Legendarische belegger Ray Dalio heeft grote veranderingen aangebracht in zijn portefeuille. Welke aandelen vertrouwt…

Ray Dalio is de oprichter van Bridgewater Associates, de grootste firma ter wereld, die tot 154 miljard dollar beheert. In dit artikel bekijken we wat de Amerikaanse miljardair, belegger en hedgefondsbeheerder aan zijn portefeuille heeft toegevoegd en wat hij heeft geprobeerd te vermijden. Inspiratie is nooit genoeg, wat in de handen van een zeer succesvolle investeerder zijn doel kan dienen.

Ray Dalio

Dit artikel maakt deel uit van een serie waarin elk kwartaal de wijzigingen in de 13F-portefeuille van Bridgewater Associates worden geanalyseerd. Hoewel Bridgewater zeer gerespecteerd wordt, onder leiding van Ray Dalio, is het niet veilig om te zeggen dat de dalingen van dit jaar hen niet hebben getroffen en hun strategie hebben beïnvloed. Bridgewater verloor bijna 1 miljard in het laatste kwartaal (ongerealiseerde verliezen = voorraaddalingen), wat een van de redenen is waarom zij verandering hebben omarmd, waarbij hun perspectief en strategie aanzienlijk zijn veranderd.

Een van de grootste veranderingen heb ik ook besproken in een artikel waarin ik de aandacht vestigde op de gigantische shorts tegen Europese aandelen waar Dalio sceptisch tegenover stond - link hier.

Ray Dalio, een van Bridgewater's directeuren heeft het afgelopen kwartaal niet stilgezeten en profiteerde van de vele interessante dips om een aantal posities aan te vullen.

Verhoging van posities

iShares Core S&P 500 ETF $IVV-0.2%:

IVV is een van de verschillende ETF's die de S&P 500 index volgen - een uitstekende blootstelling aan grote kapitalisaties. Ondanks de algemene opvatting dat de S&P 500 Index een pure marktkapitalisatie van de Amerikaanse economie biedt, kan het comité naar eigen inzicht specifieke bedrijven uitsluiten.

 • Bridgewater heeft nu tot 2,73% van zijn portefeuille in slechts $IVV-0.2%.

Het relatief grote belang in IVV werd opgebouwd in de periode 2017-2018 tegen prijzen tussen 245-295 dollar. In de twee kwartalen tot en met het eerste kwartaal van 2021 werd het verkocht tegen prijzen tussen 325 en 400 dollar. Het lijkt er dus op dat de huidige prijs van rond de 375 dollar interessant is voor Bridgewater en ook hier zijn ze niet bang om te investeren.

CVS Health $CVS-1.0%

 • CVS biedt handige toegang tot retail- en postorderdiensten om ervoor te zorgen dat u de gezondheidsvoorschriften krijgt die u nodig hebt.
 • Het belang van CVS van 1,24% in de portefeuille werd dit kwartaal voornamelijk opgebouwd tegen koersen tussen $89-107 en de aandelen worden momenteel verhandeld tegen $100.

Costco Wholesale $COST+0.6%

 • Costco is de grootste groothandelsketen in de Verenigde Staten die gebaseerd is op een cash and carry-systeem.
 • Het belang van COST van 2,46% in de portefeuille werd opgebouwd over vier kwartalen tot en met het tweede kwartaal van 2021 tegen prijzen tussen 305-395 dollar. In het meest recente kwartaal steeg het aandeel met 30% tegen prijzen tussen 477-577 dollar, waaruit blijkt dat het vertrouwen groot is bij het kopen tegen een dergelijk verschil met de oorspronkelijke investering .

Target Corp. $TGT-4.0%

 • Target is een discountsupermarktketen in de VS die een echte steunpilaar op de markt is, aangezien zijn wortels teruggaan tot 1902.
 • TGT's belang van 0,93% in de portefeuille is geprijsd tussen $119-180 op basis van H2 2020. In het tweede kwartaal van 2021 steeg het aandeel met 55% tegen prijzen tussen US$200 -245. Dit werd gevolgd door een verdere stijging van 50% in de laatste twee kwartalen met prijzen tussen 139 en 249 dollar.

Walmart $WMT+0.3%

 • Walmart is het Amerikaanse winkelmerk van Wal-Mart Stores, een keten van grote discount-warenhuizen.
 • De 2,42% WMT-positie werd gekocht in de vier kwartalen tot Q2 2021 tegen koersen tussen $119-152. In het vierde kwartaal van 2021 werd het belang verkocht, maar uit de laatste indiening blijkt dat in de laatste twee kwartalen sprake was van overkoop tegen prijzen tussen 118 en 160 dollar.

Medtronic $MDT-0.2%

 • Medtronic is een Iers bedrijf voor medische hulpmiddelen, maar het is gevestigd in de VS.
 • MDT vertegenwoordigt een positie van 0,95% in de portefeuille die in de afgelopen twee kwartalen is opgebouwd tegen koersen tussen $87-113.

Dit was slechts een kort overzicht van de grootste toevoegingen aan de portefeuille, waar de focus van Bridgewater duidelijk aanwezig is. Gezondheidszorg, groothandel en detailhandel, die in het huidige marktklimaat en tegen de huidige prijzen duidelijk de overhand hebben. Als ik me echter zou concentreren op de kleinere positieverhogingen, zouden we ook namen vinden als:

Baidu (BIDU), Berkshire Hathaway (BRK.B), Chipotle Mexican Grill (CMG), Dollar General (DG), Exxon Mobil (XOM), General Mills (GIS), Intuitive Surgical (ISRG), Mastercard (MA), Merck Inc. (MRK), Monster Beverage (MNST), NIO Inc (NIO), Stryker Corp (SYK) en Sysco Corp (SYY): deze kleine (elk minder dan 0,75% van de portefeuille) inzetten werden dit kwartaal verhoogd.

Dalende posities

Als ik me ook even zou richten op de verkoop of verlagingen van individuele posities, dan zijn hier de koplopers - Procter & Gamble (PG), Johnson & Johnson (JNJ), Coca-Cola (KO) en PepsiCo (PEP), McDonald's Corp (MCD) en Starbucks Corp (SBUX).

 • Dit zijn enkele van de grootste posities in de portefeuille van Bridgewater, waar Dalio in alle gevallen winsten realiseerde, maar hij verminderde de posities alleen, niet verkocht.

Verkoop

Ray Dalio is ook nieuw gerangschikt als een andere scepticus aan de kant van China, omdat hij Alibaba Group Holding (BABA) en JD.com (JD) volledig heeft gelost: een relatief groot belang van 3,28% in BABA werd opgericht in de periode 2018-2020, terwijl JD slechts een kleinere kortetermijnpositie was.

Helaas of helaas bevestigt dit ook mijn theorie dat de giganten China ontvluchten en massaal afstoten van aandelen daar. Per slot van rekening heb ik daar in dit artikel ook over geschreven: Is China's economie op weg naar de ondergang? De giganten, geleid door Warren Buffett, verkopen massaal Chinese aandelen.

Conclusie

Ik denk dat dit artikel vooral zal dienen om veel beleggers gerust te stellen, die de laatste tijd alleen maar nieuws krijgen - de crash komt eraan, de zeepbel barst, alles zal met 50% dalen, enz. Het kan immers enige gemoedsrust geven dat een dergelijk gigantisch fonds zijn portefeuille uitbreidt in een dergelijk uitdagend marktklimaat, wat ook de goede oude klassieker bevestigt die u allen kent - buy cheap, sell dear. Dalio gelooft duidelijk in de welvaart van de gezondheidszorg en een aantal winkelketens, wat gezien kan worden als zo'n defensieve en enigszins op dividend gerichte keuze. Aan de verkoopzijde hebben we daarentegen Chinese aandelen, waar het er echt hopeloos begint uit te zien nu een aantal grote beleggers de benen neemt en massaal verkoopt.

Dit is geen financieel advies. Elke investering moet een grondige analyse ondergaan.

Het volledige artikel gratis lezen? Ga je gang 👇

Heb je een rekening? Meld je dan aan . Of maak een nieuwe .

Fantastický profit 1000 % během pouhých 16 hodin?

Staň se součástí největší trading komunity na Buliosu a získej přístup k unikátním strategiím obchodování opcí a dalších nástrojů!
No comments yet