S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

Сега предстои най-големият срив на фондовия пазар за всички времена - това е последното предупреждение на Робърт…

Игор Иванов
24. 9. 2022
1 min read

През последните няколко години Робърт Кийосаки, автор на книгата "Богат татко, беден татко", редовно прави прогнози за икономическото развитие. Прогнозите му обикновено са много песимистични. Последният не прави изключение. Кийосаки смята, че предстои най-големият срив на фондовия пазар в историята на човечеството. Какви причини посочва?

Моля, обърнете внимание, че в първата половина на текста представям само гледната точка на Робърт Кийосаки и неговото мнение.

Според Кийосаки най-големият пенсионен фонд в САЩ, гигантът CalPERS, ще фалира. Това означава, че пожарникарите, учителите и държавните служители като цяло ще останат без пенсии. Това няма да е проблем само за тях, защото парите за пенсии се инвестират навсякъде. В сгради, в REITs или може би в облигации.

Кийосаки се опасява, че идва краят на американската империя. Той обвинява ФЕД, Министерството на финансите и правителството за нейния упадък. Те толкова много изкривиха щатския долар, че трябваше по някакъв начин да държат хората хладнокръвни. Те намериха начин в печатането на пари, или по-скоро в количествените улеснения, които, макар че приключиха миналата година, както виждаме, балонът се надува от 2008 г. насам. Напомняме си, че парите са резултат от някаква работа, от производство. Следователно, ако не плащаме на хората, за да работят, ние им плащаме само за да избегнат революции и преврати. В крайна сметка това е една от причините за края на Римската империя. Ето защо Кийосаки смята, че идва краят на САЩ като световна сила. Защото парите са корумпирани.

Общо активи на Фед, източник: federalreserve.gov

Какво се случва с Фед? Фед уж няма власт, той е само сянка на европейската сенчеста банкова система, която има по-голяма власт. ФЕД се опитва да ни внуши, че имаме инфлация, но в действителност сме в депресия. Ето защо Кийосаки купува злато, сребро и биткойн. Той не вярва на Фед, на Министерството на финансите и на Уолстрийт, затова купува активи извън тяхната система. САЩ ги очаква същата съдба като Зимбабве, която е затънала в хиперинфлация.

Източник: forbes.com

ФЕД се опитва да прокара кривата на доходността с лихвените проценти. Но всъщност трябва да се интересуваме от кривата на евродолара. Всеки път, когато тя се обърне, се случва трагедия след това. Така че, ако кривата отново се обърне, ще последва най-големият срив. Кога кривата на доходността действително се обръща? Нерядко доходността на дългосрочна облигация пада под доходността на краткосрочна облигация със същото кредитно качество. Това е огромен проблем за фондовия пазар, в частност.

Във видеото са разгледани мислите на Робърт Кийосаки:

https://www.youtube.com/watch?v=ackxvlsq2_w&ab_channel=FREENVESTING

Резюме

Сега бих искал да коментирам възгледите на автора на "Богат татко, беден татко".

Кийосаки е известен с това, че харесва и често прогнозира различни песимистични сценарии. Изглежда, че той плаши хората. През последните няколко години той не спести прогнозите си за падането на долара, икономическите кризи и, разбира се, срива на фондовата борса. Мисля, че сега той е най-близо до това и наистина предстои по-голяма криза.

Една от многото причини за това е повишаването на лихвените проценти. Фед наскоро повиши лихвените проценти до 3,25%, но това няма да спре просто така, тъй като се очаква до следващата година те да надхвърлят 4,5%. Следователно в момента лихвените проценти са на най-високото си равнище от финансовата криза през 2008 г. насам. А както знаем, повишаването на лихвените проценти не е особено приятно за акциите, докато доходността на облигациите се повишава в резултат на това.

Новопреразгледани икономически перспективи за следващите три години, източник: federalreserve.gov

Самият Фед ограничава икономическите перспективи. Според нейните прогнози икономиката на САЩ се очаква да нарасне само с 0,2% от БВП за тази година. Това е значителен спад спрямо представената през юни прогноза за растеж от 1,7%. За следващата година се очаква растежът да бъде 1,2 % спрямо първоначалните 1,7 %. Очаква се също така безработицата да се повиши и да достигне 3,8 % спрямо първоначалните 3,7 %. През следващата година тя би трябвало да достигне 4,4% в сравнение с прогнозираните преди това 3,9%. Перспективите за инфлацията също се влошиха. Разбира се, това са прогнози. Възможно е в действителност те да са и по-лоши.

Посочените прогнози се отнасят само за икономиката на САЩ. Както знаем, Европа има още повече проблеми. Особено що се отнася до енергията, тъй като САЩ не се сблъскват с проблеми, свързани с екстремни цени на енергията. Войната в Украйна, която не е голям проблем за САЩ, е свързана с това.

Лично аз мога да прогнозирам само фондовия пазар, не съм икономист. Не бих го видял толкова трагично, колкото Кийосаки. Според мен някои от спадовете вече са отминали. S&P 500 $^GSPC-0.2% вече е спаднал с 23% от началото на годината, а това не е малък спад. Съвсем спокойно пазарът може да спадне с още 10%. Мога да си представя спад от още 20%, така че това ще бъде 43,36% от годишния връх. Това е наистина много, но от друга страна, в исторически план тези спадове са се случвали и преди. Освен това последните повече от 10 години бяха изключително печеливши. Никое дърво не расте до небето.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.