S&P 500 ^GSPC
5,252.91
+0.08%
Meta META
$486.16
-1.56%
Tesla TSLA
$177.52
-1.28%
Apple AAPL
$171.32
-1.15%
Nvidia NVDA
$906.87
+0.48%
Microsoft MSFT
$420.27
-0.28%
Amazon AMZN
$180.14
+0.17%
Alphabet GOOG
$152.09
+0.10%

Warren Buffett varuje: Těmto akciím se vyhněte, jinak proděláte kalhoty

Dominik Petrnoušek
26. 9. 2022
5 min read

Warren Buffett má nepřeberné množství zkušeností a ví jakou cestu zvolit, aby stále překonával trh. Existují ale nějaké akcie a sektory, kterým se vyhýbá jako čert kříži? Ano, rozhodně! Jedním z nich jsou třeba nejisté sázky, které Warren opravdu dlouhodobě nedoporučuje. Které konkrétní akcie by tím pádem podle Buffetta neměly mít v portfoliích investorů své místo?

Buffett opravdu nemovitostní sektor nevyhledává

Dlouhodobá investiční strategie Warrena Buffetta se v posledních desetiletích osvědčila prakticky ve všech tržních podmínkách - v recesi, vysoké inflaci i deflaci. Jestli něco udělalo z Buffetta jednoho z nejúspěšnějších investorů v historii, pak je to právě jeho striktní dodržování svých zásad. Buffett si zachoval svou poměrně jednoduchou strategii výběru solidních společností a zaměření na dlouhodobý růst, přičemž nějakým způsobem ignoroval šum, který většinu investorů přivádí k panice. Takže to co tady píšu pořád - Stay Calm 😜

Tím pádem by se asi jeho strategie dala označit za "staromódní". Jenomže když funguje, tak proč ne, že ano? 

Obecně se Buffett vyhýbá riskantním sázkám a spekulacím. Pokud nevěří produktu a investici, neriskuje. Navíc musí mít společnost ta správná čísla. Když nevychází čísla, smůla.

Které společnosti Buffett nedoporučuje? 

Obecně se vyjadřuje velice záporně směrem ke kryptoměnám. Při pohledu na Coinbase se ani nedivím.

Coinbase je online burza kryptoměn. Její akcie jsou neuvěřitelně volatilní a silně korelují s trhem kryptoměn, který je známý svými divokými výkyvy a nepředvídatelností. Akcie se letos propadly už o skoro 74 %. Teoreticky, spekulativně je Coinbase pořád asi lákavá. Rozhodně to ale není nic pro lidi s přístupem jako Warren Buffett.

Propad opravdu děsivý

Buffett se nijak zásadně nevyjadřuje směrem k etičnosti a morální správnosti oblasti, ve které společnost podniká. Kasina by se tak nemusely zdát jako úplně špatná volba. Konkrétně však třeba právě $CZR+0.3% je stále extrémně volatilním titulem, který Buffettovské filozofii nevyhovuje. 

Caesars Entertainment je americký provozovatel hotelů a kasin, který provozuje více než 50 nemovitostí včetně Caesars Palace v Las Vegas. Trh v Las Vegas, který je největším trhem společnosti Caesars, si letos vedl obzvlášť dobře. Kromě toho společnost Caesars podle Sundarama intenzivně investuje a získává tržní podíl na rychle rostoucích amerických trzích s online sportovním sázením a iGamingem. Což zní dobře. Po pohledu na čísla jsem výrazně střízlivější.

Propad o 68 % za rok mluví za vše

Co se může zdát poněkud s podivem jsou nemovitosti. Koneckonců Buffett má spíš "staromódní" přístup, který většinou bývá s investicemi do nemovitostí spojen.

Je ale třeba rozlišovat nákup nemovitostí a investice do nich. Samotnému nákupu nemovitostí se Buffett vyhýbá. Prostě ho nepovažuje za dostatečně lukrativní v objemech, ve kterých se pohybuje. Což chápu. Naopak ale investice do nemovitostí schvaluje. Sám historicky investoval do REITů.

Pokud se trochu odkloníme od akcií jako takových, tak Buffett nedoporučuje ani další "staromódní" druhy investic. Ale pozor - jen v určitých situacích!

Warren Buffett totiž ve svém vyjádření varoval před zbytečným prodejem akcíí, hromaděním hotovosti a nákupem zlata nebo bitcoinů, když vypukne válka, protože věří, že investice do podniků je nejlepší způsob, jak dlouhodobě budovat bohatství. A to už v roce 2014. Miliardář a generální ředitel společnosti Berkshire Hathaway tehdy řekl televizi CNBC, že tehdejší ruská invaze na Ukrajinu by ho nepodnítila k prodeji žádných akcií. Mimochodem... trefil se dobře už před 8 lety 😯

"Pokud budou akcie levnější, budu je spíše kupovat," řekl. A dodal, že by nevybíral peníze, ani kdyby konflikt přerostl v další studenou válku nebo třetí světovou válku. Hodně strong hands! 💪

Obecně jsou jeho názory ohledně válek docela rozumné:

"No, když mi řeknete, že se tohle všechno stane, budu ty akcie stále kupovat," řekl. "Časem své peníze do něčeho investujete. Jediné, čím si můžete být zcela jistý, je, že pokud bychom se dostali do nějaké velmi velké války, hodnota peněz by klesla."

"To se stalo prakticky v každé válce, o které vím. Takže poslední věc, kterou byste chtěli dělat, je držet peníze během války."

Na závěr si dovolím ještě přihodit hezké video o Buffettovi

https://www.youtube.com/watch?v=2QC39CaqwKw

Pokud vás baví moje články a příspěvky, tak neváhejte hodit follow. Díky! 🔥

Disclaimer: V žádném případě se nejedná o investiční doporučení. Jde čistě o můj souhrn a analýzu na základě dat z internetu a několika dalších analýz. Investice na finančních trzích jsou rizikové a každý by měl investovat na základě svého rozhodnutí. Jsem pouze amatér dělící se o své názory.

Přečíst celý článek zdarma?
Tak pokračuj 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Pošli článek dál, nebo si ho ulož na později.