S&P 500 ^GSPC
5,254.35
+0.11%
Tesla TSLA
$175.79
-2.25%
Meta META
$485.58
-1.68%
Apple AAPL
$171.48
-1.06%
Amazon AMZN
$180.38
+0.31%
Alphabet GOOG
$152.26
+0.21%
Microsoft MSFT
$420.72
-0.17%
Nvidia NVDA
$903.56
+0.12%

Daniel Gladiš: Cele mai multe oportunități le vedem în America de Nord, unde un producător de petrol subevaluat ne-a…

Nicolae Francescu
26. 9. 2022
7 min read

Săptămâna trecută, accentul a fost pus în primul rând pe Rezerva Federală, care a majorat din nou ratele dobânzilor cu 75 de puncte de bază. Mediul inflaționist actual nu cunoaște probabil un sfârșit în ochii investitorilor, ceea ce pare a fi un scenariu posibil cel puțin pentru următoarele câteva luni. Pentru a analiza acest subiect, adică următoarele perspective, oportunitățile de pe piața bursieră și unde să vă parcați banii în acest moment, l-am abordat pe cunoscutul investitor ceh Daniel Gladiš.

Daniel Gladiš

Cine este Daniel Gladiš?

Daniel Gladiš este co-fondator al fondului de investiții Vltava Fund, fondat în 2004, unde este în continuare director. Vltava Fund este un fond de investiții orientat spre valoare al investitorilor calificați. Daniel Gladiš este (printre altele) și autorul unor cărți interesante despre investiții (de exemplu - Learn to Invest și Stock Investing).

De-a lungul acestui an, m-am întrebat adesea când au început investitorii din comunitatea noastră să investească cu adevărat. În mod covârșitor, se pare că avem un număr enorm de începători și investitori care au început să investească de curând (să spunem că de câteva luni până la câțiva ani). Pentru mulți dintre aceștia, este cu siguranță un moment foarte prost pentru a începe, deoarece niciun savant nu a căzut din cer și, în multe cazuri, au început să investească la apogeu, în timpul epocii covidelor sau în acest an, când piețele bursiere sunt universal în scădere. Așadar, prima mea întrebare se adresează acestei categorii de investitori care trec prin prima lor perioadă dificilă și care înregistrează pierderi în portofoliu.

Ce le-ați recomanda acestor investitori să facă în această perioadă dificilă? Aveți vreun sfat specific?

Dacă vor să continue să investească, atunci este bine să nu se descurajeze. Nimeni nu a învățat din rai și fiecare eșec poate fi folosit pentru a merge mai departe. Pe de altă parte, este bine să ne amintim că bursa nu este un loc unde te poți îmbogăți ușor și fără muncă. Este un loc în care se pot investi bani în acțiuni ale unor companii individuale pe termen lung și se poate beneficia de rezultatele activității acestora. Așadar, aș recomanda să citiți mai întâi, apoi să vă gândiți mult la ea și abia apoi să investiți. Procedați încet, intrați doar în lucruri pe care credeți că le înțelegeți și asigurați-vă în mod constant că ceea ce plătiți (prețul) este mult mai mic decât ceea ce primiți înapoi (valoarea).

Acestea fiind spuse, o altă întrebare îmi vine în minte - În perioada actuală, unde ați recomanda începătorilor sau oamenilor obișnuiți care nu vor ca banii din contul bancar să le fie mâncați de inflație să își țină banii?

Mediul în care trăim și probabil că vom trăi mult timp, un mediu de rate reale negative, exclude practic atât activele de numerar, cât și activele de datorie din gama adecvată de investiții. Prin urmare, investițiile ar trebui să fie direcționate în principal către active de capitaluri proprii (acțiuni în companii, bunuri imobiliare). Există o șansă mai mare ca randamentul acestor investiții să compenseze pierderea valorii banilor cauzată de inflație.

În urmă cu câteva zile, am primit cele mai recente date referitoare la PPI și CPI din SUA, care cu siguranță nu au fost deloc îmbucurătoare. Toată lumea se ocupă în prezent de această întrebare: Când va reuși Fed să țină inflația sub control și, odată cu ea, la ce ne putem aștepta pentru restul anului pe piețele bursiere? Avem o multitudine de informații și opinii care circulă, în condițiile în care mulți economiști și analiști practic nu pot fi de acord cu privire la următoarea perspectivă; desigur, înțeleg acest lucru, dar multe opinii sunt divergente până la extrem. De exemplu, pentru indicele S&P500, Bank of America vede valori de aproximativ 3 600 de puncte la sfârșitul anului, în timp ce JPMorgan, de exemplu, preconizează valori de aproximativ 4 800 de puncte. Aceasta este o diferență incredibil de mare. Spre care dintre aceste scenarii înclinați mai mult?

Nu am o opinie despre piețele bursiere pentru restul anului și nici nu-mi petrec timpul încercând să fac una. Atunci când aleg investițiile, încerc să privesc mult dincolo de orizontul evenimentelor curente, a căror semnificație joacă astfel doar un rol marginal în considerațiile mele.

Unde vedeți în prezent cele mai mari oportunități în ceea ce privește investițiile (America, Europa, China)? Puteți să ne spuneți, de asemenea, unde percepeți în prezent cel mai mic risc? Dacă facem o analiză rapidă a ceea ce se întâmplă în prezent în SUA, Europa și China, nu pare a fi un mediu ideal, mai ales dacă mă adresez din nou investitorului începător, care ar putea fi foarte îngrijorat de inflație, de criza energetică, de piețele imobiliare și de o serie de alte evenimente.

Câștigătorii pe termen lung vor fi acele țări (și companii) care au acces la energie ieftină. De aceea, majoritatea portofoliului nostru se află în America de Nord și tot acolo vedem cele mai multe oportunități. Dar există multe și în Marea Britanie, de exemplu, iar piața japoneză în ansamblu este, de asemenea, ieftină.

Sursa.

În cele din urmă, aș dori să vă întreb ce acțiuni (dacă există) ați inclus recent în portofoliul dumneavoastră (+ motivele care v-au determinat să faceți acest lucru)?

Cenovus Energy $CVE+0.8% a fost ultima acțiune pe care am adăugat-o în portofoliu în acest an. Acesta este unul dintre cei mai mari producători de petrol din Canada și, în opinia noastră, piața subestimează cât de ridicat va fi prețul petrolului pe termen lung. Acest lucru face ca acțiunile Cenovus să fie foarte atractive în ochii noștri.

Concluzie

Mă bucur că dl Gladish și-a făcut timp să îmi ofere opiniile sale, deoarece este un alt investitor pe care îl respect și îmi amintesc și de perioada în care îi citeam cărțile despre investiții, la începuturile mele. Îmi place faptul că recunoaște clasicele încercate și testate, și anume că un investitor nu trebuie să se descurajeze și trebuie să acorde atenție și educației, care este esențială înainte de punctul final, adică investiția finală. Am fost destul de surprins de concentrarea și viziunea oportunităților de investiții din Regatul Unit, unde nu am mai investit personal până acum.

Cele mai bune informații:

  1. Mișcați-vă încet, intrați doar în lucruri pe care credeți că le înțelegeți și asigurați-vă în mod constant că ceea ce plătiți (prețul) este mult mai mic decât ceea ce primiți înapoi (valoarea).
  2. Câștigătorii pe termen lung vor fi acele țări (și companii) care au acces la energie ieftină.
  3. În opinia noastră, piața subevaluează Cenovus Energy, unul dintre cei mai mari producători de petrol din Canada.

Pentru mai multe articole și informații interesante, urmăriți Bulios și, bineînțeles, pe Daniel Gladish, care a contribuit cu perspectiva sa.

Vă rugăm să rețineți că nu este vorba de consultanță financiară. Fiecare investiție trebuie să treacă printr-o analiză amănunțită.

Citiți articolul complet gratuit?
Dă-i drumul 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Dați articolul mai departe sau păstrați-l pentru mai târziu.