S&P 500 ^GSPC
4,970.4
-0.81%
Nvidia NVDA
$784.28
-7.37%
Meta META
$481.34
-4.08%
Amazon AMZN
$174.47
-2.65%
Tesla TSLA
$147.62
-1.54%
Alphabet GOOG
$155.50
-1.24%
Apple AAPL
$164.98
-1.23%
Microsoft MSFT
$399.60
-1.16%

Acum vine cea mai mare prăbușire bursieră din toate timpurile, acesta este ultimul avertisment al lui Robert Kiyosaki

Nicolae Francescu
24. 9. 2022
5 min read

Robert Kiyosaki, autorul cărții "Tată bogat, tată sărac", a făcut în ultimii ani previziuni periodice cu privire la evoluțiile economice. Predicțiile sale sunt de obicei foarte pesimiste. Cea mai recentă nu face excepție. Kiyosaki crede că urmează cea mai mare prăbușire a bursei din istoria omenirii. Ce motive invocă el?

Vă rog să rețineți că în prima jumătate a textului prezint doar punctul de vedere și opiniile lui Robert Kiyosaki.

Potrivit lui Kiyosaki, cel mai mare fond de pensii din SUA, gigantul CalPERS, va da faliment. Acest lucru înseamnă că pompierii, profesorii și funcționarii publici în general vor rămâne fără pensii. Nu va fi o problemă doar pentru ei, pentru că banii de pensii sunt investiți peste tot. În clădiri, în REIT-uri sau poate în obligațiuni.

Kiyosaki se teme că se apropie sfârșitul imperiului american. El dă vina pe Fed, pe Trezorerie și pe guvern pentru dispariția sa. Au distorsionat dolarul american atât de mult încât au trebuit să țină cumva oamenii la rece. Au găsit calea prin tipărirea de bani sau, mai degrabă, prin relaxarea cantitativă, care, deși s-a încheiat anul trecut, după cum putem vedea, bula s-a umflat încă din 2008. Ni se reamintește că banii sunt rezultatul unei munci, al unei producții. Prin urmare, dacă nu plătim oamenii să muncească, îi plătim doar pentru a evita revoluțiile, loviturile de stat. Aceasta a fost, până la urmă, una dintre cauzele sfârșitului Imperiului Roman. De aceea, Kiyosaki crede că se apropie sfârșitul SUA ca putere mondială. Pentru că banii sunt corupți.

Activele totale ale Fed, sursa: federalreserve.gov

Ce se întâmplă cu Fed? Se presupune că Fed nu are nicio putere, ci este doar o umbră a sistemului bancar paralel european, care are mai multă putere. Fed încearcă să ne spună că avem inflație, dar în realitate avem o depresiune. De aceea, Kiyosaki cumpără aur, argint și Bitcoin. El nu are încredere în Fed, în Trezorerie sau pe Wall Street, așa că cumpără active în afara sistemului lor. SUA se îndreaptă spre aceeași soartă ca și Zimbabwe, care se confruntă cu o hiperinflație.

Sursa: forbes.com

Fed încearcă să împingă curba de randament cu ratele dobânzilor. Dar ar trebui să fim interesați de curba eurodolarului. De fiecare dată când se inversează, are loc o tragedie după aceea. Așadar, dacă curba se va inversa din nou, va urma cea mai mare prăbușire. Când se inversează efectiv curba randamentului? În mod neobișnuit, randamentul unei obligațiuni pe termen lung scade sub randamentul unei obligațiuni pe termen scurt cu aceeași calitate a creditului. Aceasta este o problemă uriașă pentru piața bursieră în special.

Gândurile lui Robert Kiyosaki sunt dezvoltate în acest videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=ackxvlsq2_w&ab_channel=FREENVESTING

Rezumat

Aș dori acum să comentez opiniile autorului cărții Tată bogat, tată sărac.

Kiyosaki este cunoscut pentru că îi plac și deseori prezice diverse scenarii pesimiste. S-ar părea că îi sperie pe oameni. Nu a prevestit nimic în privința prăbușirii dolarului, a crizelor economice și, bineînțeles, a prăbușirii pieței bursiere din ultimii ani. Și cred că acum este cel mai aproape de acest lucru și, într-adevăr, urmează o criză mai mare.

Unul dintre numeroasele motive pentru acest lucru este creșterea ratelor. Fed a majorat recent ratele la 3,25%, dar nu se va opri pur și simplu, deoarece acestea vor depăși 4,5% până anul viitor. Prin urmare, în acest moment, ratele sunt stabilite la cel mai înalt nivel de la criza financiară din 2008. Și, după cum știm, creșterile de rate nu sunt deosebit de plăcute pentru acțiuni, în timp ce randamentele obligațiunilor cresc în consecință.

Perspectivele economice recent revizuite pentru următorii 3 ani, sursa: federalreserve.gov

Fed însăși domolește perspectivele economice. Potrivit proiecțiilor sale, se așteaptă ca economia SUA să crească cu doar 0,2% din PIB în acest an, ceea ce reprezintă o scădere semnificativă față de proiecția de creștere de 1,7% prezentată în iunie. Pentru anul viitor, se așteaptă o creștere economică de 1,2%, față de 1,7% inițial. În mod similar, se așteaptă ca șomajul să crească, cu un total de 3,8%, față de 3,7% inițial. Anul viitor, aceasta ar trebui să ajungă la 4,4%, față de 3,9% cât se preconiza anterior. Perspectivele inflației s-au deteriorat și ele. Bineînțeles, acestea sunt previziuni. În realitate, ar putea fi și mai rău.

Previziunile menționate se referă doar la economia SUA. După cum știm, Europa are și mai multe probleme. Mai ales când vine vorba de energie, deoarece SUA nu trebuie să se confrunte cu probleme legate de prețurile extreme ale energiei. Războiul din Ucraina, care nu este o problemă foarte mare pentru SUA, este legat de acest lucru.

Personal, pot prezice doar piața bursieră, nu sunt economist. Nu aș vedea-o la fel de tragică precum Kiyosaki. După părerea mea, am depășit în mod realist o parte dintre crize. S&P 500 $^GSPC-0.8% a scăzut deja cu 23% de la începutul anului, ceea ce nu este o scădere mică. Este foarte ușor ca piața să scadă cu încă 10%. Îmi pot imagina o scădere chiar și de încă 20%, astfel încât ar fi o pierdere de 43,36% față de maximul anual. Este foarte mult, dar pe de altă parte, din punct de vedere istoric, aceste scăderi au mai avut loc. În plus, ultimii peste 10 ani au fost extrem de profitabili. Niciun copac nu crește până la cer.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.