S&P 500 ^GSPC
5,051.41
-0.21%
Tesla TSLA
$157.11
-2.71%
Apple AAPL
$169.38
-1.92%
Nvidia NVDA
$874.15
+1.64%
Microsoft MSFT
$414.58
+0.23%
Alphabet GOOG
$156.00
-0.21%
Amazon AMZN
$183.32
-0.16%
Meta META
$499.76
-0.09%

Legendarni vlagatelj Ray Dalio je močno spremenil svoj portfelj. Katerim delnicam trenutno najbolj zaupa?

Mladen Rudonja
23. 9. 2022
6 min read

Ray Dalio je ustanovitelj družbe Bridgewater Associates, največjega podjetja na svetu, ki upravlja s 154 milijardami dolarjev. V tem članku si bomo ogledali, kaj je ameriški milijarder, vlagatelj in upravitelj hedge skladov dodajal v svoj portfelj in čemu se je poskušal izogniti. Navdiha ni nikoli dovolj, čeprav lahko v rokah zelo uspešnega vlagatelja služi svojemu namenu.

Ray Dalio

Ta članek je del serije, ki zagotavlja stalno analizo sprememb v portfelju 13F družbe Bridgewater Associates na četrtletni ravni. Čeprav je družba Bridgewater, ki jo vodi Ray Dalio, zelo cenjena, ne moremo trditi, da letošnji padci niso vplivali nanjo in na njeno strategijo. Bridgewater je v zadnjem četrtletju izgubil skoraj milijardo evrov (nerealizirane izgube = zmanjšanje vrednosti delnic), kar je eden od razlogov, zakaj so se odločili za spremembe, saj so se njihova perspektiva in strategija bistveno spremenili.

O eni največjih sprememb sem govoril tudi v članku, v katerem sem se osredotočil na velikanske kratke pozicije na evropskih delnicah, do katerih je bil Dalio skeptičen - povezava tukaj.

Ray Dalio, eden od direktorjev družbe Bridgewater, v zadnjem četrtletju res ni popuščal in je izkoristil številne zanimive padce ter dodal več pozicij 👇.

Dvigovanje položajev

iShares Core S&P 500 ETF $IVV-0.2%:

IVV je eden od več ETF-jev, ki sledijo indeksu S&P 500, kar zagotavlja odlično izpostavljenost velikim podjetjem. Kljub splošnemu prepričanju, da indeks S&P 500 zagotavlja izključno izpostavljenost ameriškemu gospodarstvu po tržni vrednosti, lahko njegov odbor po lastni presoji izključi določena podjetja.

  • Bridgewater ima zdaj do 2,73 % svojega portfelja samo v družbi $IVV-0.2%.

Razmeroma velik delež v IVV je bil ustvarjen v obdobju 2017-2018 po cenah med 245 in 295 USD. V dveh četrtletjih do prvega četrtletja 2021 je bil prodan po cenah med 325 in 400 USD. Tako se zdi, da je trenutna cena okoli 375 USD zanimiva za Bridgewater in da se ne bojijo vlagati tukaj.

Zdravje CVS $CVS+0.1%

  • CVS zagotavlja priročen dostop do maloprodajnih storitev in storitev naročanja po pošti, da bi vam pomagal zagotoviti potrebne zdravstvene recepte.
  • 1,24-odstotni delež družbe CVS v portfelju je bil v tem četrtletju ustvarjen predvsem po cenah med 89 in 107 dolarji, delnice pa trenutno kotirajo pri 100 dolarjih.

Costco na debelo $COST-0.3%

  • Costco je največja veleprodajna veriga v ZDA, ki temelji na sistemu "cash and carry".
  • 2,46-odstotni delež družbe COST v portfelju je bil ustvarjen v štirih četrtletjih do drugega četrtletja 2021 po cenah med 305 in 395 USD. V zadnjem četrtletju se je delež delnic po cenah med 477 in 577 dolarji povečal za 30 %, kar kaže na veliko zaupanje v nakup po takšni razliki glede na začetno naložbo.

