S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Indický magnát se stal druhým nejbohatším mužem planety a investuje až 2,5 miliardy dolarů do této společnosti

Pavel Botek
24. 9. 2022
6 min read

Vizionáře a zakladatele Amazonu Jeffa Bezose vystřídal nedávno na pozici druhého nejbohatšího muže planety indický podnikatel Gautam Adani, který jej předstihl o necelých 20 milionů dolarů poté, co akcie jeho společnosti Adani Enterprises raketově vzrostly. Gautam Adani je pro řadu z vás určité neznámým jménem, úctu si však zaslouží tím, co vybudoval. Tím je myšlen jeho konglomerát, který během pár let vzrostl o tisíce procent. Dnes se na tento konglomerát podíváme a představím vám odvětví, kde aktuálně vidí Adani potenciál pro dlouhodobý růst.

Gautam Adani

Zní to možná až moc dobře na to, aby to byla pravda? V případě nové světové dvojky, co se týká nejbohatších mužů planety, Adaniho příběh není o tom, že by pouze jeho konglomerát raketově vystřelil a za pár let se vypracoval do této pozice. Ve skutečnosti je to dlouhý a náročný příběh plný překážek, který má kořeny až k roku 1988, kdy Adani založil svůj konglomerát. Což nám vlastně říká, že tato dlouhá cesta, nad Bezose a zároveň pod Elona Muska, trvala přes 44 let. Stát se tak úspěšným a bohatým něco zkrátka stojí a v tomto případě je to jen další ukázka vytrvání v kombinaci s tvrdou prací.

Během posledních osmi let se podnikatel první generace ze svého domovského státu Gudžarát vynořil z relativní temnoty a zastínil Jeffa Bezose ze společnosti Amazon. Žádný jiný asijský podnikatel se nikdy nedostal tak vysoko. Adani je doslova muž, který z ničeho vybudoval něco extrémního, navíc je na domácí půdě milován a často byl označován za pravého ministra Indie, jelikož jednal s vlivnými lidmi o změnách a změnách v klimatu a ekonomice (například i s Borisem Johnsonem).

Vzestup Gautama Adaniho na 2. místo v žebříčku globálního bohatství, vytvořený především z akcií obchodovaných na místním trhu, si zaslouží být v centru pozornosti.

Adani Enterprises (Adaniho konglomerát)

Od roku 1988 si konglomerát připsal přes 60 000%, hlavní nárůst však přišel v poslední 2-5 letech, kdy společnost zažila raketový růst.

Adani Group je indický nadnárodní konglomerát se sídlem v Ahmedabadu. Založil ji Gautam Adani v roce 1988 jako obchod s komoditami s vlajkovou lodí společnosti Adani Enterprises.

Zásoby firem v jeho indickém obchodním impériu - od přístavů po distribuci plynu a těžbu uhlí až po obnovitelné zdroje energie vedou k tomu, že se konglomerátu v poslední době hodně daří.

Navíc to vypadá tak, že Adani nelení a hodlá si své místo upevnit či dokonce ohrozit samotného Elona Muska (jakožto jedničku ve světě nejbohatších).

  • Firma Gautama Adaniho zabezpečila projekt přístavu ve východní Indii v hodnotě 3,1 miliardy dolarů.
  • Skupina Adani vybuduje přístav v indickém státě Západní Bengálsko s plánovanou investicí ve výši více než 3 miliardy dolarů, protože jeho konglomerát nadále posiluje svou kontrolu nad místními infrastrukturními a logistickými odvětvími.
  • Tím zároveň Adani vytvoří nesčetné množství pracovních míst - Konkrétně více než 125 000 přímých a nepřímých pracovních míst.
  • Nejnovější vítězství dodává na síle největšímu indickému soukromému provozovateli přístavů, který již má 30% podíl na domácím trhu a zajišťuje globální kontrakty.

Gautam Adani je také zkušeným investorem. Kde nyní nachází příležitosti?

Je jasné, že odpověď nebude znít - US akcie. O indickém trhu a jeho potenciálu jsem v minulosti párkrát psal, obecně se počítá s tím, že Indie bude do roku 2050 druhou světovou mocností, což otevírá i brány pro investice.

Miliardář Gautam Adani napumpoval až 200 miliard rupií (2,5 miliardy dolarů) do cementářské firmy Cement Arm a přiměl svého syna, aby dohlížel na nově získané podnikání, protože druhý nejbohatší muž světa se snaží posílit své infrastrukturní impérium, které zahrnuje přístavy, veřejné služby a výrobu energie.

"To, co dělá cement vzrušujícím obchodem, je prostor pro růst v Indii, který převyšuje růst všech ostatních zemí po roce 2050," uvedl Adani v prohlášení a dodal, že rozmanité podniky poskytují "bezkonkurenční vztahy" pro cementářský průmysl.

  • Neberte to jako střet zájmů, Adani do čela společnosti vytlačil svého syna, nešlo tedy o nějaký dar, aby synova společnost fungovala. Jde především o to, že věří, že v synových rukou to bude dobře vedeno.

Nedávná oznámení také ukazují, že magnát dělá z cementových jednotek motor růstu svého impéria a posiluje logistický řetězec, který zahrnuje námořní přístavy, letiště, nemovitosti a uhlí. Adani se rychle diverzifikuje nad rámec svých tradičních kořenů (fosilních paliv) a rozvětvuje se do datových center, digitálních služeb, telekomunikací a médií.

Závěr

Tato tématika mi přišla hodně zajímavá, jelikož sesadit druhého muže planety (Bezose) není vůbec nic jednoduchého. Ještě lepší na celém tom příběhu je, že se jedná o člověka s kořeny v Indii, kde situace není vůbec ideální pro budování tak velkého konglomerátu takřka od nuly. Především mě to celé utvrzuje v tom, že se Indie posouvá ku předu a vážně se mi začíná zamlouvat myšlenka, že Indie bude v budoucnu jednou ze světových velmocí. Prozatím na tomto území nemám zainvestováno, ale určité myšlenky a nápady se mi už honí hlavou, potenciál pro růst mnoha odvětví je tam opravdu obří.

  • A co vy? Vidíte v Indii potenciál do budoucna?
  • Dokáže Adani v budoucnu sesadit z trůnu i samotného Elona Muska?

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.