S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Az indiai mágnás a világ második leggazdagabb embere lesz, és akár 2,5 milliárd dollárt is befektet a cégbe

György Sárosi
24. 9. 2022
7 min read

Az Amazon alapítóját, Jeff Bezost nemrégiben váltotta le a világ második leggazdagabb embere címről Gautam Adani indiai vállalkozó, aki kevesebb mint 20 millió dollárral előzte meg őt, miután cégének, az Adani Enterprisesnak a részvényei az egekbe szöktek. Gautam Adani sokak számára ismeretlen név, de tiszteletet érdemel azért, amit felépített. Ez alatt a konglomerátumát értjük, amely néhány év alatt több ezer százalékkal nőtt. Ma megnézzük ezt a konglomerátumot, és bemutatjuk azokat az iparágakat, amelyekben az Adani jelenleg hosszú távú növekedési potenciált lát.

Gautam Adani

Talán túl jól hangzik, hogy igaz legyen? A világ leggazdagabb emberei között a világ új második számú vezetője, Adani története nem arról szól, hogy konglomerátuma néhány év alatt feljebb lépett a ranglétrán, és felküzdötte magát erre a pozícióra. Valójában ez egy hosszú és kihívásokkal teli, akadályokkal teli történet, amelynek gyökerei egészen 1988-ig nyúlnak vissza, amikor Adani megalapította konglomerátumát. Ami valójában azt mondja, hogy ez a hosszú út, amely egyszerre Bezos felett és Elon Musk alatt van, több mint 44 évig tartott. Ilyen sikeres és gazdag emberré válni egyszerűen valamibe kerül, és ebben az esetben ez csak egy újabb példa a kitartásra és a kemény munkára.

Az elmúlt nyolc év során az első generációs vállalkozó a szülőföldjéről, Gudzsarát államból a viszonylagos ismeretlenségből felemelkedett, és az Amazon Jeff Bezosát is háttérbe szorította. Egyetlen más ázsiai vállalkozó sem emelkedett még ilyen magasra. Adani szó szerint egy olyan ember, aki a semmiből épített valami extrém dolgot, ráadásul belföldön is szeretik, és gyakran India igazi minisztereként jellemezték, mivel befolyásos emberekkel folytatott megbeszéléseket az éghajlatváltozásról és a gazdasági változásokról(köztük Boris Johnsonnal).

Gautam Adani felemelkedése a globális vagyoni rangsor második helyére, amelyet elsősorban a helyi piacon forgalmazott részvényekből szerzett, megérdemli, hogy reflektorfénybe kerüljön.

Adani Enterprises (Adani konglomerátuma)

A konglomerátum 1988 óta több mint 60 000%-kal gyarapodott, de a fő növekedés az elmúlt 2-5 évben következett be, amikor a vállalat meteorikus növekedést tapasztalt.

Az Adani Group egy indiai multinacionális konglomerátum, amelynek székhelye Ahmedabadban van. Gautam Adani alapította 1988-ban, mint nyersanyagkereskedelmi vállalatot, amelynek zászlóshajója az Adani Enterprises.

Indiai üzleti birodalmának vállalatai - a kikötőktől a gázelosztáson és a szénbányászaton át a megújuló energiáig - a konglomerátum közelmúltbeli szerencséjéhez vezettek.

Ráadásul Adani nem tűnik restnek, és szándékában áll megszilárdítani pozícióját, sőt, akár magát Elon Muskot is fenyegetni (mint a világ első számú leggazdagabb emberét).

  • Gautam Adani cége egy 3,1 milliárd dolláros kikötői projektet biztosított Kelet-Indiában.
  • Adani csoportja az indiai Nyugat-Bengál államban fog kikötőt építeni több mint 3 milliárd dolláros tervezett beruházással, mivel konglomerátuma tovább erősíti ellenőrzését a helyi infrastruktúra és logisztikai ágazatok felett.
  • Ezzel az Adani számtalan munkahelyet is teremt - pontosabban több mint 125 000 közvetlen és közvetett munkahelyet.
  • A legutóbbi győzelem tovább erősíti India legnagyobb privát kikötőüzemeltetőjét, amely már 30%-os részesedéssel rendelkezik a hazai piacon, és globális szerződéseket köt.

Gautam Adani szintén tapasztalt befektető. Hol talál most lehetőségeket?

A válasz nyilvánvalóan nem az amerikai részvények lesznek. A múltban már többször írtam az indiai piacról és annak lehetőségeiről, és az általános előrejelzések szerint India 2050-re második világhatalom lesz, ami szintén megnyitja a kapukat a befektetések előtt.

A milliárdos Gautam Adani 200 milliárd rúpiát (2,5 milliárd dollár) pumpált a Cement Arm cementgyártó cégbe, és fiát bízta meg az újonnan megszerzett üzletág felügyeletével, mivel a világ második leggazdagabb embere igyekszik megerősíteni infrastrukturális birodalmát, amely magában foglalja a kikötőket, a közműveket és az energiatermelést.

"Ami a cementet izgalmas üzletággá teszi, az az, hogy Indiában a növekedés mértéke 2050 után meghaladja bármely más országét" - mondta Adani egy nyilatkozatban, hozzátéve, hogy a sokszínű vállalkozások "páratlan kapcsolatokat" biztosítanak a cementipar számára.

  • Ne vegye ezt összeférhetetlenségnek, Adani a fiát tolta a cég élére, tehát nem valami ajándék volt, hogy a fia cégét fenntartsa. Az egész arról szól, hogy bízik abban, hogy a fia kezében jól fog működni.

A közelmúltbeli bejelentések azt is mutatják, hogy a mágnás a cementegységeket teszi birodalma növekedési motorjává, és erősíti a logisztikai láncot, amely magában foglalja a tengeri kikötőket, repülőtereket, ingatlanokat és szenet. Az Adani gyorsan diverzifikálódik hagyományos gyökerein (fosszilis tüzelőanyagok) túl, és az adatközpontok, a digitális szolgáltatások, a távközlés és a média területére terjeszkedik.

Következtetés

Nagyon érdekesnek találtam ezt a témát, mivel a bolygó második emberét (Bezos) nem könnyű feladat leváltani. Az egész történetet még jobbá teszi, hogy ez az ember Indiában gyökerezik, ahol a helyzet egyáltalán nem ideális egy ekkora konglomerátum szinte a semmiből való felépítéséhez. Mindenekelőtt az egész dolog azt erősíti meg bennem, hogy India halad előre, és kezd nagyon tetszeni az az elképzelés, hogy India a jövőben a világ egyik szuperhatalma lesz. Még nincs semmilyen befektetésem azon a területen, de van néhány gondolat és ötlet a fejemben, és a növekedési potenciál számos ágazatban valóban óriási.

  • Mi a helyzet veled? Lát potenciált Indiában a jövőre nézve?
  • Adani detronizálhatja magát Elon Muskot a jövőben?

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden beruházást alapos elemzésnek kell alávetni.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.