@jesperjensen

Det ser ud til, at den fortsatte debat om, hvordan regeringen skal gøre for at reducere elforbruget for slutbrugerne, er slut. Efter Parlamentet godkendte også Senatet ændringen af energiloven, som blev bekræftet af præsidenten ved dennes underskrift. Hvordan vil prisen på elektricitet ændre sig, og hvad vil det betyde for økonomien og muligvis for CEZ' aktionærer?

Hvad indebærer lovændringen?

Den vigtigste er utvivlsomt indførelsen af en maksimalpris for både el, dvs. den elektricitet, der rent faktisk forbruges, og for gas. Prisen for elektricitet må højst være 6 CZK pr. kWh og for gas inklusive moms for små forbrugere 3 CZK pr. kWh. Den endelige pris på elektricitet bør derefter ligge på mellem 7 og 9 CZK pr. kWh. Ændringen har også til formål at beskytte de forbrugere, hvis kontrakter er baseret på priser fra børserne, bedre.

Prislofterne sænkes for husholdninger, iværksættere (fysiske personer), men også for virksomheder (juridiske personer), der er tilsluttet lavspændingsniveauer. Med andre ord, de virksomheder, der ikke forbruger mere end 630 MWh om året.

I forbindelse med loftet for husholdninger har der været en vis forvirring om, hvilken pris der skal gælde for husholdninger med kedler og HOA'er (fællesskab af andelshavere). Her bør det samme loft på 630 MWh gælde, og andre kunder vil have mulighed for at blive kompenseret med tilbagevirkende kraft. Dette vil ske i form af et statstilskud i henhold til EU's midlertidige rammebestemmelser for kriser.

Hætterne kan også udvides til at omfatte mellemstore og store virksomheder, der er tilsluttet høj- og meget højspændingsnet. Dette vil dog afhænge af, om Europa-Kommissionens foreslåede foranstaltning til at reducere energipriserne bliver godkendt. Mødet mellem de europæiske ledere vil finde sted i slutningen af september.

Ifølge ændringsforslaget skal det også være lettere at opsige en kontrakt, der indeholder såkaldte prisspots. Det er priser, der er afledt af udviklingen på aktiemarkedet. Retten til at opsige kontrakten vil dog kun være forbeholdt husholdninger og ikke f.eks. virksomheder. Opsigelse på disse betingelser gælder både for tidsbegrænsede og tidsubegrænsede kontrakter.

Hvordan vil lofterne påvirke energipriserne?

Der er naturligvis ikke noget enkelt svar på dette spørgsmål, da det hovedsageligt afhænger af den mængde energi, der forbruges. Det er også lidt forskelligt for hver enkelt forbruger. Under alle omstændigheder har regeringen udarbejdet modeller for månedlige indskud for både el og gas. Vi skal derfor tage disse beløb med et gran salt, men som en rettesnor kan de under alle omstændigheder bruges som en god vejledning.

Eksempel på en model for årlige elregninger:

Kilde: vlada.cz

Eksempel på en model for årlige gasdepoter:

kilde: vlada.cz

Resumé

Ifølge regeringen bør indførelsen af et prisloft ikke koste budgettet mere end 100 milliarder CZK. Energileverandører vil være berettiget til erstatning, hvis de kan bevise tab og rimelig fortjeneste. Finansieringen bør ske gennem enskat på uventede gevinster, som derfor virkelig bør komme. En anden måde vil være at bruge udbytte fra CEZ.

Det førnævnte CEZ vil derfor ikke lide meget under foranstaltningen, da dets tabte fortjeneste som følge af prisloftet vil blive kompenseret af regeringen. Den kan blive mere berørt af den førnævnte skat på uventede gevinster.

Hvis du er endnu mere interesseret i spørgsmålet om dyr energi, skrev jeg en artikel i sidste måned. I den vil du bl.a. lære, hvordan vi overhovedet er kommet ind i situationen med ekstreme energipriser: Hvad ligger bag de ekstreme elpriser på markedet?

Min holdning til regeringens løsning er, at en af de bedst mulige løsninger er kommet. Selvfølgelig har reaktionen på situationen været lidt langsommere. Energipriserne på børserne er steget voldsomt siden stort set begyndelsen af feriesæsonen, og situationen i EU blev angiveligt først løst (!) i slutningen af august. Det vil koste nogle penge, gælden vil stige, men hvis det under alle omstændigheder får de fleste husholdninger ud af eksistentielle problemer og forhindrer de fleste virksomheders kollaps, var det en vellykket plan. For at svare på mit spørgsmål i overskriften, ja, det er det vel. Det skulle hjælpe på situationen generelt.

Hvad er din holdning til prislofter? Hvilke løsninger vil du foreslå, hvis der er nogen? 🤔

Kan du læse hele artiklen gratis? Værsgo 👇

Har du en konto? Log derefter ind . Eller opret en ny .
Discussion
No comments yet

👋 Co je Bulios?

Bulios je největší sociální síť pro investory v Evropě. Najdete zde unikátní investiční analýzy, tipy na investice nebo návody jak si vytvořit pasivní příjem z akciových a kryptoměnových investic. Komunita investorů na Bulios aktivně sdílí své know-how a díky tomu může každý člen této komunity úspěšně investovat. Na Bulios najdete kompletní data k akciím a kryptoměnám z celého světa, například Tesla $TSLA, Apple $AAPL, Microsoft $MSFT, Amazon $AMZN, Bitcoin $BTCUSD, Ethereum $ETHUSD či Cardano $ADAUSD. Také zde najdete data k hlavním burzovním indexům NASDAQ, S&P500 či DOW. Můžete si zde vytvořit vlastní watchlist nebo virtuální portfolio a sledovat vývoj cen oblíbených akcií a kryptoměn. Akcie, kryptoměny, investice, burza, to je Bulios. Články, videa ani jakékoliv další příspěvky na serveru Bulios.com nejsou investičním doporučením. Mají pouze informativní či zábavný charakter. Proto se pravidelně vzdělávejte a provádějte své vlastní investiční analýzy. Sledujte Bulios na sítích 👇