S&P 500 ^GSPC
5,011.12
-0.22%
Tesla TSLA
$149.83
-3.62%
Microsoft MSFT
$404.33
-1.82%
Meta META
$501.80
+1.54%
Amazon AMZN
$179.17
-1.16%
Nvidia NVDA
$846.71
+0.76%
Apple AAPL
$167.04
-0.57%
Alphabet GOOG
$157.46
+0.37%

A legfrissebb gazdasági adatok azt mutatják, hogy Kína még mindig nagy bajban van

György Sárosi
25. 9. 2022
7 min read

Nemrég írtam egy cikket arról, hogy az óriáscégek eladják a Kínában vásárolt részvényeiket. A kínai gazdaság egyáltalán nem nézett ki jól, számos probléma és fenyegetés volt, amit tulajdonképpen a mai cikk követni fog. Az elmúlt héten érkeztek hozzánk a legfrissebb gazdasági adatok, amelyek a lehetséges javulás néhány jelét mutatják, de rámutatnak a gazdaság egyéb gyengeségeire és problémáira is, amelyek nem fognak csak úgy eltűnni. Kína jelenleg befektetési szempontból magas kockázatú?

A kínai gazdaság összeomlása van a láthatáron?

Fontosnak és érdekesnek tartom ezt a témát, mivel a múltban sokan támogatták a kínai részvényeket, és ami a legfontosabb, ez a világ egyik legnagyobb gazdasága. A legfrissebb gazdasági adatok bizonyos területeken enyhe javulást mutatnak, de még mindig nem veszett ügy. Miért? Ezt az alábbiakban részletezzük.

Ha valakit mélyebben érdekel ez a téma, nemrég ebben a cikkben foglalkoztam vele: Kína gazdasága a végzet felé tart? A Warren Buffett által vezetett óriások tömegesen adják el a kínai részvényeket.

A legfrissebb adatok

Kína pénteken olyan adatokat közölt, amelyek szerint augusztusban az előző hónaphoz képest megugrott a növekedés . Az adatok minden területen felülmúlták a várakozásokat.

Akiskereskedelmi forgalom 5,4%-kal nőtt augusztusban az egy évvel korábbihoz képest, ami a leggyorsabb növekedés az idei január-februáriidőszak óta - derül ki a Nemzeti Statisztikai Hivatal által közzétett adatokból. Összességében az augusztusi kiskereskedelmi forgalom felülmúlta a 3,5%-os növekedésre vonatkozó előrejelzést.

Az általánosságban biztató adatok közül a kiskereskedelmi eladások jelentették a legnagyobb meglepetést, amit a személygépkocsik eladása lendített fel, ami segített összehasonlítani a tavaly augusztusi alacsony növekedést - mutatott rá Hao Zhou, a Guotai Junan International vezető közgazdásza.

  • A fizikai áruk online értékesítése augusztusban szintén 12,8%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami gyorsabb, mint a júliusi 10,1%-os növekedés.
  • Azipari termelés augusztusban 4,2%-kal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, ami meghaladta az elemzői felmérésáltal becsült 3,8%-os növekedést. Annak ellenére, hogy a főbb kategóriákban, mint például a cement és az acél, az előző évhez képest visszaesett a termelés, a személygépkocsik gyártása ismét fényes pontnak bizonyult: a személygépkocsik gyártása 33%-kal nőtt.
  • Az év első nyolc hónapjában az állóeszköz-beruházások 5,8%-kal nőttek, ami meghaladja az előrejelzett 5,5%-os növekedést. A feldolgozóipari beruházások nőttek a legnagyobb mértékben, 10%-kal az egy évvel korábbihoz képest. Az infrastrukturális beruházások az előző évinél valamivel gyorsabb ütemben nőttek júliushoz képest.
  • Az ingatlanberuházások augusztus óta tovább csökkentek, 7,4%-kal maradtak el az egy évvel korábbitól, szemben az éves szinten (július óta) jelentett 6,4%-os csökkenéssel. Tényleg egyáltalán nem vagyok meglepve a visszaesésen (azingatlanpiaci témát már én is tárgyaltam) 😄.

