S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Legendární investor Ray Dalio udělal zásadní změny ve svém portfoliu. Kterým akciím aktuálně nejvíc věří?

Pavel Botek
23. 9. 2022
6 min read

Ray Dalio je zakladatelem největší světové firmy Bridgewater Associates, která spravuje až 154 miliard dolarů. V tomto článku se zaměříme na to, co americký miliardář, investor a manažer hedgeových fondů nově zařazoval do portfolia a čemu se naopak snažil vyhnout. Inspirace není nikdy dost, což v podání velice úspěšného investora může splnit svůj účel.

Ray Dalio

Tento článek je součástí série, která poskytuje průběžnou analýzu změn provedených v portfoliu 13F společnosti Bridgewater Associates na čtvrtletní bázi. Přestože je Bridgewater v čele s Rayem Daliem velice uznávaná, tak ani v tomto případě se nedá říct, že by je letošní propady nezasáhly a neovlivnily jejich strategii. V uplynulém čtvrtletí Bridgewater ztratil téměř 1 miliardu (nerealizované ztráty = propady akcií), což je také jeden z důvodů, proč se přiklonili ke změnám, kde se výrazně změnil jejich pohled a strategie.

Jednu z největších změn jsem rozebíral také v článku, kde jsem se zaměřil na gigantické shorty vůči akciím z Evropy, kde byl Dalio skeptický - odkaz zde.

Ray Dalio, jeden z ředitelů Bridgewater opravdu v uplynulém čtvrtletí nelenil a využil mnoha zajímavých propadů k navýšení řady pozic 👇

Navyšování pozic

iShares Core S&P 500 ETF $IVV+0.9%:

IVV je jeden z několika ETF, které sledují index S&P 500 - poskytuje vynikající expozici s velkou kapitalizací. Navzdory obecnému dojmu, že index S&P 500 poskytuje americké ekonomice čistou expozici tržní kapitalizace, může jeho výbor uplatnit diskreční pravomoc a vyloučit konkrétní společnosti.

  • Bridgewater drží nově až 2,73% portfolia právě v $IVV+0.9%.

Poměrně velký podíl v IVV byl postaven během časového období v letech 2017-2018 za ceny mezi 245-295 $. Během dvou čtvrtletí až do Q1 2021 byl prodán za ceny mezi 325-400 USD. Zdá se tak, že aktuální cena okolo 375$ je pro Bridgewater zajímavá a opět se zde nebojí investovat.

CVS Health $CVS+0.2% 

  • CVS poskytuje pohodlný přístup k maloobchodním a poštovním službám, které vám pomohou zajistit, že obdržíte zdravotní recepty, které potřebujete. 
  • CVS je 1,24% podíl v portfoliu primárně postavený v tomto čtvrtletí za ceny mezi  89-107 USD a akcie se v současné době obchodují za 100 USD.

Costco Wholesale $COST+0.2% 

  • Costco je největší členský velkoobchodní řetězec ve Spojených státech amerických, který je založen na systému cash and carry. 
  • Podíl COST ve výši 2,46 % v portfoliu byl vybudován během čtyř čtvrtletí až do 2. čtvrtletí 2021 za ceny mezi 305-395 USD. V posledním čtvrtletí došlo k nárůstu podílu o 30% za ceny mezi  477-577 USD, což ukazuje vysokou důvěru, když nakupuje s takovým rozdílem oproti počátečním investicím. 

Target Corp. $TGT+1.2% 

  • Target je síť diskontních supermarketů v USA, která je opravdovou stálicí na trhu, jelikož její kořeny sahají až k roku 1902.
  • TGT je 0,93% podílu v portfoliu založeném ve 2. pololetí 2020 za ceny mezi 119-180 USD. Ve 2. čtvrtletí 2021 došlo k nárůstu podílu o 55 % za ceny mezi 200 -245 USD. Následoval pak další nárůst o 50% za poslední dvě čtvrtletí za ceny mezi 139-249 $. 

Walmart $WMT+0.3% 

  • Walmart je americká značka prodejen obchodní společnosti Wal-Mart Stores, provozující řetězec velkých diskontních obchodních domů. 
  • Pozice 2,42% WMT byla zakoupena během čtyř čtvrtletí do Q2 2021 za ceny mezi 119-152 USD. Ve 4. čtvrtletí 2021 byl podíl prodán, ale nejnovější podání ukazuje, že v posledních dvou čtvrtletích došlo k přikupování při cenách mezi 118-160 USD.

Medtronic $MDT+3.9%

  • Medtronic je irská společnost zabývající se výrobou lékařských zařízení, která ovšem sídlí v USA.
  •  MDT představuje 0,95 % pozice v portfoliu vybudované za poslední dvě čtvrtletí za ceny mezi  87-113 USD.

Tohle bylo pouze kratší shrnutí největších přírůstků do portfolia, kde jde jasně znát zaměření Bridgewater. Zdravotnictví, velkoobchodníci a maloobchodníci , kteří jasně dominují v současném tržním prostředí a při aktuálních cenách. Kdybych se ale zaměřil i na menší zvětšení pozic, tak zde nalezneme i jména jakou jsou například:

Baidu (BIDU), Berkshire Hathaway (BRK.B), Chipotle Mexican Grill (CMG), Dollar General (DG), Exxon Mobil (XOM), General Mills (GIS), Intuitive Surgical (ISRG), Mastercard (MA), Merck Inc. (MRK), Monster Beverage (MNST), NIO Inc. (NIO), Stryker Corp. (SYK) a Sysco Corp. (SYY): Tyto malé (méně než 0,75% portfolia každý) sázky byly v tomto čtvrtletí zvýšeny.

Snižování pozic

Pokud bych se ve stručnosti zaměřil i na jednotlivé prodeje či snižování jednotlivých pozic, tak zde vede - Procter & Gamble (PG), Johnson & Johnson (JNJ), Coca-Cola (KO) a PepsiCo (PEP), McDonald's Corp. (MCD) a Starbucks Corp. (SBUX).

  • Jedná se o jedny z největších pozic v portfoliu Bridgewater, kde ve všech případech realizoval Dalio zisky, pozice ovšem pouze snižoval, neprodal je kompletně.

Prodeje

Jako další skeptik na straně Číny se nově řadí už i Ray Dalio, který kompletně vyřadil Alibaba Group Holding (BABA) a JD.com (JD): Poměrně velký 3,28% podíl BABA byl založen v časovém rámci 2018-2020, zatímco JD byla jen menší krátkodobá pozice.

Bohužel nebo bohudík to také potvrzuje i mou teorii, že velikáni prchají z Číny a zbavují se ve velkém tamních akcií. Ostatně jsem vám o tom psal i v tomto článku: Směřuje čínská ekonomika do záhuby? Velikáni v čele s Warrenem Buffettem prodávají čínské akcie ve velkém.

Závěr

Myslím si, že tento článek poslouží především pro uklidnění řady investorů, na které se poslední dobou chrlí pouze zprávy ve smyslu - krach se blíží, bublina praská, vše spadne o 50% a podobně. Přeci jen to může poskytnout trochu klidu, že tak obří fond rozšiřuje své portfolio v tak náročném tržním prostředí, což potvrzuje i starou dobrou klasiku, kterou všichni znáte - kup levně, prodej draze. Dalio očividně věří v prosperitu zdravotnictví a řady obchodních řetězců, což se dá považovat za takové defenzivnější a trochu i dividendové volby. Naopak na straně prodejů máme čínské akcie, kde už to vážně začíná vypadat beznadějně, jelikož řada velkých investorů bere nohy na ramena a prodávají ve velkém.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.