskemoonaettevõtte RUAG Ammotec eest. Kuigi nad jäid võidust ilma, on see kindlasti tunnistus ettevõtte kvaliteedist.

Kui olete huvitatud ettevõtte Uherský Brodi osa tegevusest, siis siin on kena video:

https://www.youtube.com/watch?v=ATQD6mCpcoQ

Kuidas on Colt CZ Groupi üldine olukord?

Läheme uudistest üle üldisele ülevaatele. Kuidas see eelmisel aastal toimis?

Ettevõte teenis 2021. aastal kokku 10,861 miljardit krooni, mis on kena 55,99% kasv võrreldes 2020. aastaga. Eelmisel aastal teenis ettevõte 4,289 miljardi krooni suuruse brutokasumi. Nii brutokasum kui ka tulud kasvavad samuti korrapäraselt. Teisest küljest väheneb brutomarginaal, mis on tingitud eespool mainitud kulude suurenemisest. Igatahes on marginaal ikka veel 40% lähedal , mis ei ole halb. Ettevõte on olnud pikka aega kasumlik, teenides eelmisel aastal üle 760 miljoni naelsterlingi, ületades 2019. aastal oma senise parima aasta.

Viimase 12 kuu jooksul on väljamakse määr olnud umbes 24%, mis näitab, et ettevõte säilitab üle kolme neljandiku teenitud kasumist ja on endiselt võimeline maksma soliidseid dividende. Selle aasta dividendiks on määratud 25 C aktsia kohta.

Kokkuvõttes on Colt CZ Group üks huvitavamaid valikuid Praha börsil. Relvastustööstus oli, on ja (kahjuks) jääb tulutoovaks sektoriks, mida tõenäoliselt alati vajatakse. Lisaks ei karda Zbrojovka astuda agressiivseid laienemismeetmeid, nagu ta on näidanud Colt'i omandamisega.

https://www.youtube.com/watch?v=Mrld3aly5D8

Kui teile meeldivad minu artiklid ja postitused, visake julgelt jälgima. Aitäh! 🔥

Vastutusest loobumine: See ei ole mingil juhul investeerimissoovitus. See on puhtalt minu kokkuvõte ja analüüs, mis põhineb internetis leiduvatel andmetel ja mõnedel muudel analüüsidel. Finantsturgudele investeerimine on riskantne ja igaüks peaks investeerima oma otsuste põhjal. Ma olen lihtsalt amatöör, kes jagab oma arvamusi.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.