S&P 500 ^GSPC 5,071.63 +0.02%
Tesla TSLA $162.13 +12.06%
Nvidia NVDA $796.77 -3.33%
Amazon AMZN $176.59 -1.64%
Apple AAPL $169.02 +1.27%
Alphabet GOOG $161.10 +0.74%
Meta META $493.50 -0.52%
Microsoft MSFT $409.06 +0.37%

Zadnji gospodarski podatki kažejo, da je Kitajska še vedno v velikih težavah

Mladen Rudonja
25. 9. 2022
5 min read

Pred kratkim sem napisal članek o velikanih, ki prodajajo svoje delnice, ki so jih kupili na Kitajskem. Kitajskemu gospodarstvu ni bilo nič kaj dobro, pojavljale so se številne težave in grožnje, čemur bo pravzaprav sledil tudi današnji članek. V zadnjem tednu smo prejeli najnovejše gospodarske podatke, ki kažejo nekaj znakov možnega izboljšanja, vendar kažejo tudi na druge slabosti in težave v gospodarstvu, ki ne bodo kar tako izginile. Ali je Kitajska z naložbenega vidika trenutno zelo tvegana?

Ali se obeta zlom kitajskega gospodarstva?

Ta tema se mi zdi pomembna in zanimiva, saj je bilo v preteklosti veliko zagovornikov kitajskih delnic, predvsem pa je to eno največjih svetovnih gospodarstev. Najnovejši gospodarski podatki kažejo, da se je stanje na nekaterih področjih nekoliko izboljšalo, vendar še vedno ni izgubljeno. Zakaj? To bomo razčlenili v nadaljevanju.

Če vas ta tema zanima bolj poglobljeno, sem jo pred kratkim obravnaval v tem članku: Je kitajsko gospodarstvo na poti v propad? Velikani na čelu z Warrenom Buffettom množično prodajajo kitajske delnice.

Najnovejši podatki

Kitajska je v petek sporočila podatke, ki so pokazali, da se je rast v avgustu v primerjavi s prejšnjim mesecem okrepila. Podatki so presegli pričakovanja na vseh področjih.

Po podatkih Nacionalnega statističnega uradase je prodaja na drobno avgusta v primerjavi z letom prej povečala za 5,4 %, kar je najhitreje po obdobju januar-februar letos. Na splošno je avgustovska prodaja na drobno presegla napovedano 3,5-odstotno rast.

Med na splošno spodbudnimi podatki je najbolj presenetila prodaja na drobno, ki jo je spodbudila prodaja osebnih avtomobilov, kar je pripomoglo k primerjavi z nizko rastjo avgusta lani, je poudaril Hao Zhou, glavni ekonomist pri Guotai Junan International.

  • Tudi spletna prodaja fizičnega blaga se je avgusta povečala za 12,8 % v primerjavi z letom prej, kar je hitreje kot julija, ko je bila rast 10,1-odstotna.
  • Industrijska proizvodnja se je avgusta v primerjavi z letom prej povečala za 4,2 % in presegla 3,8-odstotno povečanje, ocenjeno v raziskavi analitikov. Kljub medletnemu upadu v glavnih kategorijah, kot sta cement in jeklo, so se kot svetla točka ponovno izkazali avtomobili, saj se je proizvodnja osebnih avtomobilov povečala za 33 %.
  • Naložbe v osnovna sredstva so se v prvih osmih mesecih leta povečale za 5,8 %, kar je več od napovedanega 5,5-odstotnega povečanja. Najbolj so se povečale naložbe v predelovalne dejavnosti, in sicer za 10 % v primerjavi z letom prej. Naložbe v infrastrukturo so se na letni ravni povečevale nekoliko hitreje kot julija.
  • Naložbe v nepremičnine so se od avgusta dalje zmanjšale, in sicer za 7,4 % v primerjavi z letom prej, medtem ko je bil za leto dni (od julija) zabeležen 6,4-odstotni padec. Resnično nisem presenečen nad upadom (o temi trga nepremičnin sem že razpravljal) 😄.

Stalne težave

Tiskovni predstavnik nacionalnega statističnega urada Fu Linghui je novinarjem povedal, da je nezadostno domače povpraševanje pomemben problem. Kot način za spodbujanje rasti je izpostavil večje naložbe v infrastrukturo in proizvodnjo.

  • Fu je tudi dejal, da sta epidemija Covid in ekstremno vreme od avgusta vplivala na gradnjo nekaterih projektov in upočasnila rast naložb.
  • Stopnja brezposelnosti med 16- in 24-letniki se je avgusta znižala na 18,7 odstotka. Vendar je bila še vedno precej višja od splošne stopnje brezposelnosti v mestih, ki je avgusta znašala 5,3 %.
  • Kitajski indeks cen življenjskih potrebščin se je avgusta znižal z dvoletnih najvišjih vrednosti in se na letni ravni povečal za 2,5 %. Brez upoštevanja hrane in energije pa se je indeks povečal le za 0,8 %, kar ponovno odraža nezadostno povpraševanje.

Na povpraševanje vpliva tudi padec v nepremičninskem sektorju. Nekaj tednov prej je kitajski razvijalec nepremičnin Country Garden opisal nepremičninski trg kot "hitro zdrsnil v hudo depresijo".

Fu je dejal, da je za stabilizacijo nepremičninskega trga potrebno še več dela in da je panoga kljub nekaterim pozitivnim premikom še vedno v "negativni spirali".

  • Kitajsko gospodarstvo je ostalo pod pritiskom, deloma zaradi nadzora nad kovidom, ki je avgusta prizadel več deset tisoč prebivalcev in turistov.
  • Poletni mesec so zaznamovale tudi izjemno visoke temperature v nekaterih delih Kitajske, zaradi česar so ponekod začasno omejili oskrbo z električno energijo.
  • Rast izvoza se je avgusta na letni ravni upočasnila na 7,1 %, kar kaže na to, da se kitajska gonilna sila rasti zaradi upada svetovnega povpraševanjamorda zmanjšuje. Domače povpraševanje je ostalo šibko, saj se je uvoz v primerjavi s prejšnjim letom povečal le za 0,3 %.

"Pričakujemo, da se bo podpora izvozu v naslednjih nekaj mesecih še naprej zmanjševala zaradi zmanjšanja svetovnega povpraševanja," je dejal Bruce Pang, glavni ekonomist in vodja raziskovalnega oddelka za Veliko Kitajsko pri JLL.

Zaključek

Od mojega zadnjega članka ni minilo veliko dni, vendar najnovejši gospodarski podatki še vedno ne kažejo na večje izboljšanje. Nepremičninski trg še naprej peša, kovide še naprej naraščajo do skrajnih vrednosti, izvoz slabi, povpraševanje pa se zmanjšuje. Kljub nekaterim pozitivnim kazalnikom še vedno vidim številna tveganja, ki samo potrjujejo moje mnenje, da je to precej tvegano področje v smislu naložb v kitajske delnice. Verjamem, da se bo drugo najmočnejše gospodarstvo na svetu s tem spopadlo, vendar je za zdaj lahko precej negotovo in osebno še nekaj časa ne bi iskal novih naložbenih priložnosti na kitajskem trgu. Poleg tega se je seznamu prodajalcev delnic iz Kitajske pridružil tudi vlagatelj Ray Dalio, ki je prodal družbi JD in Alibaba, kar je še eno odmevno ime, ki je pobegnilo s Kitajske. Vsak si mora ustvariti svojo sliko, nikomur ne želim kvariti iluzij, to je le moje mnenje.

Upoštevajte, da to ni finančni nasvet. Vsako naložbo je treba temeljito analizirati.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.