S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Глобалната криза с водата наближава, как да инвестираме във вода? част 2

Игор Иванов
23. 9. 2022
1 min read

На водата не се обръща голямо внимание, но тя е жизненоважен ресурс за човешкия живот и за производствените процеси. Недостигът му представлява значителен риск за различни индустрии като: производството на полупроводници, хранително-вкусовата промишленост, текстилното производство, както и минното дело и много други... Това може да бъде и привлекателна инвестиционна възможност и в този документ ще обсъдим възможностите под формата на компании, в които си струва да се инвестира.

Водата като инвестиционна възможност, част 2.

Кратко обобщение, за да осъзнаем значението на водата

Океаните съставляват 97% от водата на Земята. По-голямата част, 2,5 % от прясната вода на планетата, е заключена в полярните ледени шапки, в почвата или е необратимо замърсена. Това означава, че към момента 0,5 % от цялата вода на планетата може да се използва от хората, животните и растенията, което е доста малко, не мислите ли?

На първо място, водата е стока, която винаги ще бъде необходима . Това е особено актуално, тъй като в редица страни, включително и в САЩ, възникват кризи с водата. В няколко западни държави многогодишна суша може да наложи на правителството да намали потреблението на вода с до 25%.

Според мен не трябва да има никакво съмнение относно водата от инвестиционна гледна точка, а когато има възможност за това под формата на дивиденти, това може да бъде печеливша ситуация за всички. При нестабилни пазари, каквито са сега, винаги е добре да инвестирате в компании, които ви плащат, за да притежавате техните акции.

И още - сегашната "рискова" среда. В светлината на всички тези фактори можете да разберете защо дивидентните акции са разковничето между растежа и стойността. Много от тези акции се представят по-добре от пазара просто поради законите на търсенето и предлагането.

Обсъдих по-задълбочено значението на водата като инвестиционна алтернатива в една статия, която имаше голям успех, затова я включвам тук: Световната криза с водата наближава, как да инвестираме във вода? Тъй като в последната анкета 76 от 89 души отговориха, че биха искали повече статии за водата и възможностите за инвестиране, ще опишем други интересни компании.

https://www.youtube.com/watch?v=aYeEBbdm_mc

1. American Water Works $AWK+0.5%

American Water Works е една от водещите водни компании в страната. Текущата дивидентна доходност на компанията е 1,77%. Това не е много впечатляващо, но е добро, поне над средното ниво. Маржът на печалбата на компанията е 3,99%, което е почти два пъти повече от средното за индустрията. Съотношението цена/печалба (P/E) малко над 20 пъти прави оценката на акциите на AWK по-привлекателна.

American Water Works Company, Inc., чрез своите дъщерни дружества, предоставя услуги за водоснабдяване и канализация в Съединените щати. Тя предлага услуги за водоснабдяване и канализация на около 1700 населени места в 14 щата и обслужва около 3,4 милиона активни клиенти. Освен това компанията управлява приблизително 80 пречиствателни станции за повърхностни води, 480 пречиствателни станции за подземни води, 160 пречиствателни станции за отпадъчни води и 52 500 мили преносни, разпределителни и събирателни тръбопроводи, както и 1 100 кладенеца за подземни води или 1 700 помпени станции за вода и отпадъчни води, 1 300 съоръжения за съхранение на пречистена вода и 76 язовира. Тя осигурява питейна вода, отпадни води и други свързани услуги на около 14 милиона души в 24 щата.

2. Mueller Industries $MLI+1.0%

Ако ви привлича инвестирането в подценена, но растяща компания, тази компания ще ви хареса. Mueller Industries е първата компания в тази публикация, която не е компания за водоснабдяване. Дружеството обаче е от съществено значение за водната инфраструктура. Компанията произвежда тръби, вентили и фитинги за търговски и жилищни приложения. През последното тримесечие Mueller генерира рекордни приходи от 1,15 млрд. долара. Компанията се отличава с нулев нетен дълг и продължава да увеличава свободния си паричен поток.

Yahoo Източник. Финанси

Отдавна не съм виждал подобен рейтинг: рейтингът "Силна покупка" казва всичко, а потенциалът на тази компания е последван от прогнозата за цената на акциите, където анализаторите предвиждат средна цена до 125 USD, което е над 100% ръст.

3. Ксилем $XYL-0.1%

Последната акция в този списък на акциите за вода с най-високи дивиденти е компания, която използва технологии за справяне с възникващия проблем с недостига на вода. Xylem твърди, че през следващите три години 1,8 милиарда души ще живеят в райони без достатъчно вода. За тази цел компанията предлага стотици иновативни и интелигентни технологични решения.

Xylem Inc. и нейните дъщерни дружества се занимават с проектиране, производство и обслужване на инженерни продукти и решения за водоснабдяване и канализация в САЩ, Европа, Азиатско-тихоокеанския регион и в международен план. Тя работи в три сегмента: водна инфраструктура, приложна вода и решения за измерване и контрол.

Растежът на тази компания се очаква да бъде стимулиран от принудителната модернизация на водната инфраструктура. Поради това анализаторите очакват стабилен растеж на тази компания, както и дивиденти.

Всеки инвеститор трябва да прецени сам, но според мен водата е много интересна, било то заради необходимостта от нея за съществуването на човечеството или за производствените процеси. На нея не се обръща толкова внимание, колкото например на петрола, газа или енергетиката като цяло, но въпреки това можете да видите статистическите данни в началото на статията, които говорят ясно. С тази публикация просто исках да обърна внимание на една интересна възможност под формата на вода, така че не възприемайте това като инвестиционен съвет, а просто като анализ от инвеститор на дребно.

Ако тази статия за водата ви харесва, можете да ме последвате :)


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.