Állandó problémák

Fu Linghui, a Nemzeti Statisztikai Hivatal szóvivője újságíróknak elmondta, hogy az elégtelen belföldi kereslet jelentős probléma. A növekedés fellendítésének lehetőségeként az infrastruktúrába és a gyártásba történő nagyobb beruházásokat jelölte meg.

  • Fu azt is elmondta, hogy a Covid-járvány és az augusztus óta tartó szélsőséges időjárás befolyásolta egyes projektek építését és lassította a beruházások növekedését.
  • A 16-24 évesek munkanélküliségi rátája augusztusban 18,7 százalékra csökkent. Ez azonban jóval magasabb maradt, mint az augusztusi 5,3%-os általános városi munkanélküliségi ráta.
  • A kínai fogyasztói árindex augusztusban enyhült a kétéves csúcsról, és 2,5%-os növekedést mutatott az előző évhez képest. Az élelmiszerek és az energia nélkül azonban az index csak 0,8%-kal emelkedett, ami ismét a gyenge keresletet tükrözi.

Az ingatlanszektor visszaesése szintén nyomasztja a keresletet. Néhány héttel korábban a Country Garden kínai ingatlanfejlesztő úgy jellemezte az ingatlanpiacot, hogy az "gyorsan súlyos depresszióba csúszott".

Fu szerint az ingatlanpiac stabilizálása további munkát igényel, és az ágazat néhány pozitív fejlemény ellenére még mindig "lefelé tartó spirálban" van.

  • A kínai gazdaság továbbra is nyomás alatt maradt, részben a kovidóellenőrzések miatt, amelyek augusztusban lakosok és turisták tízezreit sújtották.
  • A nyári hónapot Kína egyes részein rendkívül magas hőmérséklet jellemezte, ami egyes helyeken átmeneti áramkorlátozásra késztette az áramszolgáltatást.
  • Azexport növekedése augusztusban 7,1%-ra lassult az előző évhez képest, ami azt jelzi, hogy a globális kereslet visszaesésévelKína növekedési motorja gyengülhet. A belföldi kereslet továbbra is gyenge maradt, az import mindössze 0,3%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.

"Arra számítunk, hogy az exporttámogatás a következő hónapokban tovább gyengülhet a globális kereslet lanyhulása miatt" - mondta Bruce Pang, a JLL vezető közgazdásza és a Greater China kutatás vezetője.

Következtetés

Lehet, hogy nem sok nap telt el az utolsó cikkem óta, de a legfrissebb gazdasági adatok még mindig nem utalnak jelentős javulásra. Az ingatlanpiac továbbra is akadozik, a covide továbbra is szélsőségesen megugrik, az export gyengül, a kereslet pedig csökken. Néhány pozitív mutató ellenére még mindig számos kockázatot látok, ami csak megerősíti azt a véleményemet, hogy ez egy meglehetősen kockázatos terület a kínai részvényekbe való befektetés szempontjából. Úgy vélem, hogy a világ második legerősebb gazdasága meg fog birkózni vele, de egyelőre eléggé kiszámíthatatlan, és én személy szerint egy ideig nem keresnék új befektetési lehetőségeket a kínai piacon. Emellett Ray Dalio befektető, aki eladta a JD-t és az Alibabát, egy másik hangzatos név, aki elmenekül Kínából, csatlakozik a kínai részvényeladók listájához. Mindenki alkossa meg a saját képét, nem akarom elrontani senki illúzióit, ez csak az én véleményem.

Felhívjuk figyelmét, hogy ez nem pénzügyi tanácsadás. Minden befektetésnek alapos elemzésen kell átmennie.

Olvassa el a teljes cikket ingyenesen?
Gyerünk 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Adja tovább a cikket, vagy tegye el későbbre.