S&P 500 ^GSPC
5,061.82
-1.20%
Tesla TSLA
$161.48
-5.59%
Nvidia NVDA
$860.01
-2.48%
Meta META
$500.23
-2.28%
Apple AAPL
$172.69
-2.19%
Microsoft MSFT
$413.64
-1.96%
Alphabet GOOG
$156.33
-1.80%
Amazon AMZN
$183.62
-1.35%

A fost aprobată plafonarea prețurilor la energia electrică. Va ajuta asta pe cineva?

Nicolae Francescu
23. 9. 2022
5 min read

Se pare că dezbaterea continuă privind modul în care guvernul ar trebui să procedeze pentru a reduce energia electrică pentru consumatorul final a luat sfârșit. După Camera Deputaților, și Senatul a aprobat amendamentul la legea energiei, care a fost confirmat prin semnătura președintelui. Cum se va schimba prețul energiei electrice și ce va însemna acest lucru pentru economie și, eventual, pentru acționarii CEZ?

Ce presupune modificarea legii?

Cea mai importantă este, fără îndoială, introducerea unui preț maxim atât pentru energia electrică, adică pentru energia electrică consumată efectiv, cât și pentru gaz. Prețul pentru energia electrică va fi de maximum 6 coroane cehești pe kWh, iar pentru gaz, inclusiv TVA pentru micii consumatori, de 3 coroane cehești pe kWh. Prețul final al energiei electrice ar trebui să se situeze între 7 și 9 coroane cehești pe kWh. De asemenea, modificarea are ca scop o mai bună protecție a consumatorilor ale căror contracte se bazează pe prețurile provenite de la bursele de valori.

Plafoanele de preț sunt reduse pentru gospodării, antreprenori (persoane fizice), dar și pentru companii (persoane juridice) care sunt conectate la niveluri de joasă tensiune. Cu alte cuvinte, acele firme care nu consumă mai mult de 630 MWh pe an.

În cadrul plafoanelor pentru gospodării, a existat o anumită confuzie cu privire la prețul care se va aplica cazanelor casnice și HOA (comunitate de proprietari de unități). Aici ar trebui să se aplice același plafon de 630 MWh. Ceilalți clienți vor avea posibilitatea de a fi compensați retroactiv. Aceasta va lua forma unei subvenții de stat în conformitate cu normele cadrului temporar de criză al UE.

Deasemenea, plafoanele pot fi extinse la întreprinderile mijlocii și mari conectate la rețele de înaltă și foarte înaltă tensiune. Totuși, acest lucru va depinde de aprobarea sau nu a măsurii propuse de Comisia Europeană pentru reducerea prețurilor la energie. Întâlnirea dintre liderii europeni va avea loc la sfârșitul lunii septembrie.

Conform amendamentului, ar trebui, de asemenea, să fie mai ușor de reziliat un contract care conține așa-numitele spoturi de preț. Care sunt prețuri derivate din evoluția pieței bursiere. Cu toate acestea, dreptul de a rezilia contractul va fi doar de partea gospodăriilor, nu și, de exemplu, a companiilor. Rezilierea în aceste condiții se va aplica atât contractelor pe durată determinată, cât și celor pe durată nedeterminată.

Cum vor afecta plafoanele prețurile la energie?

Desigur, nu există un răspuns simplu la această întrebare, deoarece depinde în principal de cantitatea de energie consumată. De asemenea, este puțin diferit pentru fiecare consumator. În orice caz, guvernul a venit cu modele de depozite lunare atât pentru electricitate, cât și pentru gaz. Așadar, trebuie să luăm aceste sume cu un grăunte de sare, dar ca un ghid poate servi bine în orice caz.

Exemplu de model pentru facturile anuale de energie electrică:

Sursa: vlada.cz

Exemplu de model pentru depozitele anuale de gaze:

sursa: vlada.cz

Rezumat

Potrivitguvernului, introducerea unui plafon de preț nu ar trebui să coste bugetul mai mult de 100 de miliarde de coroane cehe. Furnizorii de energie vor avea dreptul la despăgubiri dacă pot dovedi că au suferit pierderi și că au obținut profituri rezonabile. Finanțarea ar trebui să se facă prin intermediul unuiimpozit pe profiturile excepționale, care ar trebui, prin urmare, să vină cu adevărat. O altă modalitate va fi utilizarea dividendelor de la CEZ.

Prin urmare, CEZ, menționată anterior, nu va avea prea mult de suferit de pe urma acestei măsuri, deoarece profiturile sale pierdute din cauza plafonării prețurilor vor fi compensate de către guvern. Acesta ar putea fi mai mult afectat de impozitul pe profituri excepționale menționat mai sus.

Dacă sunteți și mai interesați de subiectul energiei scumpe, am scris un articol luna trecută. În el veți afla, printre altele, cum am ajuns în situația prețurilor extreme la energie: ce se ascunde în spatele prețului extrem al energiei electrice de pe piață?

Părerea mea despre soluția guvernului este că a sosit una dintre cele mai bune soluții posibile. Sigur, reacția la această situație a fost ceva mai lentă. Prețurile energiei pe burse au crescut vertiginos practic de la începutul sezonului de sărbători, iar situația din Uniunea Europeană se presupune că a fost rezolvată abia la sfârșitul lunii august (!). Va costa niște bani, datoria va crește, dar, în orice caz, dacă va scoate majoritatea gospodăriilor din problemele existențiale și va preveni prăbușirea majorității companiilor, a fost un plan de succes. Ca să răspund la întrebarea din titlu, cred că da. Aceasta ar trebui să ajute situația în general.

Ce părere aveți despre plafonarea prețurilor? Ce soluții ați sugera, dacă există? 🤔

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.