S&P 500 ^GSPC
5,022.21
-0.58%
Nvidia NVDA
$840.35
-3.87%
Meta META
$494.17
-1.12%
Amazon AMZN
$181.28
-1.11%
Tesla TSLA
$155.45
-1.06%
Apple AAPL
$168.00
-0.81%
Microsoft MSFT
$411.84
-0.66%
Alphabet GOOG
$156.88
+0.56%

A legendás befektető, Ray Dalio jelentős változtatásokat hajtott végre portfóliójában. Jelenleg mely részvényekben…

György Sárosi
23. 9. 2022
7 min read

Ray Dalio a Bridgewater Associates alapítója, a világ legnagyobb cégének, amely 154 milliárd dollárt kezel. Ebben a cikkben megnézzük, hogy az amerikai milliárdos, befektető és fedezeti alapkezelő mit vett fel a portfóliójába, és mit próbált elkerülni. Az inspiráció sosem elég, ami egy nagyon sikeres befektető kezében meg is teheti a hatását.

Ray Dalio

Ez a cikk egy olyan sorozat része, amely negyedévente folyamatosan elemzi a Bridgewater Associates 13F portfóliójában bekövetkezett változásokat. Bár a Ray Dalio által vezetett Bridgewater nagy tiszteletnek örvend, nem lehet azt mondani, hogy az idei esés nem érintette őket, és nem volt hatással a stratégiájukra. A Bridgewater az utolsó negyedévben közel 1 milliárdot veszített (nem realizált veszteségek = részvények csökkenése), ami az egyik oka annak, hogy felkarolták a változást, ahol a szemléletük és stratégiájuk jelentősen megváltozott.

Az egyik legnagyobb változást egy cikkben is tárgyaltam, ahol az európai részvények elleni gigantikus shortolásra összpontosítottam, ahol Dalio szkeptikus volt - link itt.

Ray Dalio, a Bridgewater egyik igazgatója tényleg nem lazsált az elmúlt negyedévben, és kihasználta a sok érdekes merülést, hogy számos pozíciót hozzáadjon 👇.

Pozíciók emelése

iShares Core S&P 500 ETF $IVV-0.6%:

Az IVV egyike azon ETF-eknek, amelyek az S&P 500 indexet követik - kiváló nagyvállalati kitettséget biztosítva. Annak ellenére, hogy az általános vélekedés szerint az S&P 500 index az amerikai gazdaság tiszta piaci kapitalizációjának kitettségét biztosítja, a bizottsága mérlegelési jogkörében kizárhat bizonyos vállalatokat.

  • A Bridgewater jelenleg portfóliójának 2,73%-át tartja csak az $IVV-ben-0.6%.

Az IVV viszonylag nagy részesedése a 2017-2018-as időszakban épült 245-295 dollár közötti árfolyamon. A 2021 első negyedévéig tartó két negyedévben 325-400 dollár közötti áron adták el. Úgy tűnik tehát, hogy a jelenlegi 375 dollár körüli ár érdekes a Bridgewater számára, és ismét csak nem félnek befektetni ide.

CVS Health $CVS-0.6%

  • A CVS kényelmes hozzáférést biztosít a kiskereskedelmi és postai rendelési szolgáltatásokhoz, hogy Ön biztosan hozzájusson a szükséges egészségügyi receptekhez.
  • A CVS 1,24%-os részesedése a portfólióban elsősorban ebben a negyedévben épült 89-107 dollár közötti árfolyamon, és a részvények jelenleg 100 dolláron kereskednek.

Costco Nagykereskedelem $COST-0.1%

  • A Costco az Egyesült Államok legnagyobb tagságon alapuló nagykereskedelmi hálózata, amely cash and carry rendszerre épül.
  • A COST 2,46%-os részesedése a portfólióban négy negyedév alatt épült ki 2021 második negyedévéig, 305-395 dollár közötti árakon. A legutóbbi negyedévben a részvények ára 477-577 dollár közötti árfolyamokon 30%-kal nőtt, ami azt mutatja, hogy a kezdeti befektetéshez képest ekkora különbséggel nagy bizalommal vásárolnak .

