S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Tyto 3 firmy čeká raketový růst díky rozhodnutí nejmocnějšího muže planety

Dominik Petrnoušek
24. 9. 2022
5 min read

Označení nejmocnější muž planety si může každý vyložit po svém. Nejčastěji se ale používá ve spojení s americkým prezidentem. Ten sice nebývá přímou součástí trhu, může ho ale ovlivňovat svými činy a prohlášeními. A Joe Biden nedávno přišel s jedním, které přiválo doslova hurikán do plachet mnoha sektorů. A my se podíváme na tři zástupce jednoho z nich, kteří by mohli z rozhodnutí prezidenta těžit.

Kroky Joe Bidena by mohly pomoct hned několika společnostem

Americká vláda i výrobci automobilů táhnou tak nějak za jeden provaz. Obě strany si zřejmě uvědomují, že tak rozsáhlá změna si vyžádá investice v řádu desítek miliard dolarů, než se spotřebitelé hromadně přesunou k elektromobilům.

Prezident se objevil na North American International Auto Show, aby se pochlubil tzv. IRA - Inflation Reduction Act, tedy snahou o snížení inflace. Zabýval se hlavně dopadem, který bude mít krok v hodnotě 749 miliard dolarů na automobilový průmysl.

IRA poprvé poskytuje daňové úlevy na nákup nových i ojetých elektrických vozidel. Z toho lze tedy snadno odhadnout, do kterých odvětví a společností budou tyto peníze proudit.

Tesla $TSLA-2.2% 

Tesla je americkou jedničkou a pravděpodobně se tedy sveze na vlně daňových úlev na nákup elektromobilů. Pro Američany to bude zřejmě lákavá příležitost. Gigant v čele s Elonem Muskem vyrábí hned několik oblíbených elektromobilů v různých cenových relacích. Navyšování prodejů se mu navíc dařilo i bez vládních zásahů.

Ford $F+1.7% 

Ford není sice čistě výrobce elektromobilů, ale do EV sektoru šlape velice agresivně. I on by proto měl z IRA těžit. Velký úspěch zaznamenaly některé modely, které při prvním odhalení způsobily poněkud rozruch. Patří mezi ně třeba Mustang Mach-E, který však nemá s klasickým Mustangem nic společného.

Rivian $RIVN-0.4% 

Nejsem úplně fanouškem této společnosti, ale asi by bylo nefér ho nezahrnout do výběru. Své fanoušky očividně má (i v řadách čtenářů Buliosu, jak jsem zjistil 😁) a dokonce začal už i vyrábět, tudíž má našlápnuto k tomu, že mu Biden se svým IRA pomůže v rozjezdu.

https://www.youtube.com/watch?v=0BmG0ZlnmHE

Co ještě Biden a IRA ovlivní?

U elektromobility ještě zůstaneme - nový zákon o infrastruktuře, který byl schválen loni v listopadu, investuje 7,5 miliardy dolarů do budování dobíjecích stanic pro elektromobily po celé Americe. Biden na akci oznámil, že prvních 900 milionů dolarů bude schváleno na vybudování 500 000 dobíjecích stanic po celé zemi. Solidní číslo.

Jednotliví prodejci automobilů však podle návrhu zákona nemohou žádat o finanční prostředky jako přímí příjemci. Finanční prostředky jsou přidělovány státům a jedním ze zákonných požadavků souvisejících s financováním je, že dobíjecí stanice musí být veřejně přístupné. 

Co je vůbec IRA?

Inflation reduction act (pozor neplést s druhým známým americkým IRA což je Individual Retirement Account, tedy něco jako forma důchodového spoření) je přelomový zákon Spojených států, jehož cílem je omezit inflaci snížením deficitu, snížením cen léků na předpis a investicemi do domácí výroby energie a zároveň podporou čisté energie.

Byl přijat 117. Kongresem Spojených států a 16. srpna 2022 jej podepsal prezident Joe Biden. Zákon byl výsledkem jednání o návrhu zákona Build Back Better Act, který byl po nesouhlasu zredukován a komplexně přepracován oproti původnímu návrhu. Zákon v podobě, v jaké byl schválen, přinese 749 miliard dolarů a schválí výdaje ve výši 391 miliard dolarů na energetiku a změnu klimatu, 238 miliard dolarů na snížení deficitu, tříleté dotace v rámci zákona o dostupné zdravotní péči, reformu předepisování léků s cílem snížit jejich ceny a daňovou reformu. Zákon představuje největší investici do řešení změny klimatu v historii Spojených států. 

I přes veškeré (na první pohled pozitivní) dopady najde IRA svoje odpůrce a obecně je dopad na snížení inflace sporný.

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.