S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Odobrena je bila zgornja meja cen električne energije. Ali bo to sploh komu pomagalo?

Mladen Rudonja
23. 9. 2022
4 min read

Zdi se, da je nenehna razprava o tem, kako naj vlada zmanjša porabo električne energije za končnega potrošnika, končana. Po predstavniškem domu je tudi senat potrdil spremembo energetskega zakona, ki jo je s podpisom potrdil predsednik. Kako se bo spremenila cena električne energije in kaj bo to pomenilo za gospodarstvo in morda za delničarje družbe CEZ?

Kaj pomeni sprememba zakona?

Najpomembnejša je nedvomno uvedba najvišje cene za električno energijo, tj. dejansko porabljeno električno energijo, in plin. Cena za električno energijo bo znašala največ 6 CZK na kWh, za plin z DDV za male porabnike pa 3 CZK na kWh. Končna cena električne energije naj bi tako znašala med 7 in 9 CZK na kWh. Namen spremembe je tudi bolje zaščititi potrošnike, katerih pogodbe temeljijo na cenah, pridobljenih na borzah.

Znižujejo se zgornje meje cen za gospodinjstva, podjetnike (fizične osebe) in tudi podjetja (pravne osebe), ki so priključena na nizkonapetostne nivoje. Z drugimi besedami, tista podjetja, ki ne porabijo več kot 630 MWh na leto.

Pri zgornjih mejah za gospodinjstva je bilo nekaj nejasnosti glede tega, kakšna cena bo veljala za hišne kotlovnice in stanovanjske skupnosti lastnikov enot. Pri tem bi morala veljati enaka zgornja meja 630 MWh. Drugi odjemalci bodo imeli možnost, da dobijo nadomestilo za nazaj. Ta bo v obliki državne subvencije v skladu s pravili začasnega kriznega okvira EU.

Kapice se lahko razširijo tudi na srednja in velika podjetja, ki so priključena na visokonapetostna in zelo visokonapetostna omrežja. Vendar bo to odvisno od tega, ali bo sprejet predlagani ukrep Evropske komisije za znižanje cen energije. Srečanje evropskih voditeljev bo potekalo konec septembra.

Vskladu s spremembo naj bi bilo tudi lažje prekiniti pogodbo, ki vsebuje tako imenovane cenovne točke. To so cene, ki izhajajo iz razvoja borznega trga. Vendar imajo pravico do prekinitve pogodbe samo gospodinjstva, ne pa tudi na primer podjetja. Odpoved pod temi pogoji velja tako za pogodbe za določen kot za nedoločen čas.

Kako bodo omejitve vplivale na cene energije?

Enostavnega odgovora na to seveda ni, saj je odvisen predvsem od količine porabljene energije. Prav tako je za vsakega potrošnika nekoliko drugačen. Vsekakor je vlada pripravila modele mesečnih položnic za elektriko in plin. Zato je treba te zneske jemati z rezervo, kot vodilo pa lahko v vsakem primeru dobro služijo.

Vzorčni primer za letne račune za elektriko:

Vir: vlada.cz

Vzorčni primer za letne plinske zaloge:

vir: vlada.cz

Povzetek

Vlada meni, da uvedba zgornje meje cen za proračun ne bi smela pomeniti več kot 100 milijard CZK. Dobavitelji energije bodo upravičeni do odškodnine, če bodo lahko dokazali izgube in primeren dobiček. Financiranje bi moralo potekati zdavkom na nepričakovane dobičke, ki bi ga bilo zato treba res uvesti. Drugi način je uporaba dividend družbe CEZ.

Omenjeni CEZ tako zaradi ukrepa ne bo utrpel velikih težav, saj mu bo vlada nadomestila izgubljeni dobiček zaradi zgornje meje cen. Nanj lahko bolj vpliva prej omenjeni davek na nepričakovane dobičke.

Če vas tema drage energije še bolj zanima, sem prejšnji mesec napisal članek. V njem boste med drugim izvedeli, kako smo sploh prišli v situacijo ekstremnih cen energije: kaj se skriva za ekstremno ceno električne energije na trgu?

Menim, da je vladna rešitev ena najboljših možnih. Seveda je bil odziv na razmere nekoliko počasnejši. Cene energentov na borzah so strmo naraščale praktično od začetka počitniške sezone, razmere v Evropski uniji pa naj bi se rešile šele (!) konec avgusta. To bo stalo nekaj denarja, dolg se bo povečal, a če bo večino gospodinjstev izvlekel iz eksistenčnih težav in preprečil propad večine podjetij, je bil načrt v vsakem primeru uspešen. Če odgovorim na svoje vprašanje v naslovu, mislim, da je tako. To bi moralo na splošno pomagati pri izboljšanju razmer.

Kakšno je vaše mnenje o omejevanju cen? Kakšne rešitve bi predlagali, če obstajajo? 🤔

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.