S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Nüüd tuleb kõigi aegade suurim börsikrahh, see on Robert Kiyosaki viimane hoiatus

Mart Poom
24. 9. 2022
4 min read

Robert Kiyosaki, raamatu "Rich Dad, Poor Dad" autor, on viimastel aastatel teinud regulaarselt prognoose majandusarengu kohta. Tema ennustused on tavaliselt väga pessimistlikud. Viimane ei ole erand. Kiyosaki arvates on tulemas inimkonna ajaloo suurim börsikrahh. Milliseid põhjusi ta esitab?

Palun pange tähele, et teksti esimeses pooles annan ainult Robert Kiyosaki vaateid ja arvamusi.

Kiyosaki sõnul läheb USA suurim pensionifond, hiiglaslik CalPERS, pankrotti. See tähendab, et tuletõrjujad, õpetajad ja riigiametnikud üldiselt jäävad ilma pensionita. See ei ole ainult nende jaoks probleem, sest pensioniraha investeeritakse kõikjale. Hoonetes, REITides või ehk võlakirjades.

Kiyosaki kardab, et Ameerika impeeriumi lõpp on tulemas. Ta süüdistab FEDi, riigikassat ja valitsust selle allakäigus. Nad on USA dollarit nii palju moonutanud, et nad pidid kuidagi inimesi rahulikult hoidma. Nad leidsid tee raha trükkimises, või õigemini kvantitatiivses lõdvendamises, mis küll lõppes eelmisel aastal, kuid nagu me näeme, on mull paisunud alates 2008. aastast. Meile tuletatakse meelde, et raha on mingi töö, tootmise tulemus. Seega, kui me ei maksa inimestele töö eest, siis maksame neile ainult selleks, et vältida revolutsiooni, riigipöördeid. See oli lõppude lõpuks üks Rooma impeeriumi lõpu põhjusi. Seepärast arvab Kiyosaki, et USA kui maailmavõimu lõpp on tulemas. Sest raha on korrumpeerunud.

Föderaalreservi varade kogumaht, allikas: federalreserve.gov

Mis toimub Fediga? Fedil ei ole väidetavalt mingit võimu, see on vaid Euroopa varipangandussüsteemi vari, millel on rohkem võimu. Föderaalreserv püüab meile öelda, et meil on inflatsioon, kuid tegelikult on meil depressioon. Seepärast ostab Kiyosaki kulda, hõbedat ja Bitcoini. Ta ei usalda FEDi, riigikassa ega Wall Streeti, seega ostab ta varasid väljaspool nende süsteemi. USA on teel sama saatuse poole nagu Zimbabwe, mis on sattunud hüperinflatsiooni.

Allikas: forbes.com

Föderaalreserv püüab intressimääradega tulukõverat tõugata. Kuid tegelikult peaks meid huvitama eurodollari kõver. Iga kord, kui see pöördub, toimub pärast seda tragöödia. Seega, kui kõver kunagi uuesti ümber pööratakse, järgneb suurim kokkuvarisemine. Millal tulukõver tegelikult pöördub? Ebatavaliselt langeb pikaajalise võlakirja tootlus alla sama krediidikvaliteediga lühiajalise võlakirja tootluse. See on suur probleem eelkõige aktsiaturu jaoks.

Robert Kiyosaki mõtteid on laiendatud selles videos:

https://www.youtube.com/watch?v=ackxvlsq2_w&ab_channel=FREENVESTING

Kokkuvõte

Ma kommenteeriksin nüüd raamatu "Rich Dad, Poor Dad" autori seisukohti.

Kiyosaki on tuntud selle poolest, et talle meeldivad ja ta ennustab sageli erinevaid pessimistlikke stsenaariume. Tundub, et ta hirmutab inimesi. Ta ei ole säästnud oma ennustusi dollari languse, majanduskriiside ja muidugi börsikrahhi kohta viimastel aastatel. Ja ma arvan, et praegu on ta sellele kõige lähemal, ja tõepoolest on tulemas suurem kriis.

Üks paljudest põhjustest on intressimäärade tõstmine. Fed tõstis hiljuti intressimäärasid 3,25%-ni, kuid see ei peatu lihtsalt, sest järgmisel aastal kavatsetakse need tõsta üle 4,5%. Seetõttu on intressimäärad praegu kõrgeimal tasemel alates 2008. aasta finantskriisist. Ja nagu me teame, ei ole intressimäärade tõstmine aktsiatele eriti meelepärane, samas kui võlakirjade tootlus tõuseb selle tulemusena.

Uued läbivaadatud majandusprognoosid järgmiseks 3 aastaks, allikas: federalreserve.gov

Föderaalreserviamet ise taltsutab majandusväljavaateid. Selle prognoosi kohaselt kasvab USA majandus sel aastal eeldatavalt vaid 0,2% SKPst, mis on märkimisväärne langus võrreldes juunis esitatud 1,7% suuruse kasvuprognoosiga. Järgmise aasta majanduskasvuks oodatakse 1,2%, võrreldes esialgse 1,7%-ga. Samuti oodatakse tööpuuduse kasvu, mis on 3,8%, võrreldes esialgse 3,7%-ga. Järgmisel aastal peaks see jõudma 4,4%-ni, võrreldes varem prognoositud 3,9%-ga. Ka inflatsiooniväljavaated on halvenenud. Loomulikult on need prognoosid. Tegelikkuses võivad nad olla veelgi hullemad.

Nimetatud prognoosid on esitatud ainult USA majanduse kohta. Nagu me teame, on Euroopas veelgi rohkem probleeme. Eriti kui tegemist on energiaga, sest USA-l ei ole mingeid probleeme äärmuslike energiahindade näol. Sellega on seotud sõda Ukrainas, mis ei ole USA jaoks väga suur probleem.

Mina isiklikult oskan ennustada ainult aktsiaturgu, ma ei ole majandusteadlane. Ma ei näeks seda nii traagiliselt kui Kiyosaki. Minu arvates oleme realistlikult öeldes mõnest langusest möödas. S&P 500 $^GSPC+0.1% on aasta algusest alates juba 23% langenud, see ei ole väike langus. Üsna lihtsalt võib turg langeda veel 10%. Ma võin ette kujutada veel 20% langust, nii et see oleks 43,36% pesu aasta kõrgeimast tasemest kokku. See on tõesti palju, teisest küljest on selliseid langusi ajalooliselt ka varem esinenud. Lisaks sellele on viimased 10+ aastat olnud äärmiselt kasumlikud. Ükski puu ei kasva taevani.

Lugege kogu artiklit tasuta?
Mine edasi 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Andke artikkel edasi või salvestage see hilisemaks.