S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Cele mai recente date economice arată că China are în continuare mari probleme

Nicolae Francescu
25. 9. 2022
6 min read

Recent am scris un articol despre giganții care își vând acțiunile pe care le-au cumpărat în China. Economia chineză nu arăta deloc bine, existau o serie de probleme și amenințări, ceea ce, de fapt, este ceea ce va urma în articolul de astăzi. Săptămâna trecută, am primit cele mai recente date economice, care au arătat câteva semne de posibilă îmbunătățire, dar care au indicat și alte slăbiciuni și probleme din economie care nu vor dispărea pur și simplu. Este China un risc ridicat în prezent din perspectiva investițiilor?

Se anunță o prăbușire a economiei chineze?

Consider că acest subiect este important și interesant, deoarece în trecut au existat mulți susținători ai acțiunilor chinezești și, cel mai important, este una dintre cele mai importante economii ale lumii. Cele mai recente date economice ne arată o ușoară îmbunătățire în anumite domenii, dar nu este încă o cauză pierdută. De ce? Vom detalia acest lucru mai jos.

Dacă acest subiect interesează pe cineva mai în profunzime, l-am abordat recent în acest articol: Se îndreaptă economia Chinei spre o catastrofă? Giganții conduși de Warren Buffett vând în masă acțiuni chinezești.

Cele mai recente date

China a raportat vineri date care au arătat o revenire a creșterii economice în august față de luna precedentă . De asemenea, datele au depășit așteptările în toate domeniile.

Vânzările cu amănuntul au crescut cu 5,4% în august față de anul precedent, cel mai rapid din perioada ianuarie-februarie a acestui an, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică. În general, vânzările cu amănuntul din august au depășit prognoza de creștere de 3,5%.

Dintre datele în general încurajatoare, vânzările cu amănuntul au înregistrat cea mai mare surpriză, impulsionate de vânzările de autoturisme, care au ajutat la compararea cu creșterea scăzută din august anul trecut, a subliniat Hao Zhou, economist șef la Guotai Junan International.

  • De asemenea, vânzările online de bunuri fizice au crescut cu 12,8% în august față de anul precedent, mai rapid decât creșterea de 10,1% din iulie.
  • Producția industrială a crescut cu 4,2% în august față de anul precedent, depășind creșterea de 3,8% estimată într-un sondaj realizat în rândul analiștilor. În ciuda scăderilor de la an la an în categorii importante, cum ar fi cimentul și oțelul, automobilele s-au dovedit din nou un punct luminos, producția de autoturisme crescând cu 33%.
  • Investițiile în active fixe au crescut cu 5,8% în primele opt luni ale anului, mai mult decât prognoza de 5,5%. Investițiile în industria prelucrătoare au crescut cel mai mult, cu 10% față de anul precedent. Investițiile în infrastructură au crescut într-un ritm ușor mai rapid decât în iulie, de la an la an.
  • Investițiile imobiliare au scăzut și mai mult din august, cu 7,4% față de anul precedent, comparativ cu o scădere de 6,4% raportată pentru întregul an (din iulie). Chiar nu mă surprinde deloc declinul de aici (amdiscutat deja și despre tema pieței imobiliare) 😄.

Probleme persistente

Purtătorul de cuvânt al Biroului Național de Statistică, Fu Linghui, a declarat reporterilor că cererea internă insuficientă reprezintă o problemă semnificativă. El a indicat o creștere a investițiilor în infrastructură și în industria prelucrătoare ca modalități de stimulare a creșterii.

  • Fu a mai spus că epidemia de Covid și vremea extremă din august au afectat construcția unor proiecte și au încetinit creșterea investițiilor.
  • Rata șomajului pentru persoanele cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani a scăzut la 18,7% în august. Cu toate acestea, a rămas mult mai mare decât rata globală a șomajului în mediul urban de 5,3% în august.
  • Indicele prețurilor de consum din China a scăzut în august de la nivelul maxim al ultimilor doi ani și a înregistrat o creștere de 2,5% în ritm anual. Cu toate acestea, excluzând alimentele și energia, indicele a crescut doar cu 0,8%, reflectând din nou cererea slabă.

Scăderea din sectorul imobiliar afectează, de asemenea, cererea. Cu câteva săptămâni mai devreme, dezvoltatorul imobiliar chinez Country Garden a descris piața imobiliară ca fiind "intrată rapid într-o depresiune severă".

Fu a declarat că stabilizarea pieței imobiliare necesită mai multă muncă și că industria se află încă într-o "spirală descendentă", în ciuda unor evoluții pozitive.

  • Economia Chinei a rămas sub presiune, în parte din cauza controalelor asupra covidelor care au afectat zeci de mii de rezidenți și turiști în luna august.
  • Luna de vară a fost, de asemenea, marcată de temperaturi extrem de ridicate în unele părți ale Chinei, ceea ce a dus la raționalizarea temporară a energiei electrice în unele locuri.
  • Creșterea exporturilor a încetinit în august la 7,1% de la an la an, semnalând că motorul de creștere al Chinei ar putea slăbi pe măsură ce cererea globală se clatină. Cererea internă a rămas slabă, cu o creștere a importurilor de numai 0,3% față de anul precedent.

"Ne așteptăm ca sprijinul pentru exporturi să continue să slăbească în următoarele câteva luni din cauza reducerii cererii globale", a declarat Bruce Pang, economist șef și șef al departamentului de cercetare pentru China Mare la JLL.

Concluzie

Poate că nu au trecut multe zile de la ultimul meu articol, dar cele mai recente date economice încă nu sugerează nicio îmbunătățire majoră. Piața imobiliară continuă să se clatine, cotele continuă să atingă cote extreme, exporturile slăbesc, iar cererea este în scădere. În ciuda câtorva indicatori pozitivi, văd încă o serie de riscuri, care nu fac decât să îmi confirme opinia că acesta este un domeniu destul de riscant în ceea ce privește investițiile în acțiuni chinezești. Cred că a doua cea mai puternică economie a lumii va face față, dar pentru moment poate fi destul de neregulată și, personal, nu aș căuta noi oportunități de investiții pe piața chineză pentru o perioadă de timp. În plus, investitorul Ray Dalio, care a vândut JD și Alibaba, este un alt nume răsunător care fuge din China, se alătură listei de vânzători de acțiuni din China. Fiecare trebuie să își facă propria imagine, nu vreau să stric iluziile nimănui, este doar părerea mea.

Vă rugăm să rețineți că nu este vorba de consultanță financiară. Fiecare investiție trebuie să treacă printr-o analiză amănunțită.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.