S&P 500 ^GSPC
5,045.83
+0.47%
Meta META
$509.39
+3.08%
Tesla TSLA
$151.46
-2.57%
Nvidia NVDA
$852.44
+1.44%
Microsoft MSFT
$409.44
-0.58%
Amazon AMZN
$181.82
+0.30%
Alphabet GOOG
$157.32
+0.28%
Apple AAPL
$168.09
+0.05%

3 izbori naftnih in plinskih podjetij s skoraj 6-odstotnim dividendnim donosom

Mladen Rudonja
25. 9. 2022
5 min read

Pri izbiri dividendnih delnic so v zadnjem času zelo priljubljena naftna in plinska podjetja. Glede na letošnje težave z nafto in plinom je jasno, da bo povpraševanje po tem blagu še vedno veliko. Zato imajo številna energetska podjetja dobre dobičke, ki se odražajo v njihovih dividendah. Oglejmo si tri naftne in plinske družbe, ki imajo skoraj 6-odstotni povprečni dividendni donos

1. Baker Hughes $BKR+1.5%

Družba Baker Hughes Company ponuja vrsto tehnologij in storitev za energetsko in industrijsko vrednostno verigo po vsem svetu. Deluje v štirih segmentih: (OFS), oprema za naftna polja (OFE), turbinski stroji in procesne rešitve (TPS) ter digitalne rešitve (DS).

  • OFS: storitve raziskovanja, vrtanja, žične linije, vrednotenja, zaključevanja, proizvodnje in intervencije; ter tekočine za vrtanje in zaključevanje, storitve žične linije, orodja in sistemi za zaključevanje vrtin, orodja in storitve za intervencijo v vrtinah, tlačni črpalni sistemi.
  • Oprema za naftna polja (OFE): podvodne in površinske glave vrtin, sistemi in storitve za upravljanje tlaka in proizvodnje, fleksibilni cevni sistemi za uporabo na morju in na kopnem ter rešitve za življenjski cikel vrtin, vključno z rešitvami za posege in razgradnjo vrtin.
  • Turbomachinery & Process Solutions (TPS): oprema in povezane storitve za mehanske pogone, stiskanje in proizvodnjo energije v naftni in plinski industriji. Portfelj izdelkov vključuje pogone, kompresorje in rešitve na ključ, črpalke, ventile ter rešitve za stisnjen zemeljski plin in utekočinjen zemeljski plin v manjšem obsegu.
  • Digitalne rešitve (DS): merjenje procesov na podlagi senzorjev, spremljanje stanja in zdravja strojev.
Uspešnost delnic BKR

Delnice podjetja trenutno kotirajo pri 21,73 dolarja, kar zagotavlja več kot 3-odstotni dividendni donos. V letošnjem letu se je cena delnice znižala za skoraj 13 %. Terminsko razmerje PE znaša 15,7. Podjetje je bilo dobičkonosno le v letih 2018 in 2019, vendar je bilo ustanovljeno šele leta 2016, kar je treba imeti v mislih.

Razlogi za zanimanje za družbo Baker Hughes? Prvič, cene surovin so še vedno visoke, kar podjetju koristi. Drugič, izboljšana učinkovitost med konkurenti. Družba Baker Hughes je pred tem zaostajala za konkurenti, kot sta Schlumber in Haliburton.

2. Devon Energy $DVN+0.4%

Družba Devon Energy se osredotoča na sredstva na kopnem v ZDA in je vodilno podjetje na področju raziskovanja in proizvodnje. V začetku tega meseca je družba naredila velik korak k širitvi svojega portfelja zemeljskega plina, ko je sklenila sporazum z družbo Delfin Midstream. Sporazum o partnerstvu za izvoz utekočinjenega zemeljskega plina (LNG) lahko letno proizvede skupno 2 milijona ton utekočinjenega zemeljskega plina. To bi se moralo odraziti v znatnem povečanju prostega denarnega toka družbe Devon Energy, ki se bo delničarjem sčasoma vrnil v obliki dividend.

Uspešnost delnic DVN

Delnice družbe DVN zdaj kotirajo pri 57,69 USD, kar pomeni skoraj 65-odstotno enoletno rast. Prihodnje razmerje PE znaša 6. Družba se ponaša z dobrim več kot 8-odstotnim dividendnim donosom.

Ob koncu drugega četrtletja je razmerje med neto dolgom in EBITDA znašalo 0,4, kar pomeni, da je podjetje k zadolževanju pristopilo konzervativno, kar ga postavlja na varno finančno podlago. Poleg tega napoved prostih denarnih tokov družbe za leto 2022 v višini 6,5 milijarde dolarjev kaže, da ima družba možnost, da še okrepi svojo bilanco stanja z zmanjšanjem dolga.

3. Kinder Morgan $KMI+2.4%

Družba Kinder Morgan, Inc. deluje kot podjetje za energetsko infrastrukturo v Severni Ameriki. Družba posluje v štirih segmentih: plinovodi za zemeljski plin, plinovodi za proizvode, terminali in CO2.

  • plinovodi za zemeljski plin: ima v lasti in upravlja meddržavne in notranje plinovode ter podzemna skladišča zemeljskega plina, sisteme za zbiranje zemeljskega plina ter obrate za predelavo in obdelavo zemeljskega plina.
  • Cevovodi za proizvode: ima v lasti in upravlja cevovode za rafinirane naftne proizvode ter cevovode za surovo nafto in kondenzat ter z njimi povezane terminale za proizvode in naprave za mešanje surove nafte.
  • Terminali: terminali za tekočine in razsute tovore, ki skladiščijo in predelujejo različne vrste blaga, vključno z bencinom, dizelskim gorivom, kemikalijami, etanolom, kovinami in naftnim koksom, ter imajo v lasti rezervoarje.
  • CO2: proizvaja, prevaža in prodaja CO2 za pridobivanje in pridobivanje nafte na zrelih naftnih poljih.
Uspešnost delnic družbe KMI

Delnice družbe KMI so nazadnje zaključile pri 16,53 USD, kar je 2,65 % manj kot pred enim letom. Terminsko razmerje PE znaša 14. Trenutna cena delnice podjetju zagotavlja 6,72-odstotni dividendni donos.

Še pred nekaj leti so bili obeti za rast družbe Kinder Morgan, velikana na področju plinovodov in infrastrukture, slabi. Kapitalski izdatki so bili na desetletnem minimumu, saj so vlagatelji dvomili o dolgoročni vzdržnosti infrastrukture za zemeljski plin v svetu, v katerem so viri energije vse bolj obnovljivi.

Leta 2022pa so razmere precej drugačne. Zaradi globalnih pretresov v energetski industriji je zanesljivost zemeljskega plina za energetsko odvisne države v Evropi in Aziji pomembnejša kot kdaj koli prej. Združene države so izvoznice nafte in zemeljskega plina. Čeprav so možnosti za rast na domačem trgu še vedno omejene, imajo ZDA možnosti za povečanje proizvodnje zemeljskega plina, hlajenje in kondenzacijo plina v tekočino ter njegovo dostavo strankam po vsem svetu.

Ali imate katero od teh podjetij v svojem portfelju? Ali uporabljate energetske delnice za oblikovanje dividendnega portfelja? 🤔

Izjava o omejitvi odgovornosti: To ni naložbeno priporočilo.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.