S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Тези 3 компании ще се развиват стремително благодарение на решение на най-могъщия човек на планетата

Игор Иванов
24. 9. 2022
1 min read

Определянето на най-могъщия човек на планетата може да се тълкува. Но най-често се използва във връзка с американския президент. Въпреки че не е пряка част от пазара, той може да му влияе с действията и изявленията си. А Джо Байдън наскоро излезе с предложение, което буквално предизвика ураган в платната на много сектори. И ние ще разгледаме трима представители на една от тях, които биха могли да се възползват от решението на президента.

Ходовете на Джо Байдън могат да помогнат на няколко компании

Правителството на САЩ и производителите на автомобили се обединяват. И двете страни изглежда осъзнават, че подобна радикална промяна ще изисква десетки милиарди долари инвестиции, преди потребителите масово да преминат към електрически автомобили.

Президентът се появи на Северноамериканското международно автомобилно изложение, за да изтъкне т.нар. закон за намаляване на инфлацията (IRA, Inflation Reduction Act), с който се цели намаляване на инфлацията. Той е загрижен най-вече за въздействието, което този ход на стойност 749 млрд. долара ще окаже върху автомобилната индустрия.

За първи път IRA предоставя данъчни кредити за закупуване на нови и употребявани електрически превозни средства. Така че е лесно да се разбере към кои отрасли и компании ще се насочат тези пари.

Tesla $TSLA-2.2%

Tesla е американският автомобилен производител номер едно и затова вероятно ще се възползва от вълната от данъчни облекчения за закупуване на електрически превозни средства. За американците това вероятно ще бъде съблазнителна възможност.

Ford $F+1.7%

Въпреки че не е производител на изцяло електрически автомобили, Ford навлиза много агресивно в сектора на електрическите автомобили. Затова и тя трябва да се възползва от IRA.

Rivian $RIVN-0.4%

Не съм пълен фен на тази компания, но вероятно би било несправедливо да не я включа в селекцията. Той очевидно има своите фенове (дори в редиците на читателите на "Булиос", както разбрах 😁) и дори вече е започнал да произвежда, така че е на път да получи тласък от Байдън с неговата IRA.

https://www.youtube.com/watch?v=0BmG0ZlnmHE

Какво още ще засегнат Байдън и ИРА?

Ще се придържаме към електрическите превозни средства - новият закон за инфраструктурата, приет през ноември миналата година, инвестира 7,5 милиарда долара в изграждането на станции за зареждане на електрически превозни средства в цяла Америка. По време на събитието Байдън обяви, че първите 900 милиона долара ще бъдат одобрени за изграждането на 500 000 станции за зареждане в цялата страна. Солидно число.

Съгласно законопроекта обаче отделните автокъщи не могат да кандидатстват за финансиране като преки получатели. Средствата се отпускат на държавите, а едно от законовите изисквания, свързани с финансирането, е зарядните станции да бъдат публично достъпни.

Какво изобщо е IRA?

Законът за намаляване на инфлацията (внимавайте да не го объркате с другия добре познат американски закон IRA, който е индивидуална пенсионна сметка - форма на пенсионно спестяване) е новаторски закон на САЩ, който има за цел да ограничи инфлацията чрез намаляване на дефицита, понижаване на цените на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, и инвестиране във вътрешното производство на енергия, като същевременно насърчава чистата енергия.

Той е приет в 117 г. Конгреса на Съединените щати и е подписан от президента Джо Байдън на 16 август 2022 г. Законът е резултат от преговорите по Закона за по-доброто възстановяване, който беше намален и цялостно преработен в сравнение с първоначалното предложение след възражения. Приетият закон ще донесе 749 млрд. долара и ще разреши 391 млрд. долара за разходи за енергетика и борба с изменението на климата, 238 млрд. долара за намаляване на дефицита, тригодишни субсидии по Закона за достъпното здравеопазване, реформа на лекарствата, отпускани по лекарско предписание, за да се намалят цените на лекарствата, и данъчна реформа. Законът представлява най-голямата инвестиция в борбата с изменението на климата в историята на САЩ.

Въпреки всички (на пръв поглед положителни) въздействия, ИРА ще намери своите противници, а въздействието върху намаляването на инфлацията като цяло е под въпрос.

Ако ви харесват моите статии и публикации, не се колебайте да ги последвате. Благодаря! 🔥

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основан на данни от интернет и няколко други анализа. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.