@anttimiettinen

Näyttää siltä, että jatkuva keskustelu siitä, miten hallituksen pitäisi vähentää loppukuluttajien sähkönkulutusta, on ohi. Parlamentin jälkeen myös senaatti hyväksyi energialain muutoksen, joka vahvistettiin presidentin allekirjoituksella. Miten sähkön hinta muuttuu ja mitä se merkitsee taloudelle ja mahdollisesti CEZin osakkeenomistajille?

Mitä lakimuutos merkitsee?

Tärkein niistä on epäilemättä enimmäishinnan käyttöönotto sekä tehosähkölle eli tosiasiallisesti kulutetulle sähkölle että kaasulle. Sähkön hinta on enintään 6 CZK/kWh ja kaasun hinta, joka sisältää arvonlisäveron, pienkuluttajille 3 CZK/kWh. Sähkön lopullisen hinnan pitäisi tällöin olla 7-9 Tšekin korunaa kilowattitunnilta. Muutoksen tarkoituksena on myös suojella paremmin kuluttajia, joiden sopimukset perustuvat pörssikursseista saatuihin hintoihin.

Hintakattoja alennetaan kotitalouksien, yrittäjien (luonnollisten henkilöiden) ja myös yritysten (oikeushenkilöiden) osalta, jotka on liitetty pienjännitetasoihin. Toisin sanoen ne yritykset, jotka kuluttavat enintään 630 MWh vuodessa.

Kotitalouksia koskevien enimmäismäärien osalta on ollut jonkin verran epäselvyyttä siitä, mitä hintaa sovelletaan kotitalouksien kattilahuoneisiin ja HOA:han (asuntojen omistajien yhteisö). Tässä tapauksessa olisi sovellettava samaa 630 MWh:n enimmäismäärää. Muilla asiakkailla on mahdollisuus saada korvaus takautuvasti. Tämä tapahtuu EU:n tilapäisen kriisinratkaisukehyksen sääntöjen mukaisen valtiontuen muodossa.

Korkit voidaan ulottaa myös keskisuuriin ja suuriin yrityksiin, jotka on liitetty suur- ja suurjänniteverkkoihin. Tämä riippuu kuitenkin siitä, hyväksytäänkö Euroopan komission ehdottama toimenpide energian hintojen alentamiseksi. Euroopan johtajien kokous pidetään syyskuun lopussa.

Tarkistuksen mukaanmyös niin sanottuja hintapaikkoja sisältävän sopimuksen irtisanominen olisi helpompaa. jotka ovat osakemarkkinoiden kehityksestä johdettuja hintoja. Oikeus irtisanoa sopimus on kuitenkin vain kotitalouksilla, ei esimerkiksi yrityksillä. Näiden ehtojen mukainen irtisanominen koskee sekä määräaikaisia että toistaiseksi voimassa olevia sopimuksia.

Miten korkokannat vaikuttavat energian hintoihin?

Tähän ei tietenkään ole yksinkertaista vastausta, sillä se riippuu pääasiassa kulutetun energian määrästä. Se on myös hieman erilainen jokaisella kuluttajalla. Hallitus on joka tapauksessa laatinut mallit sekä sähkön että kaasun kuukausittaisista talletuksista. Meidän on siis suhtauduttava näihin määriin varauksella, mutta suuntaa-antavana se voi joka tapauksessa toimia hyvin.

Malliesimerkki vuotuisista sähkölaskuista:

Lähde: vlada.cz

Malliesimerkki vuotuisista kaasuesiintymistä:

lähde: vlada.cz

Yhteenveto

Hallituksen mukaan hintakaton käyttöönotto ei saisi maksaa talousarviolle yli 100 miljardia Tšekin korunaa. Energiatoimittajilla on oikeus korvaukseen, jos ne voivat osoittaa tappiot ja kohtuulliset voitot. Rahoituksen pitäisi tapahtuasatunnaisvoittoveron avulla, jonka pitäisi siis todella tulla. Toinen tapa on käyttää CEZ:n osinkoja.

Edellä mainittu CEZ ei näin ollen kärsi toimenpiteestä kovinkaan paljon, koska hallitus korvaa sen hintakatosta johtuvat menetetyt voitot. Siihen saattaa vaikuttaa enemmän edellä mainittu satunnaisvoittovero.

Jos olet vieläkin kiinnostuneempi kalliista energiasta, kirjoitin artikkelin viime kuussa. Siinä kerrotaan muun muassa siitä, miten olemme ylipäätään joutuneet äärimmäisten energianhintojen tilanteeseen: mikä on sähkön äärimmäisten markkinahintojen taustalla?

Minun näkemykseni hallituksen ratkaisusta on se, että yksi parhaista mahdollisista ratkaisuista on tullut. Toki reagointi tilanteeseen on ollut hieman hitaampaa. Energian hinnat pörsseissä ovat nousseet räjähdysmäisesti periaatteessa lomakauden alusta lähtien, ja Euroopan unionin sisäinen tilanne ratkaistiin oletettavasti vasta (!) elokuun lopussa. Se maksaa jonkin verran rahaa, velka kasvaa, mutta joka tapauksessa, jos se pelastaa useimmat kotitaloudet olemassaolo-ongelmista ja estää useimpien yritysten romahduksen, se oli onnistunut suunnitelma. Vastatakseni otsikkokysymykseeni, luulen niin. Sen pitäisi auttaa tilannetta yleisesti.

Mitä mieltä olette hintakattojen asettamisesta? Mitä ratkaisuja ehdotatte, jos sellaisia on? 🤔

Lue koko artikkeli ilmaiseksi? Siitä vaan 👇

Onko sinulla tili? Kirjaudu sitten sisään . Tai luo uusi .
Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