@jesperjensen

Ray Dalio er grundlæggeren af Bridgewater Associates, verdens største firma, som forvalter op til 154 milliarder dollars. I denne artikel ser vi på, hvad den amerikanske milliardær, investor og hedgefondforvalter har tilføjet til sin portefølje, og hvad han har forsøgt at undgå. Inspiration er aldrig nok, hvilket i hænderne på en meget succesfuld investor kan tjene sit formål.

Ray Dalio

Denne artikel er en del af en serie, der giver en løbende analyse af ændringer i Bridgewater Associates' 13F-portefølje på kvartalsbasis. Selv om Bridgewater er meget respekteret og ledes af Ray Dalio, er det ikke sikkert at sige, at dette års nedgang ikke har påvirket dem og deres strategi. Bridgewater tabte næsten 1 milliard i sidste kvartal (urealiserede tab = aktietab), hvilket er en af grundene til, at de har taget forandringerne til sig, hvor deres perspektiv og strategi er ændret betydeligt.

Jeg diskuterede også en af de største ændringer i en artikel, hvor jeg fokuserede på de gigantiske shorts mod europæiske aktier, hvor Dalio var skeptisk - link her.

Ray Dalio, en af Bridgewaters hovedmænd, slap virkelig ikke af i det seneste kvartal og udnyttede mange interessante dips til at tilføje til en række positioner 👇

Forhøjelse af stillinger

iShares Core S&P 500 ETF $IVV:

IVV er en af flere ETF'er, der følger S&P 500-indekset, hvilket giver en fremragende eksponering for store virksomheder. På trods af den generelle opfattelse af, at S&P 500-indekset giver en ren eksponering for den amerikanske økonomi med hensyn til markedsværdi, kan dets udvalg udøve skønsbeføjelser til at udelukke specifikke selskaber.

 • Bridgewater har nu op til 2,73% af sin portefølje i kun $IVV.

Den relativt store andel i IVV blev opbygget i perioden 2017-2018 til priser på mellem 245-295 USD. I de to kvartaler frem til 1. kvartal 2021 blev den solgt til priser på mellem 325-400 USD. Så det ser ud til, at den nuværende pris på omkring 375 USD er interessant for Bridgewater, og igen er de ikke bange for at investere her.

CVS Health $CVS

 • CVS giver dig nem adgang til detailhandel og postordreordninger for at sikre, at du får de recepter, du har brug for.
 • CVS' andel på 1,24 % i porteføljen blev primært opbygget i dette kvartal til priser mellem 89-107 USD, og aktierne handles i øjeblikket til 100 USD.

Costco Wholesale $COST

 • Costco er den største medlemsbaserede engroskæde i USA, der er baseret på et cash and carry-system.
 • COST's andel på 2,46 % i porteføljen blev opbygget over fire kvartaler frem til 2. kvartal 2021 til priser på mellem 305-395 USD. I det seneste kvartal steg antallet af aktier med 30 % til priser mellem 477-577 USD, hvilket viser, at der er stor tillid til at købe til en sådan prisforskel i forhold til den oprindelige investering.

Target Corp. $TGT

 • Target er en discount-supermarkedskæde i USA, som er en sand trofast mand på markedet, da dens rødder går helt tilbage til 1902.
 • TGT's andel på 0,93 % i porteføljen er prissat mellem 119-180 USD baseret på H2 2020. I 2. kvartal 2021 var der en stigning på 55 % i andelen til priser mellem 200 og 245 USD. Derefter fulgte en yderligere stigning på 50 % i løbet af de sidste to kvartaler til priser mellem 139-249 USD.

Walmart $WMT

 • Walmart er det amerikanske butiksmærke for Wal-Mart Stores, der driver en kæde af store discountvarehuse.
 • WMT-positionen på 2,42 % blev købt i løbet af de fire kvartaler frem til 2. kvartal 2021 til priser på mellem 119-152 USD. I fjerde kvartal 2021 blev andelen solgt, men den seneste registrering viser, at der i de sidste to kvartaler blev overkøbt til priser mellem 118-160 USD.

Medtronic $MDT

 • Medtronic er en irsk virksomhed inden for medicinsk udstyr, men den er baseret i USA.
 • MDT repræsenterer en 0,95 % position i porteføljen, der er opbygget i de seneste to kvartaler til priser mellem 87-113 USD.

Dette var blot et kortere resumé af de største tilføjelser til porteføljen, hvor Bridgewaters fokus er tydeligt. Sundhedssektoren, grossister og detailhandlere , som klart dominerer i det nuværende markedsmiljø og til de nuværende priser. Men hvis jeg fokuserer på de mindre stigninger i positionerne, finder vi også navne som f.eks:

Baidu (BIDU), Berkshire Hathaway (BRK.B), Chipotle Mexican Grill (CMG), Dollar General (DG), Exxon Mobil (XOM), General Mills (GIS), Intuitive Surgical (ISRG), Mastercard (MA), Merck Inc. (MRK), Monster Beverage (MNST), NIO Inc (NIO), Stryker Corp (SYK) og Sysco Corp (SYY ): Disse små (mindre end 0,75 % af porteføljen hver) indsatser blev forhøjet i dette kvartal.

Faldende stillinger

Hvis jeg også kort skulle fokusere på salg eller reduktioner i de enkelte positioner, er her de førende - Procter & Gamble (PG), Johnson & Johnson (JNJ), Coca-Cola (KO) og PepsiCo (PEP), McDonald's Corp (MCD) og Starbucks Corp (SBUX).

 • Det er nogle af de største positioner i Bridgewaters portefølje, hvor Dalio i alle tilfælde realiserede gevinster, men han reducerede kun positionerne og solgte dem ikke direkte.

Salg

Ray Dalio er også for nylig blevet klassificeret som en anden skeptiker på Kina-siden, efter at han fuldstændig har losset Alibaba Group Holding (BABA) og JD.com (JD): en relativt stor aktiepost på 3,28 % i BABA blev etableret i tidsrammen 2018-2020, mens JD blot var en mindre kortsigtet position.

Desværre eller uheldigvis bekræfter det også min teori om, at giganterne flygter fra Kina og i stort antal frasælger aktier i Kina. Det har jeg trods alt også skrevet om i denne artikel: Er Kinas økonomi på vej mod undergang? Giganterne med Warren Buffett i spidsen sælger kinesiske aktier i massevis.

Konklusion

Jeg tror, at denne artikel primært vil tjene til at berolige mange investorer, som ikke har fået andet end nyheder på det seneste - krakket er på vej, boblen brister, alt vil falde med 50 % osv. Det kan trods alt give en vis ro i sindet, at en så gigantisk fond udvider sin portefølje i et så udfordrende markedsmiljø, hvilket også bekræfter den gode gamle klassiker, som I alle kender - køb billigt, sælg dyrt. Dalio tror helt klart på velstanden inden for sundhedssektoren og en række detailkæder, som kan ses som et defensivt og noget uddelingsorienteret valg. På salgssiden har vi på den anden side de kinesiske aktier, hvor tingene virkelig begynder at se håbløse ud, da en række store investorer tager deres fødder på deres skuldre og sælger i massevis.

Bemærk venligst, at der ikke er tale om finansiel rådgivning. Enhver investering skal gennemgå en grundig analyse.

Kan du læse hele artiklen gratis? Værsgo 👇

Har du en konto? Log derefter ind . Eller opret en ny .
Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