S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

3 акции на компании, които са в изключителен спад, а милиардерите продължават да ги купуват

Игор Иванов
26. 9. 2022
1 min read

Последният период не е идеален за нас, инвеститорите, и можем да кажем, че е един от най-предизвикателните през последните години. Когато обаче погледнем от друга гледна точка, можем да разглеждаме тези нестабилни периоди на пазара като чудесна възможност за закупуване на акции, които са в значителен спад. Още по-хубаво е, че имаме възможност да се вдъхновим от големи инвестиционни имена и техните покупки, които със сигурност се подлагат на качествен анализ.

Ето 3 компании, които известни инвеститори купуват дори по време на криза.

Що се отнася до тези компании, дори мечият пазар не е спрял тези инвеститори да инвестират в компании, които имат висок потенциал и сега са в атрактивен % спад. Предимството, което имаме, е, че чрез формуляр 13F можем да проследим какво се купува, кога се купува и особено от кого. И можем да получим доста добро вдъхновение въз основа на това, тъй като тези имена имат достъп до добра информация.

Особено интересно е, че избраните милиардери се фокусират върху някои от прекупените акции на Уолстрийт. Следващите три растящи акции са се понижили с десетки %, но милиардерите не могат да спрат да купуват техните акции, което може да е добър знак за тези компании.

1. Okta $OKTA+1.2%

Okta, Inc. предоставя решения за идентификация за фирми, малки предприятия, университети, организации с нестопанска цел и правителствени агенции в САЩ и в международен план. Компанията предлага Okta Identity Cloud - платформа, която предлага набор от продукти и услуги, като например Universal Directory - базирана в облака система за съхранение и защита на профили на потребители, приложения и устройства за дадена организация, както и Single Sign-On, която позволява на потребителите да имат достъп до приложения в облака или на място от различни устройства. Адаптивното многофакторно удостоверяване осигурява ниво на сигурност за облачни, мобилни и уеб приложения и данни. Управление на жизнения цикъл, което позволява на ИТ организациите или разработчиците да управляват идентичността на потребителите през целия жизнен цикъл...

Според графиката Okta е с около 80% по-ниска от ATH, което е доста привлекателно. Спадът в цената на акциите на Okta обачене беше достатъчен, за да изплаши милиардера Кен Грифин от Citadel Advisors или Джим Симонс от Renaissance Technologies. През второто тримесечие Citadel и Renaissance закупиха около 1,6 млн. акции и 618 300 акции на Okta.

Източник: Yahoo.Finance

Привличането може да се дължи на нарастващия интензитет на различни кибератаки. Това прави решенията за киберсигурност на ниво предприятие и краен потребител необходимост във всяка икономическа среда. Okta разчита конкретно на изкуствен интелект, за да може платформата ѝ да стане по-ефективна в разпознаването и реагирането на заплахи с течение на времето. Друг ключов аспект от историята на растежа на Okta е придобиването на Auth0 за 6,5 млрд. долара, което беше завършено през май 2021 г. Въпреки че Auth0 засега остава независима структура под шапката на Okta, това придобиване разширява привлекателността на Okta за предприятията и разширява възможностите на каналите за продажби на компанията на международните пазари. Okta вече заяви, че адресируемият от нея пазар за сигурност на идентичността е на стойност 80 милиарда долара. Източник: Yahoo.Finance

Както можем да видим, анализаторите от Yahoo прогнозират средна цена от 100 USD за тази компания, което е почти 100% увеличение, но това, върху което трябва да се съсредоточим, е, че те имат загуба от почти 850 милиона USD за 2022 г.

2. Upstart $UPST+3.8%

Upstart Holdings, Inc., заедно със своите дъщерни дружества, управлява базирана в облака платформа за отдаване под наем на изкуствен интелект в Съединените щати. Платформата им обединява потребителското търсене на кредити и го свързва с мрежата от банкови партньори на компанията, използващи изкуствен интелект. Близо три четвърти от всички одобрения на заеми в платформата на Upstart са автоматизирани. Това означава спестено време и пари както за кандидатите за заем, така и за около шестте дузини финансови институции, с които Upstart си партнира. Това, което им дава конкурентно предимство, е, че платформата Upstart открива възможности за хора, които не биха били одобрени чрез традиционния процес на скрининг.

Тази компания е често преекспонирана и за нея излизат много постове, като един от фактите е, че тя е спаднала с повече от 90% от ATH и това вече може да изглежда по всякакъв начин по отношение на графиката. Въпреки лошото представяне на Upstart през изминалата година, милиардерът Philippe Laffont от Coatue Management вижда по-добри дни пред себе си. През второто тримесечие фондът на Лафонт е закупил над 2,36 млн. акции на Upstart, което му осигурява дял от близо 2,8% в компанията.

Източник: Yahoo.Finance

Що се отнася до цената, анализаторите прогнозират средна цена от 26 USD.

Според анализаторите Upstart е едва в началото на своето потенциално пътуване и може би има много пред себе си. След като години наред се фокусираше върху личните заеми, тя започна да навлиза в сферата на автомобилните заеми и заемите за малкия бизнес. Общо те предлагат 10 пъти по-голям адресируем пазар от този на личните заеми, така че със сигурност има място за растеж.

Източник: Yahoo.Finance

Въпреки това, както виждаме, рейтингът на Yahoo е в състояние на задържане, така че трябва да направите задълбочено проучване и анализ, преди да инвестирате.

3. Nvidia $NVDA+3.6%

Вероятно не е необходимо да представям специално тази компания. NVIDIA Corporation предлага графични, компютърни и мрежови решения в САЩ, Тайван, Китай и по света. NVIDIA Corporation продава своите продукти на производители на оригинално оборудване, производители на оригинално оборудване, производители на системи, производители на допълнителни платки, търговци на дребно/дистрибутори, независими доставчици на софтуер, доставчици на интернет и облачни услуги, производители на автомобили и др.

Източник: Yahoo.Finance

Що се отнася до средната цена на акциите на Nvidia, анализаторите виждат средна цена от 197 USD, което е добър % от настоящата стойност.

Въпреки че компанията е спаднала значително спрямо ATH, с около -60%, дори това не е възпряло някои известни инвеститори да купуват. Инвеститорите от Two Sigma Investments купуват масово акции на Nvidia. През второто тримесечие Two Sigma закупи близо 1,27 млн. акции. Привлекателността на тази компания може да се дължи и на плановете на Nvidia да разшири сегмента си за центрове за данни. Въпреки че повечето инвеститори познават Nvidia заради нейните графични процесори, които се използват в компютърните игри и добива на криптовалути, центровете за данни представляват най-интересната дългосрочна възможност за компанията. Nvidia отваря врати и в нов и бързо развиващ се сектор на метавселената. Нищо обаче не е съвършено, а отслабващите перспективи за икономическия растеж и геополитическите проблеми са сериозна причина за безпокойство за Nvidia в момента.

Източник: Yahoo.Finance

Както виждаме, анализаторите от Yahoo са дали на тази компания ясен статут "КУПУВАМ".

Виждаме, че опитните инвеститори виждат в тази ситуация възможност да купят акциите при добра разпродажба. Със сигурност е ясно, че те разполагат с добра информация и екипи от анализатори. Затова със сигурност е добра идея да се вдъхновите от тях, но решението е ваше и не приемайте това като инвестиционен съвет, а само като съвет.

Ако тази статия ви харесва, не се колебайте да ме последвате и да коментирате.


Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.