S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Indijski tajkun postane drugi najbogatejši človek na svetu in v podjetje vloži do 2,5 milijarde dolarjev.

Mladen Rudonja
24. 9. 2022
5 min read

Vizionarja in ustanovitelja Amazona Jeffa Bezosa je na drugem mestu najbogatejših ljudi na svetu nedavno zamenjal indijski podjetnik Gautam Adani, ki ga je prehitel za manj kot 20 milijonov dolarjev, potem ko so delnice njegovega podjetja Adani Enterprises skokovito narasle. Gautam Adani je mnogim med vami nekoliko neznano ime, vendar si zasluži spoštovanje za to, kar je zgradil. S tem mislimo na njegov konglomerat, ki se je v nekaj letih povečal za več tisoč odstotkov. Danes si bomo ogledali ta konglomerat in vam predstavili panoge, v katerih Adani trenutno vidi potencial za dolgoročno rast.

Gautam Adani

Sliši se morda preveč dobro, da bi bilo res? V primeru novega drugega najbogatejšega človeka na svetu Adanijeva zgodba ni zgodba o tem, da bi se njegov konglomerat le vzpenjal po lestvici in se v nekaj letih prebil do tega položaja. Pravzaprav je to dolga in zahtevna zgodba, polna ovir, katere korenine segajo v leto 1988, ko je Adani ustanovil svoj konglomerat. To nam pravzaprav pove, da je ta dolga pot nad Bezosom in hkrati pod Elonom Muskom trajala več kot 44 let. Postati tako uspešen in bogat preprosto nekaj stane in v tem primeru je to le še en primer vztrajnosti in trdega dela.

V zadnjih osmih letih se je podjetnik prve generacije iz domače zvezne države Gudžarat iz relativne neznanosti povzpel na raven Jeffa Bezosa iz Amazona. Noben drug azijski podjetnik se še ni povzpel tako visoko. Adani je dobesedno človek, ki je iz nič zgradil nekaj izjemnega, poleg tega je doma priljubljen in pogosto opisan kot pravi indijski minister, saj se je pogovarjal z vplivnimi ljudmi o podnebnih in gospodarskih spremembah(vključno z Borisom Johnsonom).

Gautam Adani se je povzpel na drugo mesto na svetovni lestvici premoženja, ki ga je ustvaril predvsem z delnicami, s katerimi se trguje na lokalnem trgu, zato si zasluži biti v središču pozornosti.

Adani Enterprises (Adanijev konglomerat)

Konglomerat je od leta 1988 pridobil več kot 60 000 %, vendar je največjo rast dosegel v zadnjih dveh do petih letih, ko je podjetje doživelo bliskovito rast.

Adani Group je indijski multinacionalni konglomerat s sedežem v Ahmedabadu. Gautam Adani ga je ustanovil leta 1988 kot podjetje za trgovanje z blagom, katerega vodilno podjetje je Adani Enterprises.

V njegovem indijskem poslovnem imperiju je veliko podjetij - od pristanišč do distribucije plina, od premogovništva do obnovljivih virov energije -, ki so pripomogla k nedavnemu uspehu konglomerata.

Še več, zdi se, da Adani ne popušča in namerava utrditi svoj položaj ali celo ogroziti Elona Muska (ki je najbogatejši človek na svetu).

  • Podjetje Gautama Adanija je pridobilo 3,1 milijarde dolarjev vreden pristaniški projekt v vzhodni Indiji.
  • Adanijeva skupina bo v indijski zvezni državi Zahodna Bengalija zgradila pristanišče z načrtovano naložbo v višini več kot 3 milijarde dolarjev, saj njegov konglomerat še naprej krepi svoj nadzor nad lokalno infrastrukturo in logističnim sektorjem.
  • Pri tem bo Adani ustvaril tudi številna delovna mesta - natančneje več kot 125.000 neposrednih in posrednih delovnih mest.
  • Najnovejša zmaga pomeni dodatno okrepitev največjega zasebnega upravljavca pristanišč v Indiji, ki že ima 30-odstotni delež na domačem trgu in pridobiva globalne pogodbe.

Tudi Gautam Adani je izkušen vlagatelj. Kje zdaj išče priložnosti?

Jasno je, da odgovor ne bo - ameriški lastniški vrednostni papirji. V preteklosti sem že nekajkrat pisal o indijskem trgu in njegovem potencialu, po splošnih napovedih pa bo Indija do leta 2050 postala druga svetovna velesila, kar odpira vrata tudi za naložbe.

Milijarder Gautam Adani je v podjetje Cement Arm vložil kar 200 milijard rupij (2,5 milijarde dolarjev) in za nadzor nad novo pridobljenim podjetjem pooblastil svojega sina, saj si drugi najbogatejši človek na svetu prizadeva okrepiti svoj infrastrukturni imperij, ki vključuje pristanišča, komunalne storitve in proizvodnjo električne energije.

"Cement je vznemirljiv posel zato, ker bo rast v Indiji po letu 2050 presegla rast v kateri koli drugi državi," je v izjavi dejal Adani in dodal, da različni posli zagotavljajo "neprimerljive odnose" za cementno industrijo.

  • Ne razumite tega kot navzkrižje interesov, saj je Adani na čelo podjetja potisnil svojega sina, tako da to ni bilo darilo za ohranitev sinovega podjetja. Gre za zaupanje, da bo v rokah njegovega sina dobro voden.

Nedavne napovedi kažejo tudi, da tajkun cementne enote postavlja za gonilo rasti svojega imperija in krepi logistično verigo, ki vključuje morska pristanišča, letališča, nepremičnine in premog. Adani hitro širi svojo dejavnost, ki presega svoje tradicionalne korenine (fosilna goriva) in se usmerja v podatkovne centre, digitalne storitve, telekomunikacije in medije.

Zaključek

Ta tema se mi je zdela zelo zanimiva, saj premagati drugega človeka na planetu (Bezosa) ni lahko. Celotna zgodba je še boljša, ker gre za človeka, ki ima korenine v Indiji, kjer razmere sploh niso idealne za gradnjo tako velikega konglomerata skoraj iz nič. Predvsem pa me vse skupaj prepričuje, da Indija napreduje, in resnično mi je všeč zamisel, da bo Indija v prihodnosti ena od svetovnih velesil. Na tem območju še nimam naložb, vendar imam v glavi nekaj misli in idej, možnosti za rast v številnih sektorjih pa so tam res velike.

  • Kaj pa vi? Ali v Indiji vidite potencial za prihodnost?
  • Ali lahko Adani v prihodnosti s prestola odstavi samega Elona Muska?

Upoštevajte, da to ni finančno svetovanje. Vsako naložbo je treba temeljito analizirati.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.