S&P 500 ^GSPC 5,070.55 +1.20%
Nvidia NVDA $824.18 +3.65%
Meta META $495.78 +2.92%
Tesla TSLA $144.61 +1.80%
Microsoft MSFT $407.06 +1.52%
Amazon AMZN $179.52 +1.29%
Alphabet GOOG $159.92 +1.25%
Apple AAPL $166.82 +0.59%

Уорън Бъфет предупреждава: Избягвайте тези акции или ще си изпуснете гащите

Игор Иванов
26. 9. 2022
1 min read

Уорън Бъфет има богат опит и знае какъв път да избере, за да продължи да побеждава пазара. Но има ли акции и сектори, които той избягва като дявол? Да, определено! Един от тях, например, са несигурните залози, които Уорън наистина не препоръчва в дългосрочен план. Кои конкретни акции според Бъфет не трябва да заемат място в портфейлите на инвеститорите?

Бъфет не харесва сектора на недвижимите имоти

Дългосрочната инвестиционна стратегия на Уорън Бъфет е работила при почти всички пазарни условия през последните няколко десетилетия - рецесия, висока инфлация и дефлация. Ако нещо е превърнало Бъфет в един от най-успешните инвеститори в историята, то това е стриктното следване на неговите принципи. Бъфет запазва сравнително простата си стратегия да избира стабилни компании и да се фокусира върху дългосрочния растеж, като същевременно игнорира шума, който кара повечето инвеститори да изпадат в паника. Така че това, което продължавам да пиша тук, е - Запазете спокойствие 😜

Въпреки това предполагам, че стратегията му може да се определи като "старомодна". Но ако работи, защо не, нали?

Като цяло Бъфет избягва рискови залози и спекулации. Ако не вярва в продукта и инвестицията, той не поема рискове. Освен това компанията трябва да разполага с правилните числа. Ако числата не се получат, късмет.

Кои компании Бъфет не препоръчва?

Като цяло той е много негативно настроен към криптовалутите. Като гледам Coinbase, не съм изненадан.

Coinbase е онлайн обмен на криптовалути. Акциите на компанията са изключително волатилни и силно корелират с пазара на криптовалути, който е известен с дивите си колебания и непредсказуемост. Акциите вече са се сринали с близо 74% през тази година. Теоретично, спекулативно, Coinbase вероятно все още е привлекателна. Но определено не е за хора с нагласа, подобна на тази на Уорън Бъфет.

Капката е наистина страшна

Бъфет не прави никакви фундаментални изказвания относно етиката и моралната правота на областта, в която работи компанията. Така че казината може да не изглеждат като напълно лош избор. Въпреки това $CZR+1.8%, например, все още еизключително волатилно заглавие, което не отговаря на философията на Бъфет.

Caesars Entertainment е американски оператор на хотели и казина, който управлява повече от 50 обекта, включително Caesars Palace в Лас Вегас. Пазарът в Лас Вегас, който е най-големият пазар на Caesars, се представи особено добре през тази година. Освен това Сундарам заяви, че Caesars инвестира усилено и печели пазарен дял в бързо развиващите се американски пазари на онлайн спортни залагания и iGaming. Това звучи добре. След като погледнах цифрите, съм значително по-трезвен.

Спад от 68% за годината говори за всичко

Това, което може да изглежда донякъде изненадващо, са недвижимите имоти. В края на краищата Бъфет има доста "старомоден" подход, който обикновено се свързва с инвестирането в недвижими имоти.

Важно е обаче да се прави разлика между покупка на недвижим имот и инвестиране в него. Бъфет избягва да купува недвижими имоти. Той просто не смята, че е достатъчно доходоносна в обемите, които движи. Това го разбирам. Но напротив, той одобрява инвестициите в недвижими имоти. Самият той в миналото е инвестирал вREITs.

Малко встрани от акциите като такива, Бъфет не препоръчва и други "старомодни" видове инвестиции. Но внимавайте - само в определени ситуации!

Всъщност Уорън Бъфет предупреди в свое изявление да не се продават излишно акции, да се трупат пари в брой и да се купува злато или биткойн, когато избухне война, защото според него инвестирането в предприятия е най-добрият начин за натрупване на богатство в дългосрочен план. И това е през 2014 г. По онова време милиардерът, главен изпълнителен директор на Berkshire Hathaway, заяви пред телевизия CNBC, че тогавашната руска инвазия в Украйна няма да го накара да продава акции . Между другото... той го удари точно преди 8 години 😯

"Ако акциите са по-евтини, е по-вероятно да ги купя", казва той. И добави, че няма да се откаже от парите си, дори ако конфликтът прерасне в нова Студена война или Трета световна война. Много силни ръце! 💪

Като цяло възгледите му за войните са доста разумни:

"Е, ако ми кажете, че всичко това ще се случи, пак ще купя акции", каза той. "В крайна сметка ще инвестирате парите си в нещо. Единственото нещо, в което можете да сте напълно сигурни, е, че ако влезем в някоя много голяма война, стойността на парите ще спадне."

"Това се е случвало в почти всяка война, за която знам. Затова последното нещо, което искате да правите, е да държите пари по време на война."

И накрая, позволете ми да пусна едно хубаво видео за Бъфет

https://www.youtube.com/watch?v=2QC39CaqwKw

Ако ви харесват моите статии и публикации, не се колебайте да ги последвате. Благодаря! 🔥

Отказ от отговорност: Това по никакъв начин не е инвестиционна препоръка. Това е чисто мое обобщение и анализ, основан на данни от интернет и няколко други анализа. Инвестирането на финансовите пазари е рисковано и всеки трябва да инвестира въз основа на собствените си решения. Аз съм просто аматьор, който споделя мнението си.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.