S&P 500 ^GSPC 5,061.56 +1.02%
Nvidia NVDA $822.81 +3.47%
Meta META $493.22 +2.38%
Tesla TSLA $144.59 +1.79%
Microsoft MSFT $407.15 +1.54%
Alphabet GOOG $159.53 +1.00%
Apple AAPL $166.34 +0.30%
Amazon AMZN $177.57 +0.19%

Jóváhagyták a villamosenergia-árak felső határát. Segít ez egyáltalán valakinek?

György Sárosi
23. 9. 2022
5 min read

Úgy tűnik, véget ért a folyamatos vita arról, hogy a kormánynak hogyan kellene csökkentenie az áramfogyasztást a végfelhasználók számára. A képviselőház után a szenátus is jóváhagyta az energiatörvény módosítását, amelyet az elnök aláírásával erősített meg. Hogyan fog változni az áram ára, és mit jelent ez a gazdaság és esetleg a CEZ részvényesei számára?

Mit jelent a törvénymódosítás?

A legfontosabb kétségtelenül a maximális ár bevezetése mind a villamos energiára, azaz a ténylegesen elfogyasztott villamos energiára, mind a gázra. A villamos energia ára kWh-nként legfeljebb 6 CZK, a gáz ára pedig a kisfogyasztók számára a héával együtt kWh-nként legfeljebb 3 CZK. A villamos energia végső árának ekkor 7 és 9 CZK/kWh között kell lennie. A módosítás célja az is, hogy jobban védje azokat a fogyasztókat, akiknek a szerződései a tőzsdéről származó árakon alapulnak.

Az árplafonokat csökkentik a háztartások, a vállalkozók (természetes személyek), de a kisfeszültségű szintekre csatlakozó vállalatok (jogi személyek) számára is. Más szóval, azok a cégek, amelyek évente legfeljebb 630 MWh-t fogyasztanak.

A háztartásokra vonatkozó felső határértékek alapján némi zűrzavar alakult ki azzal kapcsolatban, hogy milyen ár vonatkozik majd a háztartási kazánházakra és a HOA-kra (az egységtulajdonosok közössége). Itt is ugyanazt a 630 MWh-s felső határt kell alkalmazni. A többi fogyasztónak lehetősége lesz a visszamenőleges kompenzációra. Ez állami támogatás formájában történik majd az EU átmeneti válságkezelési keretszabályai szerint.

A sapkák kiterjeszthetők a nagy- és nagyon nagyfeszültségű hálózatokhoz csatlakozó közép- és nagyvállalatokra is. Ez azonban attól függ, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja-e az energiaárak csökkentésére javasolt intézkedést. Az európai vezetők találkozójára szeptember végén kerül sor.

A módosítás értelmében az úgynevezett árfoltokat tartalmazó szerződések felmondása is könnyebbé válna. Amelyek a tőzsdei fejleményekből származtatott árak. A szerződés felmondásának joga azonban csak a háztartásokat illeti meg, a vállalatokat például nem. Az e feltételek szerinti felmondás mind a határozott, mind a határozatlan idejű szerződésekre vonatkozik.

Hogyan hatnak a felső határértékek az energiaárakra?

Erre természetesen nincs egyszerű válasz, mivel ez elsősorban a felhasznált energia mennyiségétől függ. Ez minden fogyasztó számára egy kicsit más. A kormány mindenesetre mind az áram, mind a gáz esetében havi befizetési modelleket dolgozott ki. Tehát ezeket az összegeket némi sóval kell vennünk, de irányadónak mindenképpen jól szolgálhat.

Modellpélda az éves villanyszámlákra:

Forrás: vlada.cz

Modellpélda az éves gázlelőhelyekre:

forrás: vlada.cz

Összefoglaló

Akormány szerint az árplafon bevezetése nem kerülhet 100 milliárd CZK-nál többe a költségvetésnek. Az energiaszolgáltatók kártérítésre lesznek jogosultak, ha bizonyítani tudják a veszteségeket és az ésszerű nyereséget. A finanszírozásnak aváratlan nyereségadóból kellene történnie, amelynek ezért valóban meg kellene érkeznie. Egy másik lehetőség a CEZ osztalékának felhasználása lesz.

A fent említett CEZ tehát nem sokat fog szenvedni az intézkedés miatt, mivel az árplafon miatt kieső nyereségét a kormány kompenzálja. A fent említett váratlan nyereségadó jobban érintheti.

Ha még jobban érdekli a drága energia témája, a múlt hónapban írtam egy cikket. Ebben többek között megtudhatja, hogyan kerültünk egyáltalán a szélsőséges energiaárak helyzetébe: mi áll a villamos energia szélsőséges piaci ára mögött?

Én úgy vélem, hogy a kormány megoldása a lehető legjobbak közé tartozik. Persze, a helyzetre adott válasz egy kicsit lassabban érkezett. Az energiaárak a tőzsdéken gyakorlatilag az ünnepi szezon kezdete óta az egekbe szöktek, és az Európai Unión belüli helyzetet állítólag augusztus végéig (!) nem sikerült megoldani. Ez némi pénzbe fog kerülni, az adósság növekedni fog, de mindenesetre, ha a legtöbb háztartást kihúzza az egzisztenciális problémákból, és megakadályozza a legtöbb vállalat összeomlását, akkor ez egy sikeres terv volt. A címben feltett kérdésemre válaszolva, azt hiszem, igen. Ez általánosságban segíthet a helyzeten.

Mi a véleménye az árplafonokról? Milyen megoldásokat javasolna, ha van ilyen? 🤔

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.