S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

3 избора на петролни и газови компании с почти 6% дивидентна доходност

Игор Иванов
25. 9. 2022
1 min read

При избора на дивидентни акции напоследък много популярни са петролните и газовите компании. Като се имат предвид тазгодишните проблеми с петрола и природния газ, е ясно, че търсенето на тези суровини все още ще бъде силно. В резултат на това много енергийни компании се радват на добри печалби, които се отразяват на техните дивиденти. Нека да разгледаме 3 петролни и газови компании, които имат средна дивидентна доходност от почти 6%

1. Baker Hughes $BKR+1.7%

Компанията Baker Hughes предоставя портфолио от технологии и услуги за енергийната и индустриалната верига по целия свят. Тя работи в четири сегмента: (OFS), оборудване за нефтени находища (OFE), турбомашини и технологични решения (TPS) и цифрови решения (DS).

  • OFS: услуги по проучване, сондиране, кабелна линия, оценка, довършителни работи, производство и интервенция; както и течности за сондиране и довършителни работи, услуги по кабелна линия, инструменти и системи за довършителни работи, инструменти и услуги за интервенция в сондажи, помпени системи под налягане.
  • Оборудване за нефтени находища (OFE): подводни и повърхностни сондажни глави, системи и услуги за управление на налягането и добив, гъвкави тръбопроводни системи за офшорни и наземни приложения и решения за целия жизнен цикъл на сондажа, включително решения за интервенция и извеждане от експлоатация.
  • Turbomachinery & Process Solutions (TPS): оборудване и свързани услуги за механични задвижвания, компресия и производство на енергия в нефтената и газовата промишленост. Продуктовото портфолио включва задвижвания, компресори и решения "до ключ", помпи, клапани и малки решения за сгъстен природен газ и втечнен природен газ.
  • Цифрови решения (DS): сензорно измерване на процеси, мониторинг на състоянието на машините
Представяне на акциите на BKR

В момента акциите на компанията се търгуват на цена от 21,73 USD, което осигурява дивидентна доходност от над 3%. За годината цената на акциите е спаднала с почти 13%. Форуърдният коефициент на РЕ възлиза на 15,7. Компанията е била на печалба само през 2018 г. и 2019 г., но тя е основана едва през 2016 г., което е нещо, което трябва да се има предвид.

Причини да се интересувате от Baker Hughes? Първо, цените на суровините остават високи и компанията се възползва от това. Второ, подобрена ефективност сред конкурентите. Преди това Baker Hughes изоставаше от конкуренти като Schlumber и Haliburton.

2. Devon Energy $DVN+0.8%

Devon Energy се фокусира върху сухоземни активи в САЩ и е водеща компания в областта на проучването и добива. По-рано този месец компанията направи голяма стъпка в разширяването на портфолиото си от природен газ, като сключи споразумение с Delfin Midstream. Споразумението, представляващо партньорство за износ на втечнен природен газ (ВПГ), има потенциал да произвежда общо 2 милиона тона ВПГ годишно. Това би трябвало да доведе до значително увеличение на свободните парични потоци на Devon Energy, които в крайна сметка могат да бъдат върнати на акционерите под формата на дивиденти.

Представяне на акциите на DVN

Сега акциите на DVN се търгуват на цена от 57,69 USD, което представлява почти 65% увеличение за една година. Коефициентът на бъдещ РЕ е 6. Компанията може да се похвали със солидна дивидентна доходност от над 8%.

В края на второто тримесечие съотношението на нетния дълг на компанията към EBITDA е 0,4, което показва, че компанията е възприела консервативен подход към дълга, което я поставя на сигурна финансова основа. Освен това прогнозата на компанията за свободен паричен поток през 2022 г. в размер на 6,5 млрд. долара предполага, че компанията има възможност да укрепи допълнително баланса си чрез намаляване на дълга.

3. Kinder Morgan $KMI-0.3%

Kinder Morgan, Inc. оперира като компания за енергийна инфраструктура в Северна Америка. Компанията работи в четири сегмента: газопроводи, продуктопроводи, терминали и CO2.

  • Тръбопроводи за природен газ: притежава и експлоатира междущатски и вътрешнощатски тръбопроводи за природен газ и подземни съоръжения за съхранение на природен газ, системи за събиране на природен газ и съоръжения за преработка и третиране на природен газ.
  • Тръбопроводи за продукти: притежава и експлоатира тръбопроводи за рафинирани нефтопродукти, тръбопроводи за суров нефт и кондензат и свързани с тях терминали за продукти и съоръжения за смесване на суров нефт.
  • Терминали: терминали за течности и насипни товари, в които се съхраняват и преработват различни стоки, включително бензин, дизелово гориво, химикали, етанол, метали и петролен кокс; и притежава резервоарни паркове.
  • CO2: произвежда, транспортира и продава CO2 за извличане и добив на нефт от зрели нефтени находища.
Представяне на акциите на KMI

Последната цена на акциите на KMI е 16,53 USD, което е спад от 2,65% спрямо предходната година. Коефициентът на бъдещия PE е 14. Текущата цена на акциите дава на компанията 6,72% дивидентна доходност.

Само преди няколко години перспективите за растеж на Kinder Morgan, гигантът в областта на тръбопроводите и инфраструктурата, изглеждаха неясни. Капиталовите разходи бяха на десетилетно дъно, тъй като инвеститорите поставиха под въпрос дългосрочната жизнеспособност на инфраструктурата за природен газ в свят, в който енергийните източници са все по-възобновяеми.

Но през 2022 г.ситуацията е много по-различна. Глобалните сътресения в енергийната индустрия правят надеждността на природния газ по-важна от всякога за енергийно зависимите страни в Европа и Азия. Съединените щати са износител на нефт и природен газ. Въпреки че перспективите за растеж на вътрешния пазар остават ограничени, в САЩ съществуват възможности за увеличаване на добива на природен газ, за охлаждане и кондензиране на газа до течност и за доставянето му на клиенти по целия свят.

Имате ли някоя от тези компании в портфолиото си? Използвате ли енергийни акции за формиране на портфейл от дивиденти? 🤔

Отказ от отговорност: Това не е инвестиционна препоръка.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.