S&P 500 ^GSPC
5,251.96
+0.07%
Meta META
$486.09
-1.57%
Apple AAPL
$171.22
-1.21%
Tesla TSLA
$177.88
-1.08%
Nvidia NVDA
$907.60
+0.56%
Microsoft MSFT
$419.87
-0.37%
Amazon AMZN
$180.17
+0.19%
Alphabet GOOG
$152.01
+0.05%

Playbook- náš postoj k trhu 2022

Brokero
23. 9. 2022
4 min read

V médiích a na sociálních sítích stále častěji pozorujeme názory, že si akciový trh nyní projde kratší korekcí a do pár týdnů rovnou otočí směrem k novým historickým rekordům. My tedy podobným optimismem nehýříme. Spousta podobných přesvědčení pramení z historie, kdy se každý opírá o to, jak rychlé byly obraty v rámci posledních výprodejů. Zde právě vidíme ten problém. V podstatě od roku 1987 byla dynamika odrazu vždy determinována zásahem centrálních bank (CB). Nyní ale právě tyto instituce zaujaly přesně opačný postoj.


Pokud si představíme jednotlivé třídy aktiv vrstvené na sobě v nějaké nádobě dle rizikovosti (od nejnižší výše) a likviditu jakou nějakou tekutinu, tak právě zmíněná rizikovost působí jako gravitační síla. Kapitál postupně zalévá od státních bondů, přes akcie, až po krátkodobé instrumenty s vysokou finanční pákou. Problémem nyní je to, že kapaliny začíná ubývat, proti tomu ale roste množství státních dluhopisů (díky bezmeznému zadlužování zemí bez rozdílu). Vrstvy výše budou muset o likviditu stále více a agresivněji bojovat. A některé ten boj prohrají (co je v kapitalismu naprosto normální).

Nemáme ponětí, jak se budou chovat v dalších měsících hlavní světové centrální banky. Nesázíme ale na to, že jakmile začne inflace hlásit potenciální vrchol, Fed a spol. automaticky srazí sazby a z kvantitativního utahování přejde rovnou na uvolňování. Deflace pro nás není úplně nereálný výstup, nicméně v okamžiku stimulace ze strany CB, se chytí možnosti vládní představitelé, začnou prohlubovat státní dluh, rozdávat peníze (Pandořina skříňka byla otevřena v období pandemie) a to znovu vytvoří inflační tlaky.

Navzdory tomu všemu nečekáme, že se vrátíme zpátky do pravěku a zůstáváme věrni akciím. Musíme trochu změnit přístup. V rámci výběru nám již nebude stačit pouhý fundament, pořád ale pro nás tvoří základ. Pro vstup do pozice potřebujeme hodně silný produkt (který nám dává smysl a rozumíme mu) a určitou “kotvu” v podobě skutečnosti, která bude mít vliv na přilákání investorského kapitálu. Ideálně se jedná o určité akvizice, korporátní akce, postavení produktu na trhu apod. Naším primárním scénářem je postupný pokles a vyšší volatilita. Nákupy tedy budeme rozdělovat do více tranší. Vzdálenosti rozestupů nám napoví kolísavost titulu v minulosti. Vedlejší roli v rozhodovacím procesu hrají skutečnosti jako je likvidita na titulu, ideálně aby nebyl předmětem nějaký opčních gamble-strategií a pokud nebude mít velkou váhu v indexech/ETF, také nás to trápit nebude.

Nákupů jsme se nebáli ani v období covidu, na začátku to bylo bolestivé, následně ale radostné. Nyní sice čekáme poněkud jiné prostředí, ale to nás neodradí od akcií kvalitních firem. Uvolněná monetární politika pumpovala kapitál často i do projektů, které postrádají smysl. Tyto prostředky si dříve nebo později najdou cestu směrem ke kvalitě a na to je potřeba být připraven. Přístup selektivního realisty za poslední desítky let nebyl na místě více než nyní.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.