S&P 500 ^GSPC 5,068.85 -0.03%
Tesla TSLA $161.46 +11.60%
Nvidia NVDA $804.14 -2.44%
Amazon AMZN $176.86 -1.49%
Apple AAPL $168.80 +1.14%
Meta META $490.47 -1.13%
Alphabet GOOG $160.50 +0.36%
Microsoft MSFT $408.80 +0.30%

Warren Buffett opozarja: Izogibajte se tem delnicam, sicer boste izgubili hlače

Mladen Rudonja
26. 9. 2022
5 min read

Warren Buffett ima bogate izkušnje in ve, katero pot izbrati, da bo še naprej premagoval trg. Toda ali obstajajo delnice in sektorji, ki se jih izogiba kot hudič križa? Da, vsekakor! Med njimi so na primer negotove stave, ki jih Warren dolgoročno res ne priporoča. Za katere delnice Buffett meni, da zato ne bi smele imeti mesta v portfeljih vlagateljev?

Buffett ne mara nepremičninskega sektorja

Dolgoročna naložbena strategija Warrena Buffetta se je v zadnjih desetletjih obnesla v skoraj vseh tržnih razmerah - v recesiji, visoki inflaciji in deflaciji. Če je Buffett zaradi česa postal eden najuspešnejših vlagateljev v zgodovini, je to zaradi strogega upoštevanja svojih načel. Buffett je ohranil svojo razmeroma preprosto strategijo izbiranja trdnih podjetij in osredotočanja na dolgoročno rast, pri tem pa je nekako ignoriral hrup, ki večino vlagateljev spravlja v paniko. Torej to, kar še naprej pišem tukaj - Ostanite mirni 😜

Kljub temu bi lahko njegovo strategijo označili za "staromodno". Toda če deluje, zakaj ne, kajne?

Buffett se na splošno izogiba tveganim stavam in špekulacijam. Če ne zaupa izdelku in naložbi, ne tvega. Poleg tega mora imeti podjetje prave številke. Če se številke ne izkažejo, imate veliko smolo.

Katerih podjetij Buffett ne priporoča?

Na splošno je zelo negativno naravnan do kriptovalut. Ob pogledu na Coinbase nisem presenečen.

Coinbase je spletna borza kriptovalut. Njene delnice so izjemno nestanovitne in močno povezane s trgom kriptovalut, ki je znan po svojih divjih nihanjih in nepredvidljivosti. Delnice so letos padle že za skoraj 74 %. Teoretično in špekulativno je Coinbase verjetno še vedno privlačen. Vsekakor pa ni za ljudi z odnosom, podobnim odnosu Warrena Buffetta.

Padec je res strašljiv

Buffett ne daje nobenih temeljnih izjav o etičnosti in moralni pravilnosti področja, na katerem podjetje deluje. Zato se igralnice morda ne zdijo povsem slaba izbira. Vendar pa je na primer $CZR-2.2% še vednoizjemno nestanoviten naslov, ki ne ustreza Buffettovi filozofiji .

Caesars Entertainment je ameriški upravljavec hotelov in igralnic, ki upravlja več kot 50 nepremičnin, med drugim Caesars Palace v Las Vegasu. Lasvegaški trg, ki je največji trg družbe Caesars, je bil letos še posebej uspešen. Poleg tega je Sundaram dejal, da družba Caesars veliko vlaga in pridobiva tržni delež na hitro rastočih ameriških trgih spletnih športnih stav in iGaming. Kar se sliši dobro. Po pregledu številk sem precej bolj trezen.

68-odstotni padec v letu pove vse

Kar se morda zdi nekoliko presenetljivo, so nepremičnine. Buffett ima namreč precej "staromoden" pristop, ki ga običajno povezujemo z naložbami v nepremičnine.

Vendar je treba razlikovati med nakupom nepremičnin in vlaganjem vanje. Buffett se izogiba nakupu nepremičnin. Preprosto se mu ne zdi dovolj donosna v obsegu, ki ga premika. Kar razumem. Nasprotno pa odobrava naložbe v nepremičnine. V preteklosti je tudi sam vlagal v nepremičninske sklade.

Če se nekoliko odmaknemo od delnic, Buffett ne priporoča tudi drugih "staromodnih" vrst naložb. Toda pozor - le v določenih primerih!

Warren Buffett je v svoji izjavi opozoril, naj ob izbruhu vojne po nepotrebnem ne prodajamo delnic, ne kopičimo denarja in ne kupujemo zlata ali bitcoinov, saj meni, da je vlaganje v podjetja najboljši način za dolgoročno ustvarjanje bogastva. In to leta 2014. Takrat je milijarder in izvršni direktor družbe Berkshire Hathaway za televizijo CNBC dejal, da zaradi takratne ruske invazije na Ukrajino ne bo prodal nobenih delnic. Mimogrede... pred 8 leti je zadel prav 😯

"Če so delnice cenejše, jih bom najverjetneje kupil," je dejal. Dodal je še, da ne bi izplačal denarja, tudi če bi se konflikt razvil v novo hladno vojno ali tretjo svetovno vojno. Veliko močnih rok! 💪

Na splošno so njegovi pogledi na vojne precej razumni:

"Če mi poveste, da se bo vse to zgodilo, bom še vedno kupil delnice," je dejal. "Sčasoma boste svoj denar v nekaj vložili. Edina stvar, o kateri ste lahko popolnoma prepričani, je, da bi se vrednost denarja zmanjšala, če bi se zapletli v kakšno zelo veliko vojno."

"To se je zgodilo v skoraj vsaki vojni, ki jo poznam. Zato je zadnja stvar, ki bi jo želeli storiti, da bi med vojno hranili denar."

Za konec naj dodam še lep videoposnetek o Buffettu

https://www.youtube.com/watch?v=2QC39CaqwKw

Če uživate v mojih člankih in objavah, vas prosimo, da mečete follow. Hvala! 🔥

Izjava o omejitvi odgovornosti: To nikakor ni naložbeno priporočilo. To je zgolj moj povzetek in analiza, ki temelji na podatkih z interneta in nekaterih drugih analizah. Naložbe na finančnih trgih so tvegane, zato bi moral vsak vlagati na podlagi lastnih odločitev. Sem le amater, ki deli svoja mnenja.

Preberite celoten članek brezplačno?
Pojdi naprej 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Posredujte članek naprej ali ga shranite za pozneje.