S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Most jön minden idők legnagyobb tőzsdei összeomlása, ez Robert Kiyosaki utolsó figyelmeztetése.

György Sárosi
24. 9. 2022
6 min read

Robert Kiyosaki, a Rich Dad, Poor Dad című könyv szerzője az elmúlt néhány évben rendszeresen jósolt a gazdasági fejleményekről. Jóslatai általában nagyon pesszimisták. Ez alól a legújabb sem kivétel. Kiyosaki szerint az emberiség történetének legnagyobb tőzsdei összeomlása közeleg. Milyen indokokat hoz fel?

Felhívom a figyelmet arra, hogy a szöveg első felében csak Robert Kiyosaki véleményét és nézeteit adom meg.

Kiyosaki szerint a legnagyobb amerikai nyugdíjalap, az óriás CalPERS csődbe fog menni. Ez azt jelenti, hogy a tűzoltók, a tanárok és általában a köztisztviselők nyugdíj nélkül maradnak. Ez nem csak számukra lesz probléma, mert a nyugdíjpénzeket mindenhol befektetik. Épületekben, REIT-ekben vagy esetleg kötvényekben.

Kiyosaki attól tart, hogy az amerikai birodalom vége közeleg. A Fed-et, a pénzügyminisztériumot és a kormányt okolja a bukásáért. Annyira eltorzították az amerikai dollárt, hogy valahogyan nyugton kellett tartaniuk az embereket. A pénznyomtatásban, vagyis a mennyiségi lazításban találták meg az utat, amely ugyan tavaly véget ért, de mint láthatjuk, a buborék 2008 óta felfújódik. Emlékeztetnek minket arra, hogy a pénz valamilyen munka, termelés eredménye. Ezért, ha nem azért fizetjük az embereket, hogy dolgozzanak, akkor csak azért fizetjük őket, hogy elkerüljék a forradalmat, a puccsokat. Végül is ez volt az egyik oka a Római Birodalom végének. Ezért gondolja Kiyosaki, hogy az USA mint világhatalom vége közeleg. Mert a pénz korrupt.

Fed-eszközök összesen, forrás: federalreserve.gov

Mi folyik a Fednél? A Fednek állítólag nincs hatalma, csak egy árnyéka az európai árnyékbankrendszernek, amelynek nagyobb hatalma van. A Fed azt próbálja elhitetni velünk, hogy infláció van, de a valóságban depresszió van. Ezért vásárol Kiyosaki aranyat, ezüstöt és bitcoint. Nem bízik a Fedben, az Államkincstárban vagy a Wall Streetben, ezért a rendszerükön kívüli eszközöket vásárol. Az USA ugyanarra a sorsra jut, mint Zimbabwe, amely hiperinflációba süllyedt.

Forrás: forbes.com

A Fed a kamatlábakkal próbálja kitolni a hozamgörbét. De valójában az euró-dollár görbére kellene, hogy érdekeljen minket. Minden alkalommal, amikor ez megfordul, tragédia következik be. Ha tehát a görbe valaha is megfordul, a legnagyobb összeomlás következik. Mikor fordul meg ténylegesen a hozamgörbe? Szokatlan módon a hosszú lejáratú kötvények hozama alacsonyabb, mint az azonos hitelminőségű rövid lejáratú kötvények hozama. Ez különösen a részvénypiac számára jelent hatalmas problémát.

Robert Kiyosaki gondolatait ebben a videóban bővebben is kifejtjük:

https://www.youtube.com/watch?v=ackxvlsq2_w&ab_channel=FREENVESTING

Összefoglaló

Most a Rich Dad, Poor Dad című könyv szerzőjének nézeteiről szeretnék nyilatkozni.

Kiyosaki arról ismert, hogy kedveli és gyakran megjósolja a különböző pesszimista forgatókönyveket. Úgy tűnik, hogy megijeszti az embereket. Az elmúlt években nem kímélte a dollár bukását, a gazdasági válságokat és természetesen a tőzsdei összeomlást jósló előrejelzéseit. És azt hiszem, most van a legközelebb ehhez, és valóban egy nagyobb válság közeledik.

Ennek egyik oka a sok közül a kamatemelések. A Fed nemrég 3,25%-ra emelte a kamatokat, de ez nem fog csak úgy megállni, mivel jövőre 4,5% fölé emelkednek. Jelenleg tehát a kamatlábak a 2008-as pénzügyi válság óta a legmagasabb szinten vannak. És mint tudjuk, a kamatemelések nem túl kellemesek a részvények számára, miközben a kötvényhozamok emiatt emelkednek.

Újonnan felülvizsgált gazdasági kilátások a következő 3 évre, forrás: federalreserve.gov

Maga a Fed is szelídíti a gazdasági kilátásokat. Előrejelzései szerint az USA gazdasága az idei évre mindössze 0,2%-os GDP-növekedést vár, ami jelentős visszaesés a júniusban bemutatott 1,7%-os növekedési előrejelzéshez képest. Jövőre a növekedés várhatóan 1,2% lesz, szemben az eredeti 1,7%-kal. Hasonlóképpen a munkanélküliség is emelkedni fog, összesen 3,8% lesz, szemben az eredeti 3,7%-kal. Jövőre 4,4%-ot kell elérnie, szemben a korábban tervezett 3,9%-kal. Az inflációs kilátások is romlottak. Természetesen ezek előrejelzések. A valóságban rosszabbak is lehetnek.

Az említett előrejelzések csak az USA gazdaságára vonatkoznak. Mint tudjuk, Európának még több problémája van. Különösen, ha az energiáról van szó, mert az USA-nak nem kell a szélsőséges energiaárak formájában jelentkező problémákkal megküzdenie. Ehhez kapcsolódik az ukrajnai háború, amely nem jelent túl nagy problémát az USA számára.

Én személy szerint csak a tőzsdét tudom megjósolni, nem vagyok közgazdász. Én nem látnám olyan tragikusnak, mint Kiyosaki. Véleményem szerint a visszaesések némelyikén reálisan már túl vagyunk. Az S&P 500 $^GSPC-0.9% az év eleje óta már 23%-ot esett, ez nem kis esés. Könnyen lehet, hogy a piac további 10%-ot eshet. El tudok képzelni egy további 20%-os csökkenést is, így az éves csúcshoz képest ez összesen 43,36%-os elmaradást jelentene. Ez tényleg sok, másrészt történelmileg ezek a visszaesések már korábban is előfordultak. Ráadásul az elmúlt több mint 10 év rendkívül nyereséges volt. Egyetlen fa sem nő az égig.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.