S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Daniel Gladiš: Nejvíc příležitostí vidíme v Severní Americe, kde nás zaujal jeden podhodnocený těžař ropy

Pavel Botek
26. 9. 2022
7 min read

Minulý týden byl v centru pozornosti především Federální rezervní systém, který navýšil opětovně úrokové sazby o 75 bazických bodů. Současné inflační prostředí v očích investorů snad asi ani nezná konce, což vypadá i jako možný scénář pro minimálně dalších pár měsíců. Na rozbor této tématiky, tedy dalšího výhledu, příležitostí na akciovém trhu a možností, kde uschovat v této době své peníze, jsem oslovil známého českého investora Daniela Gladiše.

Daniel Gladiš

Daniel Gladiš je spoluzakladatel investičního fondu Vltava Fund, který založil v roce 2004, kde je dodnes directorem. Vltava Fund je hodnotově orientovaný investiční fond kvalifikovaných investorů. Daniel Gladiš je (mimo jiné) také autorem zajímavých knih o investování (například - Naučte se investovat a Akciové investice).

Během letošního roku jsem se často zajímal o to, kdy investoři v naší komunitě vlastně začali investovat. Ve valné většině se ukázalo, že zde máme velké množství nováčků a investorů, kteří začali s investováním teprve nedávno (dejme tomu, že se jedná o rozmezí pár měsíců až pár let). Pro mnoho takových je to rozhodně velice špatné období pro začátek, protože začali s investováním na vrcholu během covid éry nebo v letošním roce, kdy akciové trhy vesměs klesají. Má první otázka tedy směřuje právě na tuto kategorii investorů, kteří zažívají své první těžké období a vidí ve svém portfoliu ztráty.

Co byste těmto investorům doporučil v tomto náročném období dělat? Máte nějakou konkrétní radu? 

Pokud chtějí v investování dál pokračovat, potom je dobré nenechat se odradit. Nikdo učený z nebe nespadl a každý neúspěch se dá využít k cestě vpřed. Na druhou stranu je dobré si uvědomit, že akciový trh není místo, kde se dá běžně a bezpracně zbohatnout. Je to místo, kde lze dlouhodobě investovat peníze do podílu v jednotlivých firmách a těžit z výsledků jejich podnikání. Na prvním místě bych proto doporučil číst, potom o tom hodně přemýšlet a teprve potom investovat. Postupovat pomalu, pouštět se jen do věcí, o kterých máte dojem, že jim rozumíte a důsledně dbát na to aby to, kolik platíte (cena), bylo mnohem méně, než kolik za to dostáváte zpátky (hodnota).

S tím mě také napadá další otázka  - Kam byste doporučil v aktuálním období uschovat své peníze právě nováčkům nebo jen běžným lidem, kteří si nechtějí nechat požírat peníze inflací na svém bankovním účtu?

Prostředí, ve kterém žijeme a zřejmě ještě dlouho žít budeme, tedy prostředí záporných reálných sazeb v podstatě vylučuje z vhodného spektra investic jak hotovost, tak dluhová aktiva. Investice by tedy měly směřovat především do majetkových aktiv (podíly ve firmách, nemovitosti). Tam je lepší šance, že výnos z těchto investic vykompenzuje ztrátu hodnoty peněz způsobovanou inflací.

Před pár dny nám byly představeny nejnovější údaje ohledně amerického PPI a CPI, což rozhodně nebylo ničím potěšující. Každý aktuálně řeší otázku: Kdy dokáže Fed dostat inflaci pod kontrolu a s tím zároveň i to, co bychom mohli očekávat po zbytek roku na akciových trzích? V oběhu máme nesčetné množství informací a názoru, kde se řada ekonomů a analytiků v podstatě nedokáže shodnout ohledně dalšího výhledu, samozřejmě to chápu, ale řada názorů je až extrémním způsobem odlišná. Třeba u takového indexu S&P500 vidí Bank of America ke konci roku hodnoty okolo 3600 bodů, zatímco třeba JPMorgan predikuje hodnoty okolo 4800 bodů. To je až neuvěřitelně velký rozdíl. Ke kterému scénáři se přikláníte víc? 

Na vývoj akciových trhů ve zbytku roku nemám žádný názor a ani netrávím čas tím, že bych se ho snažil udělat. Při výběru investic se snažím dívat daleko za horizont současného dění, jehož význam tím pádem v mých úvahách hraje jen okrajovou roli.

Kde vidíte aktuálně největší příležitosti z pohledu investic (Amerika, Evropa, Čína)? Mohl byste nám také říct, kde aktuálně vnímáte nejmenší riziko? Když si člověk v rychlosti přehraje to, co se aktuálně děje v USA, Evropě a Číně, tak to nevypadá jako ideální prostředí, obzvlášť pokud bych to opět směřoval na začínajícího investora, který může být při pohledu na inflaci, energetickou krizi, nemovitostní trhy a řadu dalších událostí značně znepokojen.

Dlouhodobým vítězem budou ty země (a firmy), které mají přístup k levné energii. Proto máme většinu portfolia v Severní Americe a tam vidíme také nejvíc příležitostí. Hodně jich ale také například ve Velké Británii a levný je jako celek i japonský trh.

Zdroj: Vltava Fund

Na závěr bych se vás rád zeptal na to, jaké akcie (pokud nějaké jsou) jste nově zařadili v poslední době do svého portfolia (+důvody, které vás k tomu vedly)? 

Jako poslední akcii jsme během letošního roku do portfolia zařadili Cenovus Energy $CVE-0.2%. Jde o jednoho z největších těžařů ropy v Kanadě a podle našeho názoru trh podceňuje, jak vysoko se budou v dlouhodobém horizontu pohybovat ceny ropy. To dělá akcie Cenovus v naších očích velmi atraktivními.

Závěr

Jsem rád, že mi pan Gladiš věnoval svůj čas a poskytl mi své názory, jelikož se jedná o dalšího investora, kterého uznávám a zároveň si pamatuju i na doby, kdy jsem ve svých začátcích pročítal právě jeho knihy o investování. Líbí se mi, že uznává osvědčenou klasiku, tedy to, že se investor nesmí nechat odradit a také musí dbát na edukaci, která je základem před finálním bodem, tedy konečnou investicí. Poměrně překvapen jsem byl zaměřením a vidinou investičních příležitostí ve Velké Británii, kde jsem osobně doposud neinvestoval.

Nejzajímavější postřehy:

  1. Postupujte pomalu, pouštějte se jen do věcí, o kterých máte dojem, že jim rozumíte a důsledně dbejte na to aby to, kolik platíte (cena), bylo mnohem méně, než kolik za to dostáváte zpátky (hodnota).
  2. Dlouhodobým vítězem budou ty země (a firmy), které mají přístup k levné energii.
  3. Dle našeho názoru trh podceňuje Cenovus Energy, jednoho z největších těžařů ropy v Kanadě.

Pro více takových zajímavých článků a informací sledujte Bulios a samozřejmě Daniela Gladiše, který nám přispěl svým pohledem.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.