S&P 500 ^GSPC
4,967.23
-0.88%
Nvidia NVDA
$762.00
-10.00%
Meta META
$481.07
-4.13%
Amazon AMZN
$174.63
-2.56%
Tesla TSLA
$147.02
-1.94%
Microsoft MSFT
$399.12
-1.27%
Apple AAPL
$165.00
-1.22%
Alphabet GOOG
$155.72
-1.10%

Даниел Гладиш: Виждаме най-много възможности в Северна Америка, където един подценен производител на петрол привлече…

Игор Иванов
26. 9. 2022
1 min read

Миналата седмица вниманието беше насочено главно към Федералния резерв, който отново повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта. Настоящата инфлационна среда може би не познава край в очите на инвеститорите, което също изглежда като възможен сценарий поне през следващите няколко месеца. За да анализирам тази тема, т.е. следващите перспективи, възможностите на фондовия пазар и къде да съхранявате парите си в този момент, се обърнах към известния чешки инвеститор Даниел Гладиш.

Даниел Гладиш

Кой е Даниел Гладиш?

Даниел Гладиш е съосновател на инвестиционния фонд Vltava Fund, който основава през 2004 г. и на който все още е директор. Vltava Fund е инвестиционен фонд на квалифицирани инвеститори, ориентиран към стойността. Даниел Гладиш е автор (наред с други) и на интересни книги за инвестиране (например - Научи се да инвестираш и Инвестиране в акции).

През тази година често се питах кога инвеститорите в нашата общност всъщност са започнали да инвестират. Оказва се, че имаме огромен брой начинаещи и инвеститори, които са започнали да инвестират съвсем наскоро (да кажем, че това е между няколко месеца и няколко години). За много от тях това определено е много лош момент да започнат, тъй като никой учен не е паднал от небето, а в много случаи те са започнали да инвестират в пика по време на ерата на ковида или тази година, когато фондовите пазари повсеместно се понижават. Затова първият ми въпрос е насочен към тази категория инвеститори, които преживяват първия си труден период и виждат загуби в портфейла си.

Какво бихте препоръчали на тези инвеститори да направят в този труден период? Имате ли конкретен съвет?

Ако те искат да продължат да инвестират, е добре да не се обезкуражават. Никой не се е учил от небето и всеки неуспех може да се използва, за да се върви напред. От друга страна, добре е да помните, че фондовият пазар не е място, където човек може да забогатее лесно и без труд. Това е място, където човек може да инвестира пари в акции на отделни компании в дългосрочен план и да се възползва от резултатите от техния бизнес. Затова бих препоръчал първо да прочетете, след това да помислите много за него и едва тогава да инвестирате. Действайте бавно, навлизайте само в неща, които смятате, че разбирате, и постоянно се уверявайте, че това, което плащате (цената), е много по-малко от това, което получавате обратно (стойността).

В тази връзка ми идва наум и друг въпрос - къде бихте препоръчали на начинаещите или на обикновените хора, които не искат парите им да бъдат изядени от инфлацията в банковата им сметка, да държат парите си в настоящия период?

Обстановката, в която живеем и вероятно ще живеем още дълго време - среда на отрицателни реални лихвени проценти - на практика изключва както паричните средства, така и дълговите активи от подходящия набор от инвестиции. Затова инвестициите трябва да бъдат насочени предимно към капиталови активи (акции в дружества, недвижими имоти). Има по-голям шанс възвръщаемостта от тези инвестиции да компенсира загубата на стойността на парите, причинена от инфлацията.

Преди няколко дни ни бяха представени последните данни за PPI и CPI в САЩ, които със сигурност не бяха повод за радост. В момента всички се занимават с въпроса: Кога ФЕД ще успее да овладее инфлацията, а с това и какво можем да очакваме до края на годината на фондовите пазари? Разпространява се безброй информация и мнения, като много икономисти и анализатори по принцип не могат да се споразумеят за следващите перспективи - разбира се, разбирам това, но много мнения се разминават до крайност. Например за индекса S&P500 Bank of America вижда стойности от около 3 600 пункта в края на годината, докато JPMorgan, например, предвижда стойности от около 4 800 пункта. Това е изключително голяма разлика. Към кой сценарий сте по-склонни?

Нямам мнение за фондовите пазари до края на годината, нито пък прекарвам време в опити да си създам такова. Когато избирам инвестиции, се опитвам да гледам далеч отвъд хоризонта на текущите събития, чието значение играе само незначителна роля в моите разсъждения.

Къде в момента виждате най-големи възможности за инвестиции (Америка, Европа, Китай)? Бихте ли ни казали и къде в момента усещате най-малък риск? Ако се направи бърз преглед на случващото се в момента в САЩ, Европа и Китай, това не изглежда като идеална среда, особено ако отново насоча вниманието си към начинаещия инвеститор, който може да бъде силно обезпокоен, когато разглежда инфлацията, енергийната криза, пазарите на имоти и редица други събития.

В дългосрочен план ще спечелят онези страни (и компании), които имат достъп до евтина енергия. Ето защо по-голямата част от портфолиото ни е в Северна Америка, където виждаме и най-много възможности. Но има и много в Обединеното кралство, например, а японският пазар като цяло също е евтин.

Източник .

Накрая бих искал да ви попитам какви акции (ако има такива) сте включили наскоро в портфейла си (+ причините, които са ви накарали да го направите)?

Cenovus Energy $CVE+0.9% беше последната акция, която добавихме към портфейла през тази година. Това е един от най-големите производители на петрол в Канада и според нас пазарът подценява колко високи ще бъдат цените на петрола в дългосрочен план. Това прави акциите на Cenovus много привлекателни в нашите очи.

Заключение

Радвам се, че г-н Гладиш отдели време, за да ми даде мнението си, тъй като това е друг инвеститор, когото уважавам, а и си спомням, когато в началото четях книгите му за инвестиране. Харесва ми фактът, че той признава изпитаната класика, т.е. че инвеститорът не трябва да се обезкуражава и трябва да обърне внимание на образованието, което е от съществено значение преди последната точка, т.е. окончателната инвестиция. Бях доста изненадан от фокуса и визията на инвестиционните възможности в Обединеното кралство, където лично не съм инвестирал досега.

Топ прозрения:

  1. Движете се бавно, навлизайте само в неща, които смятате, че разбирате, и се уверете, че това, което плащате (цената), е много по-малко от това, което получавате обратно (стойността).
  2. В дългосрочен план ще спечелят онези страни (и компании), които имат достъп до евтина енергия.
  3. Според нас пазарът подценява Cenovus Energy, един от най-големите производители на петрол в Канада.

За повече подобни интересни статии и информация следете Bulios и, разбира се, Даниел Гладиш, който предостави своята гледна точка.

Моля, имайте предвид, че това не е финансов съвет. Всяка инвестиция трябва да премине през задълбочен анализ.

Прочетете цялата статия безплатно?
Продължете 👇

Log in to Bulios

Log in and follow your favorite stocks, create a portfolio and discuss with others


Don't have an account? Join us

Предайте статията нататък или я запазете за по-късно.