Target Corp. $TGT-1.0%

  • Target je veriga diskontnih supermarketov v ZDA, ki je prava stalnica na trgu, saj njene korenine segajo v leto 1902.
  • Cena 0,93-odstotnega deleža družbe TGT v portfelju se v drugi polovici leta 2020 giblje med 119 in 180 dolarji. V 2. četrtletju 2021 se je delež po cenah med 200 in 245 USD povečal za 55 %. V zadnjih dveh četrtletjih je sledilo nadaljnje 50-odstotno povečanje cen med 139 in 249 dolarji.

Walmart $WMT-0.2%

  • Walmart je ameriška blagovna znamka družbe Wal-Mart Stores, ki upravlja verigo velikih diskontnih veleblagovnic.
  • 2,42-odstotna pozicija WMT je bila kupljena v štirih četrtletjih do drugega četrtletja 2021 po cenah med 119 in 152 dolarji. V četrtem četrtletju leta 2021 je bil delež prodan, vendar zadnja prijava kaže, da je v zadnjih dveh četrtletjih prišlo do prevelikega odkupa po cenah med 118 in 160 dolarji.

Medtronic $MDT-1.2%

  • Medtronic je irsko podjetje za medicinske pripomočke, vendar ima sedež v ZDA.
  • MDT predstavlja 0,95-odstotno pozicijo v portfelju, ki je bila ustvarjena v zadnjih dveh četrtletjih po cenah med 87 in 113 USD.

To je bil le krajši povzetek največjih pridobitev v portfelju, pri katerih je jasno razviden Bridgewaterjev poudarek. Zdravstvo, trgovci na debelo in drobno , ki očitno prevladujejo v trenutnem tržnem okolju in po trenutnih cenah. Če pa se osredotočim na manjša povečanja položaja, najdemo tudi imena, kot so:

Baidu (BIDU), Berkshire Hathaway (BRK.B), Chipotle Mexican Grill (CMG), Dollar General (DG), Exxon Mobil (XOM), General Mills (GIS), Intuitive Surgical (ISRG), Mastercard (MA), Merck Inc. (MRK), Monster Beverage (MNST), NIO Inc (NIO), Stryker Corp (SYK) in Sysco Corp (SYY): te majhne (vsaka manj kot 0,75 % portfelja) stave so bile v tem četrtletju povečane.

Zmanjševanje števila delovnih mest

Če bi se na kratko osredotočil tudi na prodajo ali zmanjšanje posameznih pozicij, so tu vodilni: Procter & Gamble (PG), Johnson & Johnson (JNJ), Coca-Cola (KO) in PepsiCo (PEP), McDonald's Corp (MCD) in Starbucks Corp (SBUX).

  • To so nekatere od največjih pozicij v portfelju Bridgewater, pri katerih je Dalio v vseh primerih dosegel dobiček, vendar je pozicije le zmanjšal, ne pa jih kar prodal.

Prodaja

Ray Dalio se je prav tako po novem uvrstil med skeptike na kitajski strani, saj je popolnoma razbremenil družbi Alibaba Group Holding (BABA) in JD.com (JD): razmeroma velik 3,28-odstotni delež v družbi BABA je bil vzpostavljen v obdobju 2018-2020, medtem ko je bil JD le manjši kratkoročni položaj.

Na žalost ali žalost to potrjuje tudi mojo teorijo, da velikani bežijo s Kitajske in se v velikem številu odpovedujejo tamkajšnjim delnicam. Navsezadnje sem o tem pisal tudi v tem članku: Je kitajsko gospodarstvo na poti v pogubo? Velikani na čelu z Warrenom Buffettom množično prodajajo kitajske delnice.

Zaključek

Mislim, da bo ta članek služil predvsem za pomiritev številnih vlagateljev, ki so v zadnjem času dobivali le novice o tem, da prihaja zlom, da se mehurček razpoči, da bo vse padlo za 50 % itd. Navsezadnje je lahko mirne duše, da tako velik sklad širi svoj portfelj v tako zahtevnem tržnem okolju, kar potrjuje tudi staro dobro klasiko, ki jo vsi poznate - kupi poceni, prodaj drago. Dalio očitno verjame v blaginjo zdravstva in številnih maloprodajnih verig, ki jih je mogoče razumeti kot obrambno in nekoliko v dividende usmerjeno izbiro. Na prodajni strani pa imamo kitajske delnice, kjer so stvari resnično videti brezupne, saj številni veliki vlagatelji jemljejo noge na rame in množično prodajajo.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsako naložbo je treba temeljito analizirati.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.