S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Легендарният инвеститор Рей Далио е направил значителни промени в портфейла си. На кои акции се доверява най-много в…

Игор Иванов
23. 9. 2022
1 min read

Рей Далио е основател на Bridgewater Associates, най-голямата фирма в света, която управлява до 154 млрд. долара. В тази статия ще разгледаме какво добавя в портфейла си американският милиардер, инвеститор и управител на хедж фонд и какво се опитва да избягва. Вдъхновението никога не е достатъчно, но в ръцете на един много успешен инвеститор то може да послужи за целта.

Рей Далио

Тази статия е част от поредица, която предоставя постоянен анализ на промените, направени в портфейла 13F на Bridgewater Associates на тримесечна база. Въпреки че Bridgewater се ползва с голямо уважение, ръководена от Рей Далио, не може да се каже, че тазгодишните спадове не са ги засегнали и не са повлияли на стратегията им. През последното тримесечие Бриджуотър загуби почти 1 милиард (нереализирани загуби = спад на акциите), което е една от причините да приеме промяната, при която перспективата и стратегията му се промениха значително.

Обсъдих и една от най-големите промени в статия, в която се спрях на гигантските шортове срещу европейски акции, към които Далио беше скептичен - линк тук.

Рей Далио, един от директорите на Бриджуотър, наистина не се забави през изминалото тримесечие и се възползва от много интересни спадове, за да добави към редица позиции 👇

Повишаване на позициите

iShares Core S&P 500 ETF $IVV+0.0%:

IVV е един от няколкото ETF, които следват индекса S&P 500 - осигурявайки отлична експозиция на големи компании. Въпреки общото схващане, че индексът S&P 500 осигурява експозиция на икономиката на САЩ само по отношение на пазарната капитализация, неговият комитет може по свое усмотрение да изключи определени компании.

  • Бриджуотър вече държи до 2,73% от портфейла си само в $IVV+0.0%.

Сравнително големият дял в IVV е създаден през периода 2017-2018 г. на цени между 245 и 295 долара. През двете тримесечия до първото тримесечие на 2021 г. той се продаваше на цени между 325 и 400 долара. Така че изглежда, че текущата цена от около 375 долара е интересна за Bridgewater и те отново не се страхуват да инвестират тук.

CVS Health $CVS+0.4%

  • CVS осигурява удобен достъп до услуги на дребно и по пощата, за да ви помогне да си осигурите необходимите здравни рецепти.
  • Делът на CVS от 1,24% в портфейла е изграден основно през това тримесечие на цени между 89 и 107 долара, а в момента акциите се търгуват за 100 долара.

Costco на едро $COST+0.1%

  • Costco е най-голямата верига за търговия на едро в Съединените щати, основана на системата "cash and carry".
  • Делът на COST от 2,46% в портфейла е създаден за четири тримесечия до второто тримесечие на 2021 г. на цени между 305 и 395 долара. През последното тримесечие се наблюдава 30% увеличение на акциите на цени между 477 и 577 USD, което показва високо доверие при покупка на такава разлика спрямо първоначалната инвестиция.

Target Corp. $TGT+1.4%

  • Target е верига супермаркети в САЩ, която е истински лидер на пазара, тъй като корените ѝ датират от 1902 г.
  • Делът на TGT от 0,93% в портфейла се оценява на 119-180 долара през второто полугодие на 2020 г. През второто тримесечие на 2021 г. се наблюдава 55% увеличение на акциите на цени между 200 и 245 щатски долара. През последните две тримесечия последва допълнително увеличение с 50% на цените между 139 и 249 USD.

Walmart $WMT-0.9%

  • Walmart е търговската марка на американската компания Wal-Mart Stores, която управлява верига от големи универсални магазини с намаления.
  • Позицията от 2,42% на WMT беше закупена през четирите тримесечия до второто тримесечие на 2021 г. на цени между 119-152 долара. През четвъртото тримесечие на 2021 г. делът беше продаден, но последната подадена информация показва, че през последните две тримесечия е имало свръхпокупки на цени между 118 и 160 долара.

Medtronic $MDT+0.2%

  • Medtronic е ирландска компания за медицински изделия, но е базирана в САЩ.
  • MDT представлява 0,95% позиция в портфейла, изградена през последните две тримесечия на цени между 87 и 113 USD.

Това беше само кратко резюме на най-големите попълнения в портфейла, където фокусът на Bridgewater е ясно видим. Здравеопазване, търговци на едро и търговци на дребно , които очевидно доминират в настоящата пазарна среда и при настоящите цени. Ако обаче се съсредоточа върху по-малките увеличения на позициите, ще открием и имена като:

Baidu (BIDU), Berkshire Hathaway (BRK.B), Chipotle Mexican Grill (CMG), Dollar General (DG), Exxon Mobil (XOM), General Mills (GIS), Intuitive Surgical (ISRG), Mastercard (MA), Merck Inc. (MRK), Monster Beverage (MNST), NIO Inc (NIO), Stryker Corp (SYK) и Sysco Corp (SYY): тези малки (по-малко от 0,75% от портфейла) залози бяха увеличени през това тримесечие.

Намаляващи позиции

Ако трябва да се спра накратко и на продажбите или намаленията на отделните позиции, ето лидерите - Procter & Gamble (PG), Johnson & Johnson (JNJ), Coca-Cola (KO) и PepsiCo (PEP), McDonald's Corp (MCD) и Starbucks Corp (SBUX).

  • Това са някои от най-големите позиции в портфейла на Bridgewater, като във всички случаи Далио реализира печалби, но той само намали позициите, а не ги продаде изцяло.

Продажби

Рей Далио също се класира като друг скептик от страна на Китай, след като напълно разтовари Alibaba Group Holding (BABA) и JD.com (JD): сравнително голям дял от 3,28% в BABA беше създаден в периода 2018-2020 г., докато JD беше само по-малка краткосрочна позиция.

За жалост или съжаление, това потвърждава и моята теория, че гигантите бягат от Китай и масово се отказват от акции там. В края на краищата писах за това и в тази статия: Върви ли китайската икономика към гибел? Гигантите, начело с Уорън Бъфет, продават масово китайски акции.

Заключение

Мисля, че тази статия ще послужи най-вече за успокоение на много инвеститори, които напоследък получават само новини - катастрофата идва, балонът се пука, всичко ще падне с 50% и т.н. В края на краищата това може да осигури известно спокойствие, че такъв гигантски фонд разширява портфейла си в такава предизвикателна пазарна среда, което също потвърждава добрата стара класика, която всички знаете - купувай евтино, продавай скъпо. Далио явно вярва в просперитета на здравеопазването и редица вериги за търговия на дребно, които могат да се разглеждат като такъв защитен и донякъде ориентиран към дивиденти избор. От друга страна, имаме китайски акции, при които нещата наистина започват да изглеждат безнадеждни, тъй като редица големи инвеститори вдигат краката си на раменете и продават масово.

Моля, имайте предвид, че това не е финансов съвет. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.