De aftopping van de elektriciteitsprijzen werd goedgekeurd. Zal dit iemand helpen?

Het lijkt erop dat het voortdurende debat over hoe de regering de elektriciteit voor de eindverbruiker moet verminderen, voorbij is. Na het Huis heeft ook de Senaat de wijziging van de energiewet goedgekeurd, die door de handtekening van de president is bekrachtigd. Hoe zal de elektriciteitsprijs veranderen en wat betekent dit voor de economie en mogelijk voor de aandeelhouders van CEZ?

Wat houdt de wetswijziging in?

De belangrijkste is ongetwijfeld de invoering van een maximumprijs voor zowel elektriciteit, d.w.z. de werkelijk verbruikte elektriciteit, als gas. De prijs voor elektriciteit zal maximaal 6 CZK per kWh bedragen, en voor gas inclusief btw voor kleine verbruikers 3 CZK per kWh. De uiteindelijke elektriciteitsprijs moet dan tussen 7 en 9 CZK per kWh liggen. De wijziging is ook bedoeld om consumenten wier contracten gebaseerd zijn op van de beurzen afgeleide prijzen, beter te beschermen.

Deprijsplafonds worden verlaagd voor huishoudens, ondernemers (natuurlijke personen), maar ook voor bedrijven (rechtspersonen) die op laagspanningsniveaus zijn aangesloten. Met andere woorden, de bedrijven die niet meer dan 630 MWh per jaar verbruiken.

In het kader van de plafonds voor huishoudens is er enige verwarring ontstaan over welke prijs van toepassing zal zijn op woonhuizen en HOA's (gemeenschap van eigenaars). Hier zou hetzelfde plafond van 630 MWh moeten gelden. Andere afnemers zullen de mogelijkheid hebben om met terugwerkende kracht te worden gecompenseerd. Dit zal gebeuren in de vorm van een overheidssubsidie overeenkomstig de regels van het tijdelijk crisiskader van de EU.

De doppen kunnen ook worden uitgebreid tot middelgrote en grote ondernemingen die op hoog- en zeer hoogspanningsnetten zijn aangesloten. Dit zal echter afhangen van de goedkeuring van de door de Europese Commissie voorgestelde maatregel om de energieprijzen te verlagen. De ontmoeting tussen de Europese leiders vindt eind september plaats.

Volgens de wijziging moet het ook gemakkelijker worden om een contract te beëindigen dat zogenaamde "price spots" bevat. Dat zijn prijzen die zijn afgeleid van beursontwikkelingen. Het recht om het contract op te zeggen zal echter alleen aan de kant van huishoudens liggen, niet aan die van bijvoorbeeld bedrijven. De opzegging onder deze voorwaarden geldt zowel voor contracten van bepaalde als van onbepaalde duur.

Hoe zullen de plafonds de energieprijzen beïnvloeden?

Er is natuurlijk geen eenvoudig antwoord op deze vraag, want het hangt vooral af van de hoeveelheid verbruikte energie. Het is ook een beetje anders voor elke consument. In ieder geval heeft de regering modellen bedacht voor maandelijkse deposito's voor zowel elektriciteit als gas. We moeten deze bedragen dus met een korreltje zout nemen, maar als leidraad kan het in ieder geval goed dienen.

Modelvoorbeeld van een jaarlijkse elektriciteitsrekening:

Bron: vlada.cz

Modelvoorbeeld voor jaarlijkse gasafzettingen:

bron: vlada.cz

Samenvatting

Volgens de regering mag de invoering van een prijsplafond de begroting niet meer dan 100 miljard CZK kosten. Energieleveranciers hebben recht op compensatie als zij verliezen en een redelijke winst kunnen aantonen. De financiering moet gebeuren via eenwindfall profits tax, die er dus echt moet komen. Een andere manier is het gebruik van dividenden van CEZ.

Het eerder genoemde CEZ zal dus niet veel van de maatregel te lijden hebben, aangezien zijn winstderving als gevolg van het prijsplafond door de overheid zal worden gecompenseerd. Het kan meer beïnvloed worden door de eerder genoemde windfall profits tax.

Als u nog meer geïnteresseerd bent in het onderwerp dure energie, heb ik vorige maand een artikel geschreven. Daarin leert u onder andere hoe we in de situatie van extreme energieprijzen terecht zijn gekomen: wat zit er achter de extreme elektriciteitsprijs op de markt?

Mijn mening over de oplossing van de regering is dat een van de best mogelijke is aangekomen. Zeker, de reactie op de situatie is wat trager geweest. De energieprijzen op de beurzen schieten omhoog sinds eigenlijk het begin van de feestdagen, en de situatie binnen de Europese Unie zou pas (!) eind augustus zijn opgelost. Het zal wat geld kosten, de schuld zal toenemen, maar hoe dan ook, als het de meeste huishoudens uit de existentiële problemen haalt en de ineenstorting van de meeste bedrijven voorkomt, was het een geslaagd plan. Om mijn hoofdvraag te beantwoorden, ik denk het wel. Het zou de situatie in het algemeen moeten helpen.

Wat is uw mening over prijsplafonds? Welke oplossingen stelt u eventueel voor? 🤔

Het volledige artikel gratis lezen? Ga je gang 👇

Heb je een rekening? Meld je dan aan . Of maak een nieuwe .

Chceš se se stát úspěšným akciovým investorem?

Začni studovat prestižní Bulios akademii a získej přístup k unikátnímu vzdělávacímu obsahu, analýzám a praktickým nástrojům!
No comments yet