Target Corp. $TGT+0.7%

  • A Target egy diszkont szupermarketlánc az Egyesült Államokban, amely a piac igazi sziklaszilárdságának számít, hiszen gyökerei 1902-ig nyúlnak vissza.
  • A TGT 0,93%-os részesedése a portfólióban 119-180 dollár közötti árfolyamon van beárazva 2020 második felében. 2021 második negyedévében a részvények 55%-kal emelkedtek a 200 és 245 USD közötti árfolyamokon. Ezt további 50%-os növekedés követte az elmúlt két negyedévben, 139-249 dollár közötti árakon.

Walmart $WMT-0.3%

  • A Walmart a Wal-Mart Stores amerikai áruházlánc, amely nagy diszkont áruházláncot üzemeltet.
  • A WMT 2,42%-os pozícióját a 2021 második negyedévéig tartó négy negyedév során 119-152 dollár közötti árfolyamon vásárolták. 2021 negyedik negyedévében a részesedést eladták, de a legutóbbi bejelentés szerint az elmúlt két negyedévben 118-160 dollár közötti árakon túlvásárlás történt.

Medtronic $MDT-0.2%

  • A Medtronic egy ír orvostechnikai eszközgyártó vállalat, de székhelye az Egyesült Államokban van.
  • Az MDT egy 0,95%-os pozíciót képvisel a portfólióban, amelyet az elmúlt két negyedévben építettünk ki 87-113 dollár közötti árfolyamon.

Ez csak egy rövidebb összefoglaló volt a portfólió legnagyobb kiegészítéseiről, ahol a Bridgewater fókusza egyértelműen megmutatkozik. Az egészségügy, a nagy- és kiskereskedők , amelyek a jelenlegi piaci környezetben és a jelenlegi árakon egyértelműen dominálnak. Ha azonban a kisebb pozíciónövekedésekre koncentrálnék, akkor olyan neveket is találnánk, mint például:

Baidu (BIDU), Berkshire Hathaway (BRK.B), Chipotle Mexican Grill (CMG), Dollar General (DG), Exxon Mobil (XOM), General Mills (GIS), Intuitive Surgical (ISRG), Mastercard (MA), Merck Inc. (MRK), Monster Beverage (MNST), NIO Inc (NIO), Stryker Corp (SYK) és Sysco Corp (SYY ): ezek a kis (a portfólió egyenként kevesebb mint 0,75%-át kitevő) tétek ebben a negyedévben emelkedtek.

Csökkenő pozíciók

Ha röviden az egyes pozíciók értékesítésére vagy csökkentésére is összpontosítanék, itt vannak a vezetők - Procter & Gamble (PG), Johnson & Johnson (JNJ), Coca-Cola (KO) és PepsiCo (PEP), McDonald's Corp (MCD) és Starbucks Corp (SBUX).

  • Ezek a Bridgewater portfóliójának legnagyobb pozíciói, ahol Dalio minden esetben nyereséget realizált, de csak csökkentette a pozíciókat, nem adta el őket.

Értékesítés

Ray Dalio szintén újonnan a kínai oldal másik szkeptikusának számít, miután teljesen kirakta az Alibaba Group Holdingot (BABA) és a JD.com-ot (JD): a BABA-ban egy viszonylag nagy, 3,28%-os részesedést hozott létre a 2018-2020-as időkeretben, míg a JD csak egy kisebb rövid távú pozíció volt.

Sajnos vagy sajnálatos módon ez is megerősíti azt az elméletemet, hogy az óriások menekülnek Kínából, és nagy számban válnak meg az ottani részvényektől. Végül is erről is írtam ebben a cikkben: Kína gazdasága a végzet felé tart? A Warren Buffett által vezetett óriások tömegesen adják el a kínai részvényeket.

Következtetés

Úgy gondolom, hogy ez a cikk elsősorban arra fog szolgálni, hogy megnyugtasson sok befektetőt, akik az utóbbi időben csak híreket kaptak - jön az összeomlás, a buborék kipukkad, minden 50%-kal fog esni stb. Végül is, némi megnyugvást nyújthat, hogy egy ilyen óriási alap ilyen kihívásokkal teli piaci környezetben bővíti portfólióját, ami szintén megerősíti a régi jó klasszikus, amit mindannyian ismernek - olcsón venni, drágán eladni. Dalio egyértelműen hisz az egészségügy és számos kiskereskedelmi lánc jólétében, ami ilyen védekező és némileg osztalékorientált választásnak tekinthető. Az eladási oldalon viszont ott vannak a kínai részvények, ahol a dolgok tényleg kezdenek reménytelennek tűnni, mivel számos nagybefektető a vállára veszi a lábát és tömegesen elad.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.