S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Legendarul investitor Ray Dalio a făcut schimbări majore în portofoliul său. Care sunt acțiunile în care are cea mai…

Nicolae Francescu
23. 9. 2022
7 min read

Ray Dalio este fondatorul Bridgewater Associates, cea mai mare firmă din lume, care administrează până la 154 de miliarde de dolari. În acest articol, analizăm ce a adăugat miliardarul american, investitor și manager de fonduri speculative în portofoliul său și ce a încercat să evite. Inspirația nu este niciodată suficientă, care, în mâinile unui investitor de mare succes, își poate atinge scopul.

Ray Dalio

Acest articol face parte dintr-o serie care oferă o analiză continuă a modificărilor aduse trimestrial portofoliului 13F al Bridgewater Associates. Deși Bridgewater este foarte respectată, condusă de Ray Dalio, nu se poate spune cu siguranță că scăderile din acest an nu i-au afectat și nu le-au influențat strategia. Bridgewater a pierdut aproape 1 miliard de dolari în ultimul trimestru (pierderi nerealizate = scăderi ale acțiunilor), acesta fiind unul dintre motivele pentru care a îmbrățișat schimbarea, în care perspectiva și strategia lor s-au schimbat semnificativ.

Am discutat, de asemenea, despre una dintre cele mai mari schimbări într-un articol în care m-am concentrat pe uriașele short-uri împotriva acțiunilor europene, în care Dalio era sceptic - link aici.

Ray Dalio, unul dintre directorii de la Bridgewater, chiar nu s-a relaxat în ultimul trimestru și a profitat de multe scăderi interesante pentru a adăuga la o serie de poziții 👇.

Ridicarea pozițiilor

iShares Core S&P 500 ETF $IVV+1.2%:

IVV este unul dintre cele câteva ETF-uri care urmăresc indicele S&P 500 - oferind o expunere excelentă la capitalizare mare. În ciuda percepției generale conform căreia indicele S&P 500 oferă o expunere pură la capitalizarea de piață a economiei americane, comitetul acestuia poate exercita o marjă de apreciere pentru a exclude anumite companii.

  • Bridgewater deține acum până la 2,73% din portofoliul său doar în $IVV+1.2%.

Participația relativ mare în IVV a fost construită în perioada 2017-2018 la prețuri cuprinse între 245-295 de dolari. În cele două trimestre până în T1 2021, a fost vândut la prețuri cuprinse între 325-400 de dolari. Așadar, se pare că prețul actual de aproximativ 375 de dolari este interesant pentru Bridgewater și, din nou, nu se tem să investească aici.

CVS Health $CVS-1.6%

  • CVS oferă acces convenabil la servicii de vânzare cu amănuntul și de comandă prin poștă pentru a vă ajuta să vă asigurați că obțineți rețetele medicale de care aveți nevoie.
  • Participația de 1,24% a CVS în portofoliu a fost construită în principal în acest trimestru la prețuri cuprinse între 89-107 dolari, iar acțiunile se tranzacționează în prezent la 100 de dolari.

Costco cu ridicata $COST+1.0%

  • Costco este cel mai mare lanț de magazine angro din Statele Unite, bazat pe un sistem cash and carry.
  • Participația de 2,46% a COST în portofoliu a fost construită pe parcursul a patru trimestre, până în T2 2021, la prețuri cuprinse între 305-395 de dolari. În cel mai recent trimestru s-a înregistrat o creștere de 30% a acțiunilor la prețuri cuprinse între 477-577 de dolari, ceea ce arată că există o mare încredere în cumpărarea la o asemenea diferență față de investiția inițială .

Target Corp. $TGT-0.3%

  • Target este un lanț de supermarketuri de tip discount din SUA, un adevărat stâlp al pieței, deoarece își are rădăcinile încă din 1902.
  • Participația de 0,93% a TGT în portofoliu are un preț cuprins între 119-180 de dolari pe baza S2 2020. În al doilea trimestru al anului 2021 s-a înregistrat o creștere de 55% a acțiunilor la prețuri cuprinse între 200 și 245 USD. Aceasta a fost urmată de o nouă creștere de 50% în ultimele două trimestre, la prețuri cuprinse între 139-249 de dolari.

Walmart $WMT-1.7%

  • Walmart este brandul magazinului Wal-Mart Stores din SUA, care operează un lanț de mari magazine cu discount.
  • Poziția de 2,42% din WMT a fost achiziționată în cele patru trimestre până în T2 2021 la prețuri cuprinse între 119-152 dolari. În T4 2021, participația a fost vândută, dar ultimul dosar arată că în ultimele două trimestre s-a înregistrat o supracumpărare la prețuri cuprinse între 118-160 de dolari.

Medtronic $MDT+0.9%

  • Medtronic este o companie irlandeză de dispozitive medicale, dar are sediul în SUA.
  • MDT reprezintă o poziție de 0,95% în portofoliu, construită în ultimele două trimestre la prețuri cuprinse între 87-113 dolari.

Acesta a fost doar un rezumat mai scurt al celor mai mari adăugiri în portofoliu, unde accentul pus de Bridgewater este evident. Asistență medicală, angrosiști și comercianți cu amănuntul , care domină în mod clar în actualul mediu de piață și la prețurile actuale. Cu toate acestea, dacă ar fi să mă concentrez pe creșterile de poziții mai mici, vom găsi și nume precum:

Baidu (BIDU), Berkshire Hathaway (BRK.B), Chipotle Mexican Grill (CMG), Dollar General (DG), Exxon Mobil (XOM), General Mills (GIS), Intuitive Surgical (ISRG), Mastercard (MA), Merck Inc. (MRK), Monster Beverage (MNST), NIO Inc (NIO), Stryker Corp (SYK) și Sysco Corp (SYY): aceste pariuri mici (mai puțin de 0,75% din portofoliu fiecare) au fost majorate în acest trimestru.

Poziții în declin

Dacă ar fi să mă concentrez pe scurt și asupra vânzărilor sau reducerilor de poziții individuale, iată care sunt liderii - Procter & Gamble (PG), Johnson & Johnson (JNJ), Coca-Cola (KO) și PepsiCo (PEP), McDonald's Corp (MCD) și Starbucks Corp (SBUX).

  • Acestea sunt unele dintre cele mai mari poziții din portofoliul Bridgewater, unde, în toate cazurile, Dalio a realizat câștiguri, dar a redus doar pozițiile, nu le-a vândut în totalitate.

Vânzări

Ray Dalio a fost, de asemenea, clasat recent ca un alt sceptic din partea Chinei, după ce a descărcat complet Alibaba Group Holding (BABA) și JD.com (JD): o participație relativ mare de 3,28% în BABA a fost stabilită în perioada 2018-2020, în timp ce JD a fost doar o poziție mai mică pe termen scurt.

Din nefericire sau din păcate, acest lucru confirmă, de asemenea, teoria mea conform căreia giganții fug din China și se dezinteresează în număr mare de acțiunile de acolo. La urma urmei, am scris despre asta și în acest articol: Se îndreaptă economia Chinei spre pieire? Giganții, în frunte cu Warren Buffett, vând în masă acțiuni chinezești.

Concluzie

Cred că acest articol va servi în principal pentru a-i liniști pe mulți investitori, care în ultima vreme nu au primit decât vești - vine prăbușirea, se sparge bula, totul va scădea cu 50% etc. La urma urmei, ar putea oferi o oarecare liniște sufletească faptul că un astfel de fond gigant își extinde portofoliul într-un mediu de piață atât de dificil, ceea ce confirmă, de asemenea, vechiul clasic pe care îl știți cu toții - cumpărați ieftin, vindeți scump. Dalio crede în mod clar în prosperitatea sistemului de sănătate și într-o serie de lanțuri de magazine, care pot fi văzute ca o astfel de alegere defensivă și oarecum orientată spre dividende. Pe de altă parte, pe partea de vânzare, avem acțiunile chinezești, unde lucrurile încep să pară cu adevărat fără speranță, deoarece o serie de investitori mari își iau picioarele pe umeri și vând în masă.

Vă rugăm să rețineți că nu este vorba de consultanță financiară. Fiecare investiție trebuie să treacă printr-o analiză amănunțită.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.