S&P 500 ^GSPC
5,248.49
+0.86%
Nvidia NVDA
$902.50
-2.50%
Apple AAPL
$173.31
+2.12%
Tesla TSLA
$179.83
+1.22%
Amazon AMZN
$179.83
+0.86%
Meta META
$493.86
-0.41%
Alphabet GOOG
$151.94
+0.16%
Microsoft MSFT
$421.43
-0.05%

Magnatul indian devine al doilea cel mai bogat om de pe planetă și investește până la 2,5 miliarde de dolari în companie

Nicolae Francescu
24. 9. 2022
6 min read

Vizionarul și fondatorul Amazon, Jeff Bezos, a fost înlocuit recent pe locul al doilea în topul celor mai bogați oameni de pe planetă de antreprenorul indian Gautam Adani, care l-a depășit cu mai puțin de 20 de milioane de dolari după ce acțiunile companiei sale Adani Enterprises au explodat. Gautam Adani este un nume oarecum necunoscut pentru mulți dintre voi, dar merită respect pentru ceea ce a construit. Ne referim la conglomeratul său, care a crescut cu mii de procente în doar câțiva ani. Astăzi, vom arunca o privire asupra acestui conglomerat și vă vom prezenta industriile în care Adani vede în prezent un potențial de creștere pe termen lung.

Gautam Adani

Sună poate prea bine ca să fie adevărat? În cazul noului număr doi în topul celor mai bogați oameni din lume, povestea lui Adani nu este una în care doar conglomeratul său a urcat în rang și a ajuns în câțiva ani în această poziție. De fapt, este o poveste lungă și dificilă, plină de obstacole, care își are rădăcinile în 1988, când Adani și-a fondat conglomeratul. Ceea ce ne spune, de fapt, că această lungă călătorie, deasupra lui Bezos și sub Elon Musk în același timp, a durat peste 44 de ani. Să devii atât de bogat și de reușit costă pur și simplu ceva, iar în acest caz este doar un alt exemplu de perseverență combinată cu multă muncă.

În ultimii opt ani, antreprenorul de primă generație din statul său natal Gujarat a ieșit din anonimat pentru a-l eclipsa pe Jeff Bezos de la Amazon. Niciun alt antreprenor asiatic nu a ajuns atât de sus. Adani este, la propriu, un om care a construit ceva extrem din nimic, în plus, este foarte iubit pe plan intern și a fost adesea descris ca un adevărat ministru al Indiei, deoarece a purtat discuții cu persoane influente pe tema schimbărilor climatice și economice(inclusiv cuBoris Johnson).

Ascensiunea lui Gautam Adani până pe locul 2 în clasamentul mondial al averilor, generată în principal de acțiunile tranzacționate pe piața locală, merită să fie în centrul atenției.

Adani Enterprises (conglomeratul lui Adani)

Conglomeratul a înregistrat o creștere de peste 60.000% din 1988, dar principala creștere a avut loc în ultimii 2-5 ani, când compania a cunoscut o creștere fulminantă.

Adani Group este un conglomerat multinațional indian cu sediul în Ahmedabad. A fost fondată de Gautam Adani în 1988 ca o companie de comerț cu mărfuri, având ca firmă emblematică Adani Enterprises.

Stocul de companii din imperiul său de afaceri indian - de la porturi la distribuția de gaze și de la extracția de cărbune la energie regenerabilă - a dus la recenta avere a conglomeratului.

Mai mult, Adani nu pare să se lase mai prejos și intenționează să-și consolideze poziția sau chiar să-l amenințe pe Elon Musk însuși (în calitate de cel mai bogat om din lume).

  • Firma lui Gautam Adani a obținut un proiect portuar în valoare de 3,1 miliarde de dolari în estul Indiei.
  • Grupul Adani va construi un port în statul indian Bengalul de Vest, cu o investiție planificată de peste 3 miliarde de dolari, în timp ce conglomeratul său continuă să își consolideze controlul asupra sectoarelor locale de infrastructură și logistică.
  • În acest fel, Adani va crea, de asemenea, o multitudine de locuri de muncă - mai mult de 125 000 de locuri de muncă directe și indirecte, mai exact.
  • Cea mai recentă victorie adaugă forță celui mai mare operator portuar privat din India, care deține deja o cotă de 30% din piața internă și asigură contracte la nivel mondial.

Gautam Adani este, de asemenea, un investitor cu experiență. Unde găsește oportunități acum?

În mod clar, răspunsul nu va fi - acțiuni americane. Am scris de câteva ori în trecut despre piața indiană și despre potențialul acesteia și, în general, se preconizează că India va fi a doua putere mondială până în 2050, ceea ce deschide, de asemenea, porțile pentru investiții.

Miliardarul Gautam Adani a investit până la 200 de miliarde de rupii (2,5 miliarde de dolari) în firma de ciment Cement Arm și l-a desemnat pe fiul său să supravegheze afacerea nou achiziționată, în timp ce al doilea cel mai bogat om din lume încearcă să își consolideze imperiul de infrastructură, care include porturi, utilități și producția de energie.

"Ceea ce face din ciment o afacere interesantă este posibilitatea ca, după 2050, creșterea în India să o depășească pe cea a oricărei alte țări", a declarat Adani într-un comunicat, adăugând că afacerile diverse oferă "relații de neegalat" pentru industria cimentului.

  • Nu luați acest lucru ca pe un conflict de interese, Adani l-a împins pe fiul său să conducă compania, deci nu a fost un cadou pentru a menține compania fiului său în funcțiune. Este vorba de încrederea că în mâinile fiului său va fi bine condusă.

Anunțurile recente arată, de asemenea, că magnatul face din unitățile de ciment motorul de creștere al imperiului său și consolidează lanțul logistic care include porturi maritime, aeroporturi, proprietăți imobiliare și cărbune. Adani se diversifică rapid dincolo de rădăcinile sale tradiționale (combustibili fosili) și se extinde în centre de date, servicii digitale, telecomunicații și media.

Concluzie

Acest subiect mi s-a părut foarte interesant, deoarece nu este ușor să-l învingi pe cel de-al doilea om de pe planetă (Bezos). Ceea ce face ca întreaga poveste să fie și mai bună este faptul că este vorba de un om cu rădăcini în India, unde situația nu este deloc ideală pentru a construi un conglomerat atât de mare aproape de la zero. Mai presus de toate, totul îmi întărește ideea că India avansează și că începe să-mi placă ideea că India va fi una dintre superputerile lumii în viitor. Nu am încă nicio investiție în acest teritoriu, dar am câteva gânduri și idei în minte, iar potențialul de creștere în multe sectoare este foarte mare.

  • Dar tu? Vedeți un potențial în India pentru viitor?
  • Poate Adani să îl detroneze pe Elon Musk însuși în viitor?

Vă rugăm să rețineți că nu este vorba de o consultanță financiară. Fiecare investiție trebuie să fie supusă unei analize amănunțite.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.