S&P 500 ^GSPC
5,251.36
+0.05%
Tesla TSLA
$177.14
-1.49%
Apple AAPL
$170.76
-1.47%
Meta META
$489.46
-0.89%
Amazon AMZN
$180.94
+0.62%
Nvidia NVDA
$907.71
+0.58%
Microsoft MSFT
$421.04
-0.09%
Alphabet GOOG
$151.90
-0.02%

Nejnovější ekonomická data ukazují, že je Čína stále ve velkých problémech

Pavel Botek
25. 9. 2022
6 min read

Nedávno jsem psal článek o tom, že velikáni prodávají své akcie, které si pořídili v Číně. Čínská ekonomika totiž nevypadala vůbec dobře, byla tam řada problémů a hrozeb, na což vlastně bude navazovat i dnešní článek. V minulém týdnu k nám dorazila nejnovější ekonomická data, která ukazují pár náznaků pro možné zlepšení, ale zároveň poukazují na další nedostatky a problémy v ekonomice, které jen tak neutichnou. Je aktuálně Čína vysoce rizikovou z pohledu investic?

Je kolaps čínské ekonomiky na obzoru?

Tato tématika mi přijde důležitá a zajímavá, jelikož zde v minulosti bylo mnoho zastánců čínských akcií, no a především se jedná o jednu z hlavních světových ekonomik. Nejnovější ekonomická data nám poukazují na mírné zlepšení v určitých oblastech, přesto však stále není vyhráno. Proč? To si rozebereme níže.

Pokud tato tématika někoho bude zajímat víc do hloubky, tak jsem se tím nedávno zabýval v tomto článku: Směřuje čínská ekonomika do záhuby? Velikáni v čele s Warrenem Buffettem prodávají čínské akcie ve velkém.

Nejnovější údaje

Čína v pátek oznámila údaje, které ukázaly oživení růstu v srpnu oproti předchozímu měsíci. Data také předčila očekávání ve všech oblastech.

Maloobchodní tržby vzrostly v srpnu o 5,4% oproti předchozímu roku, což je nejrychleji od období leden-únor letošního roku, podle údajů zveřejněných Národním statistickým úřadem. Srpnové maloobchodní tržby celkově překonaly prognózu růstu o 3,5 %.

Mezi celkově povzbudivými údaji byly největší překvapení zaznamenány maloobchodní tržby, které podpořily prodeje osobních automobilů a pomohly ve srovnání s nízkým růstem v srpnu loňského roku, zdůraznil Hao Zhou, hlavní ekonom společnosti Guotai Junan International.

  • Online prodej fyzického zboží také vzrostl v srpnu o 12,8% oproti předchozímu roku, což je rychlejší než 10,1% růst v červenci.
  • Průmyslová produkce vzrostla v srpnu o 4,2% oproti předchozímu roku, čímž překonala 3,8% nárůst odhadovaný v průzkumu analytiků. Navzdory meziročnímu poklesu v hlavních kategoriích, jako je cement a ocel, se automobily opět ukázaly jako světlé místo, přičemž výroba osobních automobilů vzrostla o 33%.
  • Investice do fixních aktiv za prvních osm měsíců roku vzrostly o 5,8 %, což je více než 5,5 % předpovídaný nárůst. Nejvíce vzrostly investice do zpracovatelského průmyslu, a to o 10 % oproti předchozímu roku. Investice do infrastruktury rostly meziročně o něco rychlejším tempem než v červenci.
  • Investice do nemovitostí se od srpna dále snížily, a to o 7,4% oproti předchozímu roku oproti poklesu o 6,4% hlášenému za rok (od července). Zde se vážně vůbec nedivím poklesu (tématiku nemovitostního trhu jsem už také rozebíral) 😄

Přetrvávající problémy

Mluvčí Národního statistického úřadu Fu Linghui řekl novinářům, že nedostatečná domácí poptávka je významným problémem. Poukázal na větší investice do infrastruktury a výroby jako na způsoby, jak podpořit růst.

  • Fu také uvedl, že epidemie Covid a extrémní počasí od srpna ovlivnily výstavbu některých projektů a zpomalily růst investic.
  • Míra nezaměstnanosti mladých lidí ve věku 16 až 24 let se v srpnu snížila na 18,7 %. Zůstala však mnohem vyšší než celková míra nezaměstnanosti ve městech, která v srpnu činila 5,3 %.
  • Čínský index spotřebitelských cen se v srpnu snížil z dvouletých maxim a vykázal meziroční nárůst o 2,5%. Bez započtení potravin a energií však index vzrostl pouze o 0,8 %, což opět odráží nevýraznou poptávku.

Propad realitního sektoru také zatěžuje poptávku. O několik týdnů dříve čínský developer Country Garden popsal, že trh s nemovitostmi "rychle sklouzl do těžké deprese".

Fu řekl, že stabilizace trhu s nemovitostmi vyžaduje více práce a že průmysl je stále v "sestupném období" navzdory některým pozitivním změnám.

  • Čínská ekonomika zůstala pod tlakem částečně kvůli covidovým kontrolám, které v srpnu tížily desítky tisíc obyvatel a turistů.
  • Letní měsíc byl také poznamenán extrémně vysokými teplotami v některých částech Číny, což v některých místech vyvolalo dočasný přídělový systém energie. 
  • Růst exportu v srpnu meziročně zpomalil na 7,1% což signalizuje, že hnací síla čínského růstu může slábnout, protože globální poptávka ochabuje. Domácí poptávka zůstala slabá, přičemž dovoz vzrostl oproti předchozímu roku pouze o 0,3 %.

"Očekáváme, že podpora vývozu může v příštích několika měsících nadále slábnout kvůli změkčující se globální poptávce," řekl Bruce Pang, hlavní ekonom a vedoucí výzkumu pro Velkou Čínu v JLL.

Závěr

Od mého posledního článku sice ještě neuběhlo mnoho dnů, ale nejnovější ekonomická data stále nenaznačují žádné větší zlepšení. Nemovitostní trh nadále ochabuje, covid se neustále hrotí do extrémů, export slábne a poptávka klesá. I přes pár kladných ukazatelů zde stále vnímám vícero rizik, která mi jen potvrzují názor, že se jedná o poměrně rizikovou oblast z pohledu investic, co se týká investování do čínských akcií. Věřím, že se s tím druhá nejsilnější ekonomika světa popere, ale prozatím to může být dost nevyzpytatelné a osobně bych nějakou dobu nevyhledával nové investiční příležitosti na čínském trhu. Navíc se do seznamu prodejců akcií z Číny přidává také investor Ray Dalio, který prodal JD a Alibaba, což je další zvučné jméno, které prchá z Číny. Obrázek si musí udělat každý sám, nechci nikomu kazit iluze, jedná se pouze o můj názor.

Upozorňuji, že se nejedná o finanční poradenství. Každá investice musí projít důkladnou analýzou.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.