S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Беше одобрено ограничаването на цените на електроенергията. Ще помогне ли това на някого?

Игор Иванов
23. 9. 2022
1 min read

Изглежда, че непрекъснатият дебат за това как правителството да намали потреблението на електроенергия за крайния потребител е приключил. След Камарата на представителите и Сенатът одобри изменението на закона за енергетиката, което беше потвърдено с подписа на президента. Как ще се промени цената на електроенергията и какво ще означава това за икономиката и евентуално за акционерите на CEZ?

Какво включва изменението на закона?

Най-важната от тях несъмнено е въвеждането на максимална цена както за електроенергията, т.е. за реално консумираната електроенергия, така и за газа. Цената на електроенергията ще бъде максимум 6 чешки крони за kWh, а на газа с ДДС за малки потребители - 3 чешки крони за kWh. Тогава крайната цена на електроенергията трябва да бъде между 7 и 9 чешки крони за кВтч. Изменението има за цел също така да защити по-добре потребителите, чиито договори се основават на цени, получени от фондовите борси.

Намаляват се пределните цени за домакинствата, предприемачите (физически лица), но също и за дружествата (юридически лица), които са свързани към ниски нива на напрежение. С други думи, фирмите, които потребяват не повече от 630 MWh годишно.

В рамките на ограниченията за домакинствата възникна известно объркване относно това каква цена ще се прилага за домашните котелни и за жилищните кооперации (HOA). Тук следва да се прилага същият таван от 630 MWh. Другите клиенти ще имат възможност да бъдат компенсирани със задна дата. Това ще стане под формата на държавна субсидия съгласно правилата на временната кризисна рамка на ЕС.

Капачките могат да бъдат разширени и за средни и големи предприятия, свързани с мрежи за високо и много високо напрежение. Това обаче ще зависи от това дали предложената от Европейската комисия мярка за намаляване на цените на енергията ще бъде одобрена. Срещата между европейските лидери ще се проведе в края на септември.

Съгласно изменението ще бъде по-лесно да се прекрати договор, който съдържа т.нар. ценови точки. Това са цени, които се получават от развитието на фондовия пазар. Правото на прекратяване на договора обаче е само за домакинствата, а не например за фирмите. Прекратяването при тези условия се прилага както за срочни, така и за безсрочни договори.

Как ще се отразят ограниченията върху цените на енергията?

Разбира се, няма прост отговор на този въпрос, тъй като той зависи основно от количеството консумирана енергия. Освен това за всеки потребител тя е малко по-различна. Във всеки случай правителството е разработило модели за месечни вноски за електроенергия и газ. Така че трябва да приемаме тези суми с известна доза сол, но като ориентир те могат да послужат добре във всеки случай.

Примерен модел за годишните сметки за електроенергия:

Източник: vlada.cz

Примерен модел за годишни депозити на газ:

източник: vlada.cz

Резюме

Според правителството въвеждането на таван на цените не би трябвало да струва на бюджета повече от 100 милиарда крони. Доставчиците на енергия ще имат право на обезщетение, ако могат да докажат загуби и разумни печалби. Финансирането следва да се осъществи чрезданък върху извънредните печалби, който наистина трябва да се въведе. Друг начин е да се използват дивидентите на ЧЕЗ.

Поради това гореспоменатата CEZ няма да пострада много от мярката, тъй като пропуснатите й ползи, дължащи се на тавана на цените, ще бъдат компенсирани от правителството. Тя може да бъде засегната в по-голяма степен от гореспоменатия данък върху неочакваните печалби.

Ако се интересувате още повече от темата за скъпата енергия, миналия месец написах статия. В него ще научите, наред с други неща, как изобщо се стигна до ситуацията на екстремни цени на енергията: какво стои зад екстремната цена на електроенергията на пазара?

Според мен решението на правителството е едно от най-добрите възможни решения. Разбира се, реакцията на ситуацията е малко по-бавна. Цените на енергията на борсите се покачват почти от началото на отпускарския сезон, а ситуацията в Европейския съюз уж не беше разрешена до (!) края на август. Това ще струва малко пари, дългът ще се увеличи, но във всеки случай, ако извади повечето домакинства от екзистенциални проблеми и предотврати срива на повечето компании, това е успешен план. За да отговоря на въпроса от заглавието, предполагам, че е така. Това би трябвало да помогне на ситуацията като цяло.

Какво е мнението ви за пределните цени? Какви решения бихте предложили, ако има такива? 🤔

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.