S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Elon Musk již brzy odhalí finální podobu nejdůležitějšího vynálezu tohoto století

Dominik Petrnoušek
23. 9. 2022
5 min read

Na Elona Muska můžou mít lidé rozdílné názory. Je pravda, že často se nechová úplně zodpovědně. Občas lze jeho činy dokonce označit až za nebezpečné. Na druhou stranu je to dost možná daň za to, že v jiných směrech vyniká a tlačí kupředu značný vývoj lidstva. Jeho projekty mají často obrovský dopad na technologický svět i běžný život. A právě jeden takový se rychle blíží do finální podoby. Elon Musk totiž snad již brzy představí hotový Neuralink.

Mnoho lidí očekává, že Neuralink by mohl nahradit mobilní telefony. Obrázek

Co je vůbec Neuralink?

Půjdeme postupně - byť nejspíš každý z vás o existenci Neuralinku minimálně tuší. I přes to: Neuralink je zařízení, které které bylo vytvořeno za účelem pomoci fyzicky postiženým lidem s jednoduchými úkony, jako je používání mobilu a klikání myší na počítači - bez nutnosti fyzického pohybu. To je ale pouze ten "Ultimate goal". Myšlenka, se kterou byl projekt založen. Hromadné zkoušky na lidech ale ještě nezačaly. Prototypy ale už byly úspěšně testovány na zvířatech. Nejznámější je jednoznačně virální video s opicí. Byť se kolem videa vznesla řada otázek a konspirací...

https://www.youtube.com/watch?v=2rXrGH52aoM

Zjednodušeně se jedná o rozhraní, které by mělo dovolit propojení mozku s počítačem. Ten by pak dále ovládal potřebné úkony. Víceméně by mělo být možné něco "ovládat myšlenkou".

V aktuální fázi je stále nutné zařízení chirurgicky implantovat na povrch mozku. Musk tvrdí, že jednou bude možné provést instalaci neinvazivně. Podle mnohých lidí a jejich představ by se mohl Neuralink jednoho dne stát náhradou mobilního telefonu.

Z textu je jasné, že Neuralink je opravdu zatím stále hodně velkou hudbou budoucnosti. Poslední dobou však začaly některé zdroje uvádět, že by mohl svět poznat další verzi, nebo dokonce reálný prototyp, který by měl obrysy něčeho, co by se v budoucnu mohlo nasadit masově.

Co se chystá?

Podle zprávy Reuters a čtyř osob obeznámených s touto záležitostí se Elon Musk obrátil na společnost Synchron Inc, která vyvíjí mozkové čipy, s žádostí o potenciální investici, protože jeho vlastní společnost Neuralink dohání v závodě o přímé propojení lidského mozku s počítačem.

Musk v posledních týdnech oslovil zakladatele a výkonného ředitele společnosti Synchron Thomase Oxleyho, aby s ním projednal možnou dohodu, uvedly zdroje. Není jasné, zda by případná transakce zahrnovala spojení nebo spolupráci mezi společnostmi Synchron a Neuralink.

Synchron má před Neuralinkem náskok v procesu získávání povolení od úřadů pro svá zařízení, uvedly zdroje. Společnost se ještě nerozhodla, zda přijme investici, a žádná dohoda není jistá, dodaly zdroje. Zástupci Muska a společnosti Neuralink na žádosti o komentář nereagovali. Mluvčí společnosti Synchron se odmítl vyjádřit.

Musk také údajně interně zaměstnancům sdělil, že není spokojen s rychlostí vývoje Neuralinku. Ale známe Muska - jeho časové představy bývají poněkud zkreslené 😂 Není ani jasné, v jaké fázi je žádost společnosti Neuralink u amerického Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) o zahájení zkoušek na lidech. Mluvčí FDA na žádost o komentář okamžitě nereagoval. O možném zahájení testů na prvních pacientech se ale už nějaký ten pátek mluví.

https://www.youtube.com/watch?v=Gv_XB6Hf6gM

Podobně jako v otázce kolonizace Marsu - Musk veřejně odsouvá deadliny. V roce 2019 hlásal, že první testy na lidech přijdou v roce 2020. Koncem roku 2021 pak tvrdil, že snad zahájí testy letos. No čas ještě má.

Naopak konkurenční společnost je už dál. Skrytá ve stínu svého konkurenta v čele s Elonem Muskem překonala významný milník. Své zařízení poprvé implantovala pacientovi ve Spojených státech. V roce 2021 získala povolení FDA ke zkouškám na lidech a dokončila studie na čtyřech lidech v Austrálii.

Podle údajů z internetu má Synchron asi 60 zaměstnanců a od investorů dosud získal přibližně 65 milionů dolarů. Což je popravdě výrazně nižší číslo, než bych čekal. Společnost Neuralink je větší, má 300 zaměstnanců rozdělených mezi San Francisco a Austin v Texasu. Ta by měla mít od investorů již přes 360 milionů $.

Uvidíme, zda se Musk a neověřené zdroje z internetu opravdu trefí do predikce letošního roku, nebo jestli bude dále funkční Neuralink jen teorií. Každopádně na příkladu Synchronu vidíme, že tato technologie může být funkční. Funkční prototyp od společnosti nejbohatšího muže planety by tak mohl být na spadnutí.

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